NA KORAK OD ISTORIJSKOG SPORAZUMA: Liban i Izrael prihvataju dogovor o pomorskoj granici, na dnu mora ogromne količine energenata

Tanjug

11. 10. 2022. u 08:31

LIBAN i Izrael dobili su konačni predlog sporazuma o pomorskoj granici, uz posredovanje SAD, koji zadovoljava sve njihove zahteve i koji bi mogao da dovede do istorijskog sporazuma, saopštili su danas pregovarači iz dve zemlje, prenosi Rojters.

НА КОРАК ОД ИСТОРИЈСКОГ СПОРАЗУМА: Либан и Израел прихватају договор о поморској граници, на дну мора огромне количине енергената

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Liban i Izrael nemaju diplomatske odnose, ali su blizu sporazuma o demarkaciji njihove morske granice koja se prostire preko oblasti bogate prirodnim gasom.

Poslednji predlog za rešenje spora, koji je stranama prošle nedelje poslao američki izaslanik Amos Hohštajn, otvorio je put za korišćenje spornog gasnog polja na istoku Sredozemnog mora.

- Ako sve prođe kako treba, predlog Hohštajna mogao bi odmah da dovede do istorijskog dogovora - rekao je glavni pregovarač Libana za Rojters nekoliko minuta nakon što je dobio nacrt od američkog zvaničnika, koji je učestvovao u višemesečnoj diplomatiji kako bi se okončao ovaj spor.

Zvaničnik na čelu izraelskog tima takođe je naglasio da je Izrael zadovoljan predlogom sporazuma.

- Svi naši zahtevi su ispunjeni, promene koje smo tražili su unesene. Zaštitili smo bezbednosne interese Izraela i na putu smo ka istorijskom sporazumu - naveo je on u saopštenju.

Liban i Izrael su u sporu oko morskog područja od 860 kvadratnih kilometara, prema kartama koje su obe zemlje poslale Ujedinjenim nacijama 2011. godine.

Reč je o području koje je bogato prirodnim gasom i naftom.

BONUS VIDEO: TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA - Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna