"ČAK I AKO NAM SE CELI SVET NAĐE NA PUTU": Turska će povećati vojno prisustvo na Kipru

Novosti online

29. 09. 2022. u 18:56

TURSKA će pojačati svoje vojno prisustvo na Kipru, a na sever ostrva biće isporučeno neophodno oružje radi zaštite interesa kiparskih Turaka, rekao je republički ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu na sastanku sa studentima Univerziteta Pamukale.

ЧАК И АКО НАМ СЕ ЦЕЛИ СВЕТ НАЂЕ НА ПУТУ: Турска ће повећати војно присуство на Кипру

Foto: Printskrin Twitter/@HDNER

- Čak i ako nam se celi svet nađe na putu, Turska neće odstupiti od svoje pozicije i štitiće svoje interese na Kipru, kao i na Egejskom i Mediteranskom moru - rekao je Čavušoglu, a prenosi agencija "Anadolu".

Foto: Tanjug AP

 

On je takođe kritikovao stav Sjedinjenih Država koje su ukinule embargo na oružje grčkoj zajednici Kipra, navodi agencija.

Ministar je podsetio na svoj poslednji razgovor sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, kada ga je otvoreno pitao protiv koga Vašington naoružava Nikoziju.

Ranije je šef francuske diplomatije Katarin Kolona, posle razgovora u Atini sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom, rekla da će Francuska u potpunosti podržati Grčku i Kipar u slučaju ugrožavanja njihovog nacionalnog suvereniteta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je grčke vlasti da "izvuku lekcije iz istorije i zaustave tok provokacija". U suprotnom, "Atina će platiti visoku cenu", rekao je Erdogan.


BONUS VIDEO: DELIMIČNA MOBILIZACIJA U TOKU: Novi regruti okupljaju se u Sevastopolju, Kemerovu i Jakutsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VITALAN U 92. GODINI: Radoš objavio sliku sa OCEM - vidite koliko liče (FOTO)