MOGUĆ NESTANAK STRUJE U BALTIČKIM ZEMLJAMA: "Moramo biti spremni na to da Rusija može da nas isključi iz svoje mreže"

Novosti online

23. 09. 2022. u 14:40

PREMIJERKA Estonije Kaja Kalas poručila je građanima da je moguć opšti nestanak električne energije ukoliko Rusija isključi baltičke zemlje iz zajedničke mreže.

МОГУЋ НЕСТАНАК СТРУЈЕ У БАЛТИЧКИМ ЗЕМЉАМА: Морамо бити спремни на то да Русија може да нас искључи из своје мреже

Foto: Profimedia

- Moramo biti spremni na to da Rusija može da isključi Estoniju, Letoniju i Litvaniju iz svoje mreže za električnu energiju - rekla je Kalasova u televizijskom obraćanju, a prenosi Rojters.

Dodala je da se to odnosi na javne institucije, kompanije i pojedince i da će ti poremećaji biti "privremeni".

Trideset godina nakon otcepljenja od tadašnjeg Sovjetskog Saveza i 17 godina od ulaska u EU baltičke zemlje Litvanija, Letonija i Estonija i dalje zavise od Rusije kada je reč o stabilnosti snabdevanja strujom. Projekat koji finansira EU i koji vredi 1,6 milijardi evra treba da 2025. godine odvoji baltičke zemlje iz zajedničke električne mreže sa Rusijom i Belorusijom.


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OŠTRIM PREDMETOM NASRNUO NA TRI ŽENE: Policija savladala napadača, više osoba završilo u bolnici