POD PRITISKOM EU: Mađarska usvojila prvi set antikorupcijskih zakona

Tanjug

03. 10. 2022. u 16:46

MAĐARSKI parlament usvojio je danas prvi u setu zakona o borbi protiv korupcije u pokušaju da izbegnu suspenziju fondova Evropske unije u vreme kada bi njena privreda mogla da se suoči sa recesijom.

ПОД ПРИТИСКОМ ЕУ: Мађарска усвојила први сет антикорупцијских закона

Mađarski parlament, Foto A. Šoškić

Vladajuća partija Fides, premijera Viktora Orbana, predložila je amandman na Krivični zakon za čije usvajanje je glasalo 136 poslanika, dok je 7 glasalo protiv, a 14 je bilo uzdržano, preneo je Rojters.

Evropska unija je preporučila suspendovanje fondova u vrednosti od 7,5 milijardi evra zbog neuspeha Mađarske da se bori protiv korupcije i podrivanje vladavine zakona, podseća britanska agencija.

Budimpešta se obavezala da će izraditi nacrt svih zakona dogovorenih sa Briselom nakon dugih razgovora.

Mađarska forinta je zabeležila rekordni pad i mađarske obveznice rasprodate su poslednjih nedelja zbog straha da će Budimpešta izgubiti milijarde evra iz fondova EU.

Ranije ovog meseca ministar finansija Mihalj Varga je rekao da se mađarska ekonomija nalazi pred "teškim periodom" zbog rastuće inflacije i visokih troškova energije, što bi značilo da će budžet za 2023. godinu morati da se "preradi", podsetio je Rojters.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u NJujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OD EUFORIJE DO AMBISA: Srbija ispala sa Svetskog prvenstva u fudbalu, Švajcarska opet kobna po orlove!