BURKINA FASO: Komandant armije pozvao na jedinstvo frakcija

Tanjug

01. 10. 2022. u 20:21

KOMANDANT armije Burkine Faso Ibrahim Traore pozvao je danas suprotstavljene frakcije u oružanim snagama da prekinu neprijateljstva i nastave pregovore nakon što je u petak izvršen državni udar u toj zapadnoafričkoj zemlji, drugi za osam meseci.

БУРКИНА ФАСО: Командант армије позвао на јединство фракција

Foto Tanjug/AP

Traore je u petak svrgnuo predsednika, potpukovnika Pola-Anrija Damibu i raspustio vladu u drugom državnom udaru za osam meseci, preneo je Rojters.

Traoreovo saopštenje je pročitano u petak uveče na nacionalnoj televiziji.

Traore je rekao da je grupa oficira koja je pomogla Damibi da osvoji vlast u januaru odlučila da ga smeni zbog nesposobnosti da postigne sporazum sa islamskim pobunjenicima.

AP navodi da je prošle nedelje Damiba otputovao u NJujork gde se obratio Generalnoj skupštini UN, kada je branio januarski puč kao "pitanje opstanka nacije", čak iako je to bilo "možda za osudu" po međunarodnoj zajednici.

Januarski državni udar u Burkini Faso usledio je nakon sličnih preuzimanje vlasti u Maliju i Gvineji, a nijedna od tih vladajucih hunti nije objavila datum za nove izbore, dok je Damiba prošle sedmice rekao da će tranzicija u njegovoj zemlji potrajati još gotovo dve godine.

BONUS VIDEO:

SEĆANJE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NE SMEMO MU DOZVOLITI DA POBEDI Stoltenberg poručio - NATO neće biti uvučen u Putinov rat!