SEVERNA KOREJA POTVRDILA JOŠ JEDNU POBEDU: Pjongjang deli detalje najnovijeg raketnog testiranja

Novosti Onlajn

13. 10. 2022. u 08:30

PJONGJANG tvrdi da su dve krstareće rakete koje je lansirao u sredu pogodile cilj na 2.000 kilometara

СЕВЕРНА КОРЕЈА ПОТВРДИЛА ЈОШ ЈЕДНУ ПОБЕДУ: Пјонгјанг дели детаље најновијег ракетног тестирања

Foto Tanjug

Severna Koreja je potvrdila još jednu pobedu u dokazivanju svoje sposobnosti za nuklearni rat, rekavši da su dve krstareće rakete koje je lansirala u sredu uspešno dostigle cilj na 2.000 kilometara.

Dve rakete letele su iznad Žutog mora, između Korejskog poluostrva i Kine, i bile su u vazduhu skoro tri sata pre nego što su „jasno pogodile“ svoju neidentifikovanu metu, navodi se u izveštaju državnog medija KCNA u Pjongjangu. Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je lansiranje i izrazio „veliko zadovoljstvo“ rezultatima testova.

Kim je „veoma cenio visoke reakcione sposobnosti naših nuklearnih borbenih snaga, koje su ponovo dokazale njihovu punu spremnost za stvarni rat da dovedu neprijatelje pod svoju kontrolu na udaru bezuslovnim, mobilnim, preciznim i moćnim protivudarom bilo kog sistema oružja“, navodi KCNA. On je lansiranje nazvao „jasnim upozorenjem“ za neprijatelje Severne Koreje i verifikacijom „apsolutne pouzdanosti i borbene sposobnosti ratnog odvraćanja naše države“.

U dometu od 2.000 kilometara, krstareće rakete ispaljene u sredu mogle bi da pređu skoro četiri puta veću udaljenost od Pjongjanga do Busana, glavnog grada na jugoistočnom delu Južne Koreje. Rakete takođe mogu doseći daleko iznad bilo koje mete u Japanu. Samo prošle nedelje, Severna Koreja je izvela test rakete najvećeg dometa u istoriji, ispalivši projektil iznad Japana tokom leta od 4.600 kilometara. Državna balistička raketa Hvasong-17 navodno ima domet od najmanje 15.000 kilometara i lako je dostupna američkim ciljevima.

Kim je rekao da ima za cilj da nastavi da širi „operativnu sferu“ nuklearnih snaga Severne Koreje kako bi „odlučno sprečio bilo koju ključnu vojnu krizu i ratnu krizu u bilo kom trenutku i u potpunosti preuzeo inicijativu u njoj“.

Lansiranja u sredu označila su najnovije u nizu testova strateškog naoružanja Pjongjanga koji su započeli 25. septembra. Kim je rekao da su testovi obavljeni kako bi se osigurala spremnost nuklearnih snaga Severne Koreje da „izbrišu” potencijalne agresore. Jedna od tih vežbi simulirala je utovar taktičkih bojevih glava u raketni silos skriven ispod rezervoara.

Južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol upozorio je u ponedeljak da se region suočava sa „ozbiljnom bezbednosnom realnošću” usled zveckanja nuklearnom sabljom Pjongjanga. Severna Koreja je u avgustu odbila predlog Juna da se odrekne svog nuklearnog oružja u zamenu za ekonomsku pomoć Seula. Kim je u ponedeljak odbacio mirovne pregovore sa Južnom Korejom ili SAD, rekavši da njegovi neprijatelji „još uvek pričaju o dijalogu i pregovorima dok nam predstavljaju vojne pretnje“ - preneo je RT.

BONUS VIDEO:

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!