KIRBI PORUČUJE: SAD ne smatraju vojne operacije Ukrajine u Donbasu napadom na Rusiju

Novosti online

03. 10. 2022. u 16:52

SJEDINjENE Američke Države ne smatraju vojne operacije Ukrajine u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti napadom na Rusiju, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

КИРБИ ПОРУЧУЈЕ: САД не сматрају војне операције Украјине у Донбасу нападом на Русију

Foto Tanjug/AP

-Ovo nije napad na Rusiju. To je ukrajinska zemlja, to je bila ukrajinska zemlja, rekao je Kirbi u intervjuu za „Si-En-En“ odgovarajući na pitanje da li SAD podržavaju dejstva ukrajinske vojske na ovim teritorijama.

-Ne bavimo se time da govorimo predsedniku Zelenskom kako da vodi vojne operacije. Pokušavamo da učinimo da on ima sve mogućnosti i sisteme da ih efikasno vodi i to mu i uspeva, dodao je on.

Kirbi je izbegao da odgovori na pitanje kako SAD doživljavaju zahtev Ukrajinaca da im predaju još više dalekometnog naoružanja u zamenu za pravo Amerikanaca da stave veto na udare po određenim ciljevima.

O upotrebi nuklearnog naoružanja

SAD ne vide znake da je Rusija donela odluku da upotrebi nuklearno oružje u sukobu u Ukrajini, dodao je Kirbi.

On je dodao da SAD pokušavaju da što bliže „prate“ šta se dešava u ruskim snagama za nuklearno obuzdavanje i da razmatraju odgovor u slučaju da one budu upotrebljene.

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

-Naravno, mislimo o tome kako da garantujemo očuvanje interesa nacionalne bezbednosti, naše i naših NATO saveznika, precizirao je on.

Američki zvaničnik ponovo je optužio ruske vlasti za „neodgovornu retoriku“ koja ne priliči „savremenoj nuklearnoj sili“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem septembra u obraćanju građanima rekao da je Zapad prešao svaku granicu u svojoj antiruskoj politici, kao i stalnim pretnjama Rusiji. Prema njegovim rečima, Zapad koristi nuklearnu ucenu, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije. Ruski lider je podsetio Zapad da je Rusija po nizu komponenti superiorna u odnosu na stranu vojnu tehniku i upozorio one koji pokušavaju da je ucene nuklearnim oružjem da bi ruža vetrova mogla da se okrene u njihovom pravcu.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili