ČESI KUPUJU F-35: Pregovori počinju sredinom oktobra u SAD

P. Z. S. / ria.ru

04. 10. 2022. u 22:42

MINISTARSTVO odbrane Češke poslalo je nezvaničan preliminarni zahtev Sjedinjenim Državama za kupovinu 24 lovca F-35 Lajting 2, očekuje se da će konkretni pregovori o tome početi sredinom oktobra u Sjedinjenim Državama, izvestio je u utorak Idnes (Idnes), citirajući češko vojno odeljenje.

ЧЕСИ КУПУЈУ Ф-35: Преговори почињу средином октобра у САД

Foto: Free Images Pixabay


-Ministarstvo odbrane Češke poslalo je preliminarni zahtev Sjedinjenim Državama za kupovinu 24 lovca F-35 Lajting 2. Kasnije, sredinom oktobra, tokom pregovora u Sjedinjenim Državama, predstavnici češkog ministarstva odbrane razgovaraće sa američkim partnerima o mogućnost nabavke i operativnih parametara ovih lovaca.Jedna od najvažnijih tačaka pregovora biće učešće čeških odbrambenih preduzeća u realizaciji ove narudžbe. U timu čeških pregovarača biće stručnjaci iz Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstvo industrije i trgovine i, naravno, Ministarstvo odbrane, navodi se u poruci.

Trenutno češko ratno vazduhoplovstvo koristi 12 jednosednih lovaca JAS-39 Gripen iznajmljenih od Švedske do 2027. godine i još 2 dvoseda ovog tipa se koriste kao avioni za obuku.

BONUS VIDEO: SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSI NADIRU: Ukrajina užurbano gradi novu liniju odbrane