TRAŽE VELIKE PROMENE: Zemlje BRIKS-a ponovo potvrđuju potrebu za sveobuhvatnom reformom UN, MMF-a, STO

Novosti online

23. 09. 2022. u 08:15

ZEMLjE BRIKS-a potvrdile su potrebu za reformom Ujedinjenih nacija (UN), Svetske trgovinske organizacije (STO) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), navodi se u saopštenju nakon sastanka ministara spoljnih poslova na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

ТРАЖЕ ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ: Земље БРИКС-а поново потврђују потребу за свеобухватном реформом УН, ММФ-а, СТО

Foto Shutterstock

Tokom sastanka, šefovi spoljnih poslova još jednom su izneli svoje nacionalne stavove u vezi sa situacijom u Ukrajini i potrebu za reformom UN, uključujući i Savet bezbednosti.


- Ministri inostranih poslova su podsetili na ishod Svetskog samita 2005. i ponovili potrebu za sveobuhvatnom reformom Ujedinjenih nacija, uključujući Savet bezbednosti, kako bi ona postala reprezentativnija, efikasnija i delotvornija - navodi se u dokumentu.

Podsetimo, lideri pet zemalja s najvećim svetskim privrednim razvojem pozvali su još 2011. na reformu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i davanje glasa zemljama u razvoju prilikom odlučivanja o urgentnim svetskim pitanjima.


Kina i Rusija su takođe podržale želju Brazila, Indije i Južne Afrike da se aktivnije uključe u rad UN.

- Kina i Rusija su ponovo potvrdile značaj koji pridaju statusu i ulozi Brazila, Indije i Južne Afrike u sistemu međunarodnih odnosa i podržale njihovu želju da igraju važniju ulogu u UN - navodi se u saopštenju.

Pored toga, učesnici sastanka su pozvali na uzdržavanje od ekonomskih, finansijskih ili trgovinskih mera koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, Poveljom UN i pravilima STO, "koje ometaju postizanje ekonomskog i društvenog napretka, posebno u zemljama u razvoju".

Takođe, ministri su izrazili zabrinutost zbog intenziviranih i tekućih sukoba u mnogim delovima sveta, navodi se u saopštenju BRIKS-a.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili