BORELJ UPOZORIO EU: Ozbiljno shvatite rusku pretnju o upotrebi nuklearnog oružja

Novosti online

24. 09. 2022. u 22:46

EVROPSKA unija treba ozbiljno da shvati mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

БОРЕЉ УПОЗОРИО ЕУ: Озбиљно схватите руску претњу о употреби нуклеарног оружја

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

- Kada ljudi kažu da ne blefiraju, njihove reči treba shvatiti ozbiljno. Sada je, definitivno, opasan trenutak - rekao je Borelj, komentarišući nedavnu izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Po njegovom mišljenju, evropske zemlje treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, između ostalog i oružjem, i ne treba da prekidaju politiku antiruskih sankcija.

- Svi koji su išli u Moskvu, koji su posetili Kremlj kako bi razgovarali sa Putinom, dobijali su od njega isti odgovor: 'Imam vojne ciljeve i dok ne budu ostvareni nastaviću sa borbenim dejstvima'. To je, naravno, zabrinjavajući kurs, ali treba da nastavimo da podržavamo Ukrajinu - rekao je šef evropske diplomatije u intervjuu za „Bi-Bi-Si“.

Borelj smatra da sukob treba biti rešen „diplomatskim sredstvima“, ali tako da se „sačuva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.

Takođe je priznao da rast cena energenata izaziva ozbiljnu zabrinutost u Evropi.

Vladimir Putin je nedavno u obraćanju naciji izjavio da će Rusija „u slučaju bilo kakve pretnje teritorijalnoj celovitosti, bezuslovno iskoristiti sva sredstva kojima raspolaže. To nije blef." Međutim, nije pominjao nikakvo nuklearno oružje.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je „nepristojnim“ nepravilno citiranje Putinovog govora o „nuklearnoj pretnji“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

PRIPREME ZA REFERENDUM: U DNR i LNR sve spremno za glasanje o pripajanju Rusiji

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

JOŠ JEDNO PRIZNANJE: Meridianbet dobitnik prestiže CSR nagrade Wannabe magazina