PREKID VATRE: Tadžikistan i Kirgistan postigli dogovor o prestanku sukoba

Tanjug

16. 09. 2022. u 14:15

PREDSEDNIK Kirgizije Sadir Žaparov i njegov tadžikistanski kolega Emomali Rahmon saglasili su se danas da prekinu vatru i da povuku trupe, nakon sukoba na granici dve zemlje u kojima su poginula tri vojnika, dok ih je 27 ranjeno.

ПРЕКИД ВАТРЕ: Таџикистан и Киргистан постигли договор о престанку сукоба

Foto: Tanjug/AP

Dogovor su postigli na sastanku na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu, saopšteno je iz kabineta predsednika Kirgizije.

Dogovoreno je formiranje komisije koja će istražiti sukobe, kao i povlačenje vojski dve zemlje sa granice, prenosi RIA Novosti.

Predstavnici dve zemlje ranije danas su se dogovorili da se prekinu sukobi na zajedničkoj granici dok traju pregovori dve strane.

Borbe su izbile juče duž granice kada su kirgistanske i tadžikistanske snage razmenile vatru posle graničnog spora, dok su njihovi lideri prisustvovali samitu u Uzbekistanu, preneo je Rojters.

Kirgistan je prethodno saopštio da su tadžikistanske snage ponovo otvorile vatru na nekoliko njenih graničnih ispostava nakon kratkog sukoba ove nedelje, što je nova eskalacija tenzija između dve države.

Kirgistanske trupe su uzvratile vatru tokom ovih incidenata koji su se dešavali duž cele granice, saopštila je granična služba.

Tadžikistan je u svom saopštenju optužio kirgistanske snage da su „teškim naoružanjem" granatirale jedan od njegovih graničnih ispostava i sedam sela.

U obe države su stacionirane ruske vojne baze, a Biškek i Dušanbe održavaju bliske veze sa Moskvom, koja je pozvala na prekid neprijateljstava tokom ove nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)