IRAN ZAPRETIO UKRAJINI: Slede uzvratne mere protiv Kijeva

Novosti onlajn

24. 09. 2022. u 19:16

NAKON odluke Kijeva da oduzme akreditaciju iranskom ambasadoru u Ukrajini, zbog tvrdnji da je Teheran navodno isporučio Rusiji bespilotne letelice, iz Irana poručuju da će uslediti uzvratne mere.

ИРАН ЗАПРЕТИО УКРАЈИНИ: Следе узвратне мере против Кијева

Foto: EPA

- Naša zemlja će preduzeti odgovarajuće mere kao odgovor na odluku Ukrajine - navodi se u saopštenju zvaničnog predstavnika iranskog Ministarstva spoljnih poslova Nasera Kananija Čafija.

On je Kijevu posavetovao da ne potpada pod uticaj trećih država čiji je cilj da se naruše odnosi.

U saopštenju se podseća na težnju Irana da ima posredničku ulogu između Moskve i Kijeva i da se za konflikt nađe političko rešenje, kao i na više kontakata koje je šef iranske diplomatije Amir Abdolahijan imao i sa ruskim i sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova.

Podsetimo, do zaoštravanja u odnosima Ukrajine i Irana došlo je nakon što je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova ukinulo akreditaciju iranskom ambasadoru u Kijevu i donelo odluku o značajnom smanjenju broja zaposlenih u iranskoj ambasadi a razlog su nepotvrđene informacije da je Iran isporučivao oružje Rusiji.

Portparol bele kuće Karin Žan-Pjer je, naime, izjavila da SAD smatraju da je Iran navodno poslao Rusiju prvu partiju bespilotnih letelica.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je ranije rekla da je ova tema veštački plasirana u američkim medijima, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući pisanje „Vašington posta“ o isporukama bespilotnih letelica izjavio da se u poslednje vreme objavljuje mnogo fejk informacija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PRIPREME ZA REFERENDUM: U DNR i LNR sve spremno za glasanje o pripajanju Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju