RAT U UKRAJINI: Španija šalje PVO Kijevu; U granatiranim selima Kurske oblasti snabdevanje strujom je obnovljeno za 70 odsto

Novosti online

13. 10. 2022. u 06:50 >> 00:17

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 232. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Шпанија шаље ПВО Кијеву; У гранатираним селима Курске области снабдевање струјом је обновљено за 70 одсто

Foto Tanjug/AP

Aleksandra Okasio Kortez i demonstrant

Aleksandrija Okasio Kortez, američka kongresmenka imala je demonstrante u publici koji su joj je zamerio što se, iako se kandiduje kao levičarka, ne zalaže protiv rata u Ukrajini. 

- Ti si establišment i ti si razon zbog koga ćemo svi završiti u nuklearnom ratu - kazao je jedan demonstrant.

U granatiranim selima Kurske oblasti snabdevanje strujom je obnovljeno za 70 odsto

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovoit rekao je da je napajanje strujom u selu Tjotkino i selu Popovo-Ležači, koje je stradalo nakon granatiranja ukrajinskih trupa, obnovljeno za 70 odsto.

- Od 21:00, 70% potrošača se napajalo pomoću rezervne šeme. Rad se nastavlja - rekao je Starovoit.

Španija šalje PVO Kijevu

Španija će predati Ukrajini četiri sistema za PVO „Houk“, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je dodao i da će NATO Ukrajini isporučiti sto stanica za ometanje dronova.

Rusija:Vlada će pomoći evakuaciju civila iz Hersonske oblasti

Zamenik premijera Ruske Federacije Marat Husnulin, saopštio je danas da je ruska vlada odlučila da pomogne u organizovanju evakuacije stanovnika Hersonske oblasti u druge regione zemlje.

- Vlada je odlučila da organizuje pomoć u odlasku stanovnika Hersonske oblasti u druge ruske regione - naveo je Husnulin.

Dodaje da će vlada u potpunosti pomoći administraciji Hersonske oblasti u smeštaju stanovnika regiona u druge konstitutivne entitete Ruske Federacije, prenosi Tas s.

- Svima ćemo obezbediti besplatnu smeštaj i sve što je potrebno, a onima koji odluče da trajno ostanu u novom mestu, obezbedićemo dom - rekao je Husnulil.

Prema rečima Husnulina, šefovi ruskih regiona biće upućeni da pruže neophodnu pomoć stanovnicima Hersonske oblasti koji žele da putuju u druge regione.

Šef hersonske administracije kojeg je postavila Rusija, Vladimir Saldo, apelovao je danas na rukovodstvo Ruske Federacije da pomogne kako bi se stanovništvo Hersonske oblasti evakuisalo od ratnih dejstava.

Saldo je u video poruci koju je objavio na društvenoj mreži Telegram rekao da je narod Hersona na referendumu doneo odluku da se pridruži Ruskoj Federaciji, te da bi rukovodstvo Rusije trebalo da pomogne evakuaciji stanovnika u "mirnije oblasti", pre svega Krim, Rostovsku oblast, Krasnodarsku i Stavropoljska pokrajinu.

- Hersonska oblast je krajem septembra napravila izbor - na referendumu je potvrdila želju da se pridruži Ruskoj Federaciji, obnovi istorijsku pravdu i vrati izgubljeno poslednjih godina - rekao je Saldo.

Navodi da raketni udari nanose ozbiljnu štetu, stanovništvu, a da su mete projektila hoteli, stambeni objekti, pijace, gde ima mnogo civila. "Obraćajući se rukovodstvu zemlje, zamolio bih vas za pomoć u organizovanju odlaska civila u druge regione. Mi, stanovnici Hersonske oblasti, naravno, znamo da Rusija ne napušta sopstveni narod", zaključio je Saldo.

Na istoku Ukrajine u četiri oblasti - Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj od 23. do 27. septembra održani su referndumi na kojima je lokalno stanovništvo izglasalo pripajanje Rusiji.

EU: Šaljemo novo oružje Ukrajini. Ukupna pomoć vredna više od 3 milijarde evra

EVROPSKA UNIJA će sledeće nedelje odobriti nova sredstva koja će povećati njenu vojnu pomoć Ukrajini na „više od 3 milijarde” evra od početka sukoba, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

- Upravo sam obavestio članice NATO-a da ćemo, nadamo se, u ponedeljak u Luksemburgu odobriti novi paket vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama - rekao je Borel po dolasku u sedište alijanse.

Na ovaj način će EU izdvojiti „više od tri milijarde dolara sredstava iz Evropskog instrumenta za pomoć miru“, dodao je on uoči sastanka sa ministrima odbrane trideset zemalja članica.

Dmitrij Peskov izdao saopštenje 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da su na ruskoj teritoriji uhvaćeni diverzanti koji su pokušali da izazovu eksploziju na gasovodu „Turski tok“, prenosi "Sputnjik".

Ukrajina granatirala više ciljeva u Donjecku

Ukrajinske trupe ispalile su 13 granata na Donjeck, saopštilo je u predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

 - Zabeležena je vatra oružanih snaga Ukrajine u pravcu: naselje Netajlovo – grad Donjeck ( Kujbiševski okrug): ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara - navodi se u saopštenju.

U Belgorodu je odjeknulo više eksplozija

Usled vatre sa ukrajinskih položaja oštećena je jedna višespratnica.

Ukrajinci se povlače iz Ivangrada

Ukrajinske trupe granatirale su bolnicu u Kujbiševskom okrugu u Donjecku

Štab teritorijalne odbrane DNR objavio je da je Ukrajinska vojska granatirala bolnicu u Donjecku, prenosi RIA.

Sastanak kontakt grupe o Ukrajini

Učesnici sastanka kontakt grupe o Ukrajini, dogovorili su se da će Kijevu isporučivati još više PVO sistema, kao i nastaviti da podržavaju Ukrajinu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči drugog dana zasedanja ministara odbrane članica Alijanse u Briselu.

Foto: Yves Herman, Pool via AP

 

Lavrov: "Ne odbijamo da razgovaramo, ali nema razumnih inicijativa"

Rusija ne odbija i nije odbila nijedan ozbiljan predlog za komunikaciju ili pregovore, ali niko ne nudi razumne inicijative, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

 - Sve te priče o tome ko želi s nama da se sastane, ko ne želi – to oni sami sebe zavaravaju. Mi se nikome ne namećemo, više puta smo to istakli. Nikada nismo odbili nijedan ozbiljan, razuman predlog za održavanje sastanaka. Niko nije predložio razumnu inicijativu - rekao je Lavrov.

Foto: EPA

 

Štab DNR saopštio je da su oslobođena mesta Opitno i Ivangrad u pravcu ka Artjomovsku

Oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko rekao je da ukrajinski vojnici samovoljno napuštaju položaje u oblasti oko Artjomovska.

 

Trenutna situacija na frontu kod Bahmuta

 

Britanski ministar odbrane Ben Volas najavio da će Ukrajini isporučiti još 18 haubica

Pored toga Velika Britanija će donirati i još jedan kontingent bespilotnih letelica i lakih protivtenkovskih prenosnih sistema, kao i raketa AIM-120 AMRAAM za sisteme PVO NASAMS prebačenih iz Sjedinjenih Država.

 

Erdogan: Cilj Turske je što skorije primirje u Ukrajini

Turska poziva na diplomatsko rešavanje ukrajinske krize i nastaviće da radi na tome, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. On je dodao da je cilj Turske „što skorije postizanje primirja“ u Ukrajini.

 - Svi na regionalnom i globalnom planu osećamo posledice ukrajinske krize. Pravedan mir se može ostvariti samo diplomatijom. Nema pobednika u ratu ni poraženog u pravednom svetu - istakao je Erdogan na šestom Samitu o saradnji i merama poverenja u Astani.

Foto: AP Photo/Darko Bandic

 

U LNR je od početka specijalne operacije poginulo više od stotinu civila

U Luganskoj Narodnoj Republici od 17. februara poginulo je više od 100 civila, ukrajinske trupe su na njenu teritoriju ispalile više od 10.000 komada municije, uključujući 359 raketa iz HIMARS MLRS, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju Pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

 - U periodu od početka JMD-a, predstavništvo LNR-a u JCCC-u zabeležilo je 1205 napada na teritoriju republike od strane oružanih formacija Ukrajine upotrebom teškog naoružanja. Ukupno je neprijatelj upotrebio više od 10 hiljada komada municije različitog kalibra u naseljima republike, uključujući rakete taktičkog raketnog sistema Točka-U (37 projektila) i američki MLRS HIMARS (359 projektila) - navodi se na Telegram kanalu misije.

Napominje se da su tokom ovog perioda u agresiji oružanih snaga Ukrajine poginula 103 civila, uključujući sedmoro dece, a 316 je povređeno, uključujući 27 dece.

 

Ulazak Ukrajine u NATO može da vodi u treći svetski rat

 - Ulazak Ukrajine u NATO može dovesti do trećeg svetskog rata i sama alijansa je toga svesna - poručio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Aleksandar Venediktov u intervjuu za TASS.

Prema njegovim rečima, zahtev Ukrajine za brzo članstvo u NATO je „pre propagandni potez“.

 - Kijev je svestan da bi takav korak značio zagarantovanu eskalaciju do trećeg svetskog rata. Očigledno, oni računaju da naprave informativnu buku i još jednom skrenu pažnju na sebe - rekao je Venediktov.

On takođe nije isključio da neki delovi ukrajinskog rukovodstva "zaista očekuju da njihova zemlja bude primljena u NATO“.

Venediktov je rekao i da „uprkos izjavama da nisu umešani u događaje u Ukrajini, stvarne akcije koje preduzima Zapad pokazuju da su oni direktna strana u sukobu“.

Ruski zvaničnik je skrenuo pažnju na činjenicu da bi „pristupanje Ukrajine NATO-u automatski dalo novi kvalitet uključivanju Zapada u sukob“ pošto bi tada stupio na snagu peti član o kolektivnoj odbrani Severnoatlanskog ugovora, navodi TASS.

Zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije ukazao je na teške posledice ovakvog delovanja po celo čovečanstvo.

 - Članice NATO-a i same razumeju samoubilačku prirodu ovakvog koraka - rekao je on.

Venediktov je primetio da su „zahtev Kijeva odmah podržale zemlje istočne Evrope, kao i države Baltika, ali da su "ozbiljnije sile, pa čak i sam Brisel, reagovali na ovu inicijativu bez entuzijazma i odmah izneli standardni set kontraargumenata ,nepoštovanje standarda alijanse, postojanje teritorijalnih sporova i tako dalje“.

On je zaključio da pozicija Rusije ostaje nepromenjena, i da je za Moskvu "neprihvatljivo pristupanje Ukrajine NATO-u ili nekim drugim savezima formiranim pod okriljem SAD" , navodi TASS.

Foto: Tanjug

 

Napadi ruskih snaga na delove Kijevske oblasti

U toku su napadi ruskih snaga na delove Kijevske oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Oleksij Kuleba.

Naveo je da je najverovatnije reč o napadu dronova kamikaza i da su spasilačke službe na terenu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kiril Timošenko izjavio je da su napadi izvedeni na vitalnu infrastrukturu.

 - Još jedan udar dronova kamikaza na vitalne infrastrukturne objekte. Nadležne službe već rade na otklanjanju i dokumentovanju posledica granatiranja - napisao je Timošenko na Telegramu.

Ilustracija V. N.

 

Situacija na frontu u Ukrajini

Oružane snage Rusije ponovo su udarile na energetsku infrastrukturu Ukrajine: u sredu su gađani ciljevi u Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Granatiranje teritorija Ruske Federacije:

*Oružane snage Ukrajine su tokom dana više puta granatirale Belgorod, ali su sve napade uspeli da odbiju ruski PVO sistemi.

Smer Starobeljski (mapa):

*U sektoru Kupjansk, VSU su nastavile ofanzivu na položaje Oružanih snaga Rusije kod Olšana, gde je 14. ombre Oružanih snaga Ukrajine uspela da se učvrsti u blizini sela. Istovremeno je napao liniju Peršetravnjevoje - Orlianka da bi sa boka stigao do Olšane.

* Tokom dana vodile su se žestoke borbe za Kislovku. Prvo su ukrajinske formacije uspostavile kontrolu nad selom, ali su onda Oružane snage RF vratile izgubljene položaje. VSU je zauzvrat pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i opremi.

*U sektoru Tavolžanski, Oružane snage Ukrajine drže pozicionu odbranu i rotiraju osoblje. Ruske snage vode masovni vatreni poraz po VSU.

*Na jugu, na odseku Limansko-Svatovski, ukrajinske formacije su pokušale da forsiraju reku Žerebec kod Rajgorodke, Karmazinovke, Rozovke, Novoljubovke i Makejevke, ali su pretrpele gubitke i povukle se.

Soledarski pravac:

*Komanda Oružanih snaga Ukrajine se priprema za dalju ofanzivu Oružanih snaga RF u oblastima Kodema – Kurđumovka i Klinovoe – Krasnaja Gora u cilju blokade Bahmuta (Artjemovska) sa severoistoka i juga.

*U Bahmutu i ​​Soledaru se vode pozicione borbe na periferiji. Oružane snage RF izvele su raketne udare na lokaciju Oružanih snaga Ukrajine u rejonu železničke stanice Bahmut.

Luganska oblast:

*Ukrajinske formacije su napale Troicki i Artemovsk. U naseljima je poginulo više ljudi, a oštećena je civilna infrastruktura.

Donjecki pravac:
*Artiljerija VSU ponovo je granatirala Donjeck, Makijevku, Gorlovku, Jasinovatu, Zajcevo i druga naselja Donjecke aglomeracije.

Zaporoški pravac:

*Ukrajinska komanda završava pripreme za masovnu ofanzivu u tom području. Vojnici 65. brigade rezervnog korpusa izvršili su izviđanje u borbi kod Novoajdarovke, ali su, pavši pod masivnu artiljerijsku vatru, pretrpeli gubitke i povukli se.

*Ukrajinske formacije jačaju odbranu u oblasti Dorožnjanka, istovremeno pripremajući DRG (diverzantski izviđačke grupe) za napad na položaje Oružanih snaga Rusije kod Marfopolja.

*I dalje postoji veliki rizik od iskrcavanja VSU u rejonu Energodara, kako sa strane Nikopolja tako i sa strane Zolotaja Balke.

Južni front: Andrejevski i Berislavski odsek (Mapa)

*Na Andrejevskom sektoru, jedinice 35. pešadijskog puka pokušale su da upadnu na položaje ruske vojske na liniji Kostromka-Išenko, ali su pretrpele gubitke i povukle se. Za snabdevanje grupe koriste se novi prelazi preko Inguleca.

*Na sektoru Berislav, Oružane snage Ukrajine pripremaju novu ofanzivu i prebacuju rezerve na liniju fronta.

Ilustracija telegram rybar

BONUS VIDEO:

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)