BURKINA FASO: Komandant armije pozvao na jedinstvo frakcija

Tanjug

01. 10. 2022. u 20:21

KOMANDANT armije Burkine Faso Ibrahim Traore pozvao je danas suprotstavljene frakcije u oružanim snagama da prekinu neprijateljstva i nastave pregovore nakon što je u petak izvršen državni udar u toj zapadnoafričkoj zemlji, drugi za osam meseci.

БУРКИНА ФАСО: Командант армије позвао на јединство фракција

Foto Tanjug/AP

Traore je u petak svrgnuo predsednika, potpukovnika Pola-Anrija Damibu i raspustio vladu u drugom državnom udaru za osam meseci, preneo je Rojters.

Traoreovo saopštenje je pročitano u petak uveče na nacionalnoj televiziji.

Traore je rekao da je grupa oficira koja je pomogla Damibi da osvoji vlast u januaru odlučila da ga smeni zbog nesposobnosti da postigne sporazum sa islamskim pobunjenicima.

AP navodi da je prošle nedelje Damiba otputovao u Njujork gde se obratio Generalnoj skupštini UN, kada je branio januarski puč kao "pitanje opstanka nacije", čak iako je to bilo "možda za osudu" po međunarodnoj zajednici.

Januarski državni udar u Burkini Faso usledio je nakon sličnih preuzimanje vlasti u Maliju i Gvineji, a nijedna od tih vladajucih hunti nije objavila datum za nove izbore, dok je Damiba prošle sedmice rekao da će tranzicija u njegovoj zemlji potrajati još gotovo dve godine.

BONUS VIDEO:

SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL IZVEO NAPAD NA IRAN: Tri drona primećena u Isfahanu, aktiviran i PVO (VIDEO)