RUSIJA NA KORAK DO NOVIH TERITORIJA: Iz LNR izveštaj o 30 mrtvih u ukrajinskom napadu na izbegličku kolonu

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

29. 09. 2022. u 22:41

U PETAK, u 15 sati na svečanosti u Georgijevskoj sali u Kremlju biće potpisan dogovor o pripajanju Rusiji novih teritorija na kojima se minulih dana održao referendum.

РУСИЈА НА КОРАК ДО НОВИХ ТЕРИТОРИЈА: Из ЛНР извештај о 30 мртвих у украјинском нападу на избегличку колону

Foto Tanjug/AP

Očekuje se da će na toj svečanoj ceremoniji predsednik Rusije Vladimir Putin održati govor. To je potvrdio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U Moskvu su doputovali predsednici Donjecke i Luganske narodne republike kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, čiji su se stanovnici na referndumu izjasnili da žele da žive u sastavu Rusije.

Dogovor o primanju novih teritorija u sastav Rusije kasnije će ratifikovati Duma, a zatim Savet Federacije, znači gornji i donji dom ruskog parlamenta.

Predsednik Komiteta za zakondavstvo ruske Dume Pavel Krašenikov je objasnio da će proces pripajanja novih teritorija Rusiji biti isti kao onaj 2014. kada se Krim posle referenduma pripojio matici Rusiji. Ta procedura prijema u sastav Ruske Federacije je propisana ustavom.

U Ukrajini se i dalje vode žestoke borbe jer je predsednik Vladimir Zelenski naredio svojoj vojsci da napada na celom frontu kako bi na bojnom polju poništila rezultate referenduma. Zelenski je zamolio turskog lidera Erdogana da sugeriše Putinu da odloži primanje u sastav Rusije onih teritorija u kojima je održan referendum. Kako je saopštila agencija Anadolu, navodno je Erdogan kazao Zelenskom da Putin uvek napravi ono što je zamislio. Inače, Turska je već saopštila da neće priznati rezultate referenduma kao što nije priznala ni pripajanje Krima Rusiji.

Foto Tanjug/AP

- Oko 30 ljudi, među kojima ima i dece, poginulo je u ukrajinskom granatiranju izbegličke kolone u Harkovskoj oblasti - izjavio je za agenciju RIA Novosti šef predstavništva samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Rodion Mirošnik.

Kako je rekao, hitne službe još uvek nisu u mogućnosti da iznesu tela poginulih u izbegličkoj koloni zbog napada Oružanih snaga Ukrajine koji su u toku. Mirošnik je kazao da je priliv izbeglica iz Harkovske oblasti ka Rusiji poslednjih dana porastao.

U Hersonskoj oblasti ukrajinska policija hapsi sve one za koje sumnja da su proruski raspoloženi ili da su sarađivali sa proruskim vlastima, pa zbog toga civili pokušavaju da pobegnu. Kad se sve to zna nije jasno kako to Vladimir Zelenski misli da bi Putin trebalo da odloži pripajanje Rusiji četiri sada već bivše ukrajinske oblasti gde većinom žive Rusi i koje vlasti iz Kijeva godinama terorišu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je likvidiralo 80 stranih najamnika koji ratuju na strani Ukrajine u "Inostranom legionu" kod Nikolajevke na rubu Donjecke narodne republike.

Foto Tanjug/AP

TRI SMENE

Da u Rusiji misle da će rat dugo trajati dokazuje i to da vojne fabrike rade u tri smene. Čuvena fabrika automata "kalašnjikov" ove godine povećala je proizvodnju za 40 odsto.Rukovodstvo fabrike tvrdi da je ove godine postignuta rekordna proizvodnja, najveća u dvadeset poslednjih godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri