ALBANIJA HTELA DA AKTIVIRA ČLAN 5 NATO POVELJE: Sve članice Alijanse bile bi momentalno u konfrontaciji sa Iranom

Novosti Onlajn

06. 10. 2022. u 17:03

ČLAN 5 Povelje NATO aktiviran je samo jednom, nekoliko dana posle napada na SAD 11. septembra 2001. godine

АЛБАНИЈА ХТЕЛА ДА АКТИВИРА ЧЛАН 5 НАТО ПОВЕЉЕ: Све чланице Алијансе биле би моментално у конфронтацији са Ираном

Foto: Profimedia

Albaniju su ove godine pogodili hakerski napadi koji su bili toliko snažni da je vlada razmišljala da se pozove na Član 5 Povelje NATO koja bi mogla da uvuče sve države članice u konfrontaciju sa Iranom, rekao je premijer Edi Rama.

To bi bilo prvi put da neka članica NATO-a koristi sajber napad kao razlog pozivanja na Član 5 koji tretira napad na jednu članicu kao napad na sve njih, a što zahteva kolektivnu odbranu.

Tirana je ipak odlučila da ne zatraži ovu akciju, da ne bi rizikovala eskalaciju i antagonizaciju moćnih saveznika, rekao je Rama za Politico.

On nije otkrio koliko se ozbiljno i dugo razmišljalo o aktiviranju Član 5.

- Imam previše poštovanja za naše prijatelje i saveznike da im govorim šta treba da rade. Uvek smo veoma obazirivi u svojim procenama - rekao je albanski premijer.

Rasprava u albanskoj vladi o pozivanju na Član 5 naglašava aktuelnu debatu o tome da li će sajbernapadi ikad biti tako ozbiljni da se može zatražiti kolektivna odbrana Alijanse, a što bi uključilo sajber odgovor svih članica prema zemlji koja napada ili uvođenje sankcija.

Član 5 Povelje NATO aktiviran je samo jednom, nekoliko dana posle napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Ipak, nije poznato kakve bi posledice bile kada je reč o odgovoru na sajbernapad. Članice bi morale da priteknu u pomoć zemlji koja je aktivirala Član 5, ali svaka od njih može da odredi razmere svog odgovora.

- To je bilo kao bombaradovanje zemlje - rekao je Rama govoreći o napadu za koji okrivljuje iranske hakere koji su pokušali, ali bez uspeha, da ukradu i delikatne državne podatke.

Rama nije želeo da prijavi ovaj incident na nivou NATO i zatraži aktiviranje Član 5. Međutim, pošto je Tirana prekinula odnose sa Teheranom, iranski hakeri su početkom septembra ponovo napali Albaniju onesposobivši neke sisteme u pograničnoj i carinskoj službi.

Zbog toga Rama najavljuje da će Albanija jačati svoju sajber bezbednost.

Pitanje da li sajbernapad može biti razlog za aktiviranje Člana 5 nije sasvim jasno, piše Politico.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je 2018. godine da nivo sajbernapada za aktiviranje kolektivne bezbednosti "mora ostati namerno nejasan".

- Često me pitaju u kojim uslovima NATO može da aktivira Član 5 u slučaju sajbernapada? Moj odgovor je - videćemo - rekao je tada Stoltenberg.

Ipak, iranski sajbernapadi možda su izazvali poremećaje, ali nisu doveli do smrti ni trajnog uništenja sistema. Te činjenice, kao i relativno mala veličina Albanije, u smislu geografije i populacije, čine aktiviranje Člana 5 još manje verovatnim.

- Da je napad bio razorniji, možda bi dobili neku podršku. Niko nije povređen, tako da je teško da ovaj slučaj bude razlog za aktiviranje Člana 5 - objašnjava Džim Luis, direktor Programa za strateške tehnologije pri Centru za strateške i međunarodne studije.

Ruska invazija na Ukrajinu intenzivirala je ove diskusije, s obzirom na upozorenja da se Rusija sprema da intenzivira sajbernapade na Ukrajinu sa dolaskom zime i da bi sajbernapad na Ukrajinu mogao da se proširi na susedne zemlje, članice NATO.

BONUS VIDEO:

VOJNE VEŽBE ZA MOBILISANE: Pogledajte kako izgleda obuka vojnika u Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu