IRANSKI DRONOVI NAPALI CILJEVE U ODESI: Zelenski poručio Teheranu - To su koraci protiv suvereniteta Ukrajine (VIDEO)

Novosti online

23. 09. 2022. u 21:04

UKRAJINSKE vlasti su danas saopštile da su oborile četiri drona "kamikaze" iranske proizvodnje, koje koristi ruska armija u borbenim dejstvima.

ИРАНСКИ ДРОНОВИ НАПАЛИ ЦИЉЕВЕ У ОДЕСИ: Зеленски поручио Техерану - То су кораци против суверенитета Украјине (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/prtrtur/The Telegraph

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se zbog toga požalio da Teheran nanosi štetu ukrajinskim građanima, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je saopštila da su u blizini luke u Odesi oboreni dronovi kamikaze "Šahid-136", ili kako su ih Rusi nazvali "Geranj-2".

- Ruske snage napale su sa mora Odesu iranskim dronovima "Šahid-136". Ubijen je jedan civil, i uništena administrativna zgrada u luci - saopštila je danas Operativna komanda "Jug" ukrajinske vojske, prenosi Kijev Indipendent.

Kijev, ali i Vašington, optužili su Iran da isporučuje dronove Rusiji, što je Teheran više puta negirao.

Zelenski je tražio od ministarstva spoljnih poslova Ukrajine da spremi odgovor zbog upotrebe iranske opreme, rekao je portparol Kancelarije ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

- Ovakve akcije Irana smatramo koracima protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i protiv života i dobrobiti ukrajinskih građana - naveo je on u saopštenju.

Vojni eksperti kažu da Rusija koristi iranske bespilotne letelice i za izviđanje i kao "lutajuću municiju", što je drugi naziv za dronove kamikaze, koja može da bira vreme napada na odgovarajuće ciljeve.

U petak je na snimku koji je jedan oficir ukrajinskih oružanih snaga objavio na internetu prikazan još jedan iranski dron, Mohadžer-6, koji su ukrajinske snage oborile iznad mora.

"Šahidi" su lansirani sa rampe na vozilu koja može nositi više malih letelica. Dron je prvi put viđen na snimcima koji su objavljeni tokom decembra 2021.

Veruje se da su sistem u nekom trenutku koristili i Huti u Jemenu.

Avion ima formu delta krila, dok nosni deo sadrži bojevu glavu i optiku koja je potrebna za precizan napad. Motor se nalazi na zadnjem delu trupa i pokreće dvokraki propeler.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: SNIMCI DEJSTVA "GRADA" - Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (13)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju