RAT U UKRAJINI: "Orkestar" zauzeo nekolio mesta u ofanzivi ka Bahmutu; Napad VSU odbijen kod Hersona i Belogorivke (FOTO/VIDEO)

Novosti online

13. 09. 2022. u 06:58 >> 23:19

RAT u Ukrajini danas je ušao u 202. dan. Ukrajinska vojska nastavila je borbene operacije na jugu, u pravcu Hersona. Front u Harkovskoj oblasti je za sada stabilan. Nakon intenzivnih ruskih napada na energetsku infrastrukturu Harkov je ostao bez struje i vode.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оркестар заузео неколио места у офанзиви ка Бахмуту; Напад ВСУ одбијен код Херсона и Белогоривке (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Bela kuća: Rusiji ima „puno“ vojnih snaga u zemlji

Rusija, uprkos „teškoćama“ ukrajinske kampanje, ima veoma velike i moćne oružane snage koje mogu da se koriste kako na sadašnjem bojištu, tako i van njega, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD.

- Suočili su se sa mnogo problema koje su stvorili u Ukrajini. Bez sumnje. Ali to je i dalje veoma velika i veoma moćna vojna sila. Gospodin (ruski predsednik Vladimir) Putin ima na raspolaganju mnogo vojnih sposobnosti koje se mogu iskoristiti, ne samo u Ukrajini, već potencijalno i drugde, rekao je on na brifingu u Beloj kući.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski: Ukrajina kontroliše više od 4.000 km2

Ukrajina sada ima punu kontrolu nad više od 4.000 kilometara kvadratnih koje je povratila od ruskih snaga, a nad još 4.000 stabilizuje i uspostavlja kontrolu, naveo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je u ponedeljak saopštio da su ukrajinske snage povratile od ruskih 6.000 kvadratnih kilometara u nedavnoj ofanzivi, preneo je Rojters.

Ukrajinski zvanicnici ističu međutim, da je potrebno praviti razliku između vraćanja teritorije i uspostavljanja pune kontrole i osiguravanja da ona bude potpuno bezbedna.

 

Ukrajinci granatirali selo u Rusiji

Belgorodsko selo Šelaevo u Valujskom gradskom okrugu je gađano iz Ukrajine, dva civila su ranjena, rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

-Sa strane Ukrajine granatirano je selo Šelajevo u Valujskom gradskom okrugu. Ima žrtava - dva civila. Povrede su lake, lekarska pomoć je brzo pružena, a oni su poslati kući na ambulantno lečenje, napisao je guverner na svom Telegram kanalu.

Foto Tanjug/AP

 

Pušilin: Krasni Liman u sigurnim rukama

Vojska DNR i Ruske Federacije odbila je pokušaje ofanzive ukrajinskih trupa u rejonu sela Ščurovo, stabilizovala situaciju u Krasnom Limanu, izjavio je šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

-Neprijatelj je danas tri puta pokušao da pređe Severski Donec, ali su savezničke snage uspele, odnosno, neprijatelj nije uspeo... Takođe, u rejonu Ščurova, neprijatelj je pokušao da izvede kontranapad sa određenom količinom jedinica – Napad su uspešno odbile naše savezničke snage, rekao je šef DNR u video poruci na Telegram kanalu.

Pušilin je takođe primetio da je neprijateljska grupa koja se nalazi direktno u Svjatogorsku ograničena i po broju i po municiji.

Šef DNR je rekao da su uspeli da stabilizuju situaciju u Krasnom Limanu, uprkos tome što neprijatelj pokušava da „ide u izviđanje“. Napominje se da su nivelisani i pokušaji ukrajinskih trupa da nešto urade u regionu Jampolja.

Pušilin je ranije izvestio da su ukrajinske trupe u utorak uveče izvele artiljerijski napad na Krasni Liman u DNR, diverzantske grupe su pokušale da uđu tamo, ali su njihovi pokušaji da probiju odbijeni.

Situacija u pravcu Soledara


* Odredi „PMK Vagner”, razvijajući ofanzivu iz pravca Kodema, oslobodili su naselja Nikolajevka, Nikolaevka Druga i uništili veliko uporište Oružanih snaga Ukrajine na magistralnom putu Bahmut (Artemovsk) – Majorsk. Sa zauzetih položaja ide napredovanje ka Otradovki i južnoj periferiji Zajceva.

* U isto vreme, jedinice Vagnerovog PMC-a napadaju sa Veršine i približavaju se drugom utvrđenom području zapadno od Zajceva.


* Takođe postoji napredak od autoputa Bahmut-Svetlodarsk. „Vagnerovci“ nastavljaju da opkoljavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine na trafostanici Donbaskaja, približavajući se teritoriji objekta blisko sa istočne i severoistočne strane.

Ilustracija rybar


* Odredi PMC Vagner zauzeli su i deo autoputa Pokrovskoe-Bamutskoje i nastavljaju ofanzivu u pravcu zapada. Jedinice 7. brigade NM DNR zauzele su prvi kvart na severu Soledara. Sada linija dodira ide Kosmonavtovom ulicom.

* Zapadno od Lisičanska, Oružane snage Ukrajine pokušale su da uspostave kontrolu nad naseljem Belogorivka, ali je napad odbijen. U blizini Spornog, jedinica BARS Oružanih snaga Rusije izbacila je Oružane snage Ukrajine sa kontrolnog punkta na ulazu u selo, vode se pozicione borbe i artiljerijski dueli u okolini Ivano-Darjevke.

* Na Severskom odseku snaga, 54. ombr brigada se sprema za napad na Zolotarevku. Taktičke letelice ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva deluju u vazdušnom prostoru u blizini grada.

IAEA: Obnovljen treći dalekovod do NE Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da je popravljen treći rezervni dalekovod do Zaporoške NE.

-Ukrajinski inženjeri su ostvarili dalji napredak u popravci vitalne energetske infrastrukture u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), obezbeđujući joj novi pristup trećem rezervnom dalekovodu, navodi se u saopštenju na sajtu agencije.

Rezervni vod je postao dostupan NEZ-u nakon popravke razvodnog uređaja u obližnjoj TE. Pre nekoliko dana, usled granatiranja, oštećena je termoelektrana, grad Energodar je ostao bez napajanja električnom energijom.

NEZ se nalazi na levoj obali Dnjepra kod Energodara. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanom kapacitetu. Od marta je pod zaštitom ruske vojske. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije istaklo je opravdanost da ruska vojska uzme pod zaštitu elektranu u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ukrajinska vojska nastavlja da redovno granatira Energodar, okolna sela i teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje u blizini grada.

 

Nacisti u VSU

Ičkerijska zastava i SS „mrtvačka glava“, simbol 3. SS divizije Totenkof, su u istom nizu. Pripadnici ukrajinskih oružanih snaga slikali su se na ulazu u Izjum sa svojim znamenjem. I to nije prvi put. Još proletos je Zelenski objavio na tviteru i ubrzo uklonio fotografiju artiljerca sa SS simbolom.

 

Priprema Kijeva za napad na Zaporožje

Ukrajinske trupe na liniji dodira u regionu Zaporožja više puta su pokušale da testiraju odbranu, tokom dana je oboreno i nekoliko ukrajinskih dronova, rekao je član Glavnog saveta regionalne administracije Volodimir Rogov.

-Bilo je nekoliko pokušaja borbenih izviđanja kako bi se proverilo koliko je naša odbrana izgrađena, koliko dobro može da izdrži određene udare. Dronovi se aktivno koriste... Tokom dana nekoliko njih je oboreno, rekao je Rogov za TV kanala Rusija 1.

 

"Orkestar" napreduje u Donbasu

Snage Vagnerovog PMC-a napredovale su od Kodema i zauzele Nikolajevku-2 u blizini autoputa Artemovsk-Dzeržinsk. Napad na Zajcevo se takođe razvija.

Foto Tanjug/AP

 

Ispaljeno 140 granata na 10 naselja u DNR

Ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 140 projektila na regione deset naselja DNR, saopštila je Narodna milicija republike.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama iz predstavništva SCKK u DNR, neprijatelj je ispalio više od 140 granata, iz tenkova, topovske artiljerije kalibra 155 i 152, kao i minobacača 120 mm, na područja deset republičkih naselja, navodi se u saopštenju Ministarstva u Telegram kanalu.

 

Odbijen pokušaj proboja linije kod Davidovog Broda

Još jedan pokušaj ukrajinskih trupa da probiju liniju odbrane kod sela Davidov Brod u Hersonskoj oblasti je odbijen, rekao je zamenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov na svom Telegram kanalu.

Ukrajinske trupe su počele da pokušavaju kontraofanzivu krajem avgusta. Rusko Ministarstvo odbrane saopštava da se svi ovi pokušaji odbijaju, ukrajinske trupe trpe velike gubitke u ljudstvu i opremi. Vlasti regiona javile su da je ukrajinska vojska već izgubila više od tri i po hiljade ljudi.

Ukrajinski dobrovoljci tokom obuke u okolini Kijeva, Foto AP

Razgovor Putina i Šolca

Ruski predsednik Putin i nemački kancelar Šolc imali su telefonski razgovor, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Heberstrajt.

Precizira se da je razgovor trajao sat i po. Glavna tema bila je situacija u Ukrajini. Nemački kancelar je pozvao Putina da što pre pronađe diplomatsko rešenje za sukob, a takođe je rekao da bilo kakvi ruski koraci ka „aneksiji“ neće ostati bez odgovora i neće biti priznati ni pod kojim okolnostima. Pored toga, Šolc se dotakao teme zarobljenih boraca. On je istakao potrebu da se prema njima postupa u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Strane su razgovarale i o pitanju bezbednosti Zaporoške NE. Nemački kancelar je posebno pozvao da se izbegnu bilo kakve korake eskalacije u području stanice i da se strane pridržavaju preporuka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Kijev traži vojne garancije protiv Rusije

Ukrajina je predstavila predlog preporuka za bezbednosne garancije, koje bi politički i pravno obavezale zemlju i njene države garante u strateško partnerstvo poznato kao „Kijevski bezbednosni sporazum“.

Predloge, koji su razvijeni na zahtev predsednika Vladimira Zelenskog i objavljeni u utorak, sačinila je savetodavna grupa na čelu sa bivšim generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom.

Kijev sugeriše da bi zemlje uključujući SAD, UK, Australiju i Tursku delovale kao bezbednosni garanti za Ukrajinu. Pristup „na više nivoa“ bi video da se „osnovna“ grupa saveznika jasno obavezuje da će podržati ukrajinsku vojsku, dok bi šira grupa pružila nevojne garancije zasnovane na sankcijama.

-Potrebna nam je vojna sila dovoljno jaka da odbije želju Rusa za osvetom. I ona koja može da nanese nepopravljivu štetu agresoru ako se ta želja pokaže neodoljivom, rekao je šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak.

On je rekao da sporazum neće biti zamena za ulazak u NATO, već sredstvo za osiguranje bezbednosti sve dok Ukrajina zvanično ne pristupi vojnom bloku koji predvode SAD.

Foto Tanjug/AP

Grantirana tri naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Mineralnoje, Zajcevo i dva okruga Donjecka i za 16 minuta, ispalili ukupno 11 zrna kalibra 152 milimetra i pet hitaca iz tenka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

Rusko MO: Izbačeno iz stroja više od 800 pripadnika VSU i plaćenika

Gubici među ukrajinskim vojnicima i stranim borcima kao rezultat vazdušnih, raketnih i artiljerijskih udara, tokom dana premašili su 800 poginulih i ranjenih, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Konkretno, reč je o 35., 57., 128. i 14. brigadi Oružanih snaga Ukrajine (VSU), čije se jedinice nalaze u blizini Bereznjegovata, Murahivke, Balabina i u Harkovu.

VSU sprema udar na Hersonsku oblast iz pravca Krivog Roga

Ukrajinska komanda se sprema za još jedan pokušaj napredovanja na liniji Arhangelsk-Novopetrovka i u pravcu Ljubimovke sa snagama dve čete 60. brigade i čete 17. brigade.

* Oružane snage Ukrajine su noću prebacile najmanje 14 komada opreme, uključujući tenkove, borbena vozila pešadije i dva protivtenkovska sistema, iz 17. odreda Oružanih snaga Ukrajine u rejon Visokopolje iz Apostolova.

* U šumskom pojasu 3,5 km severozapadno od Novovoznesenskog deluju snage 60 brigade, a 1,5 km zapadno od naselja nalazi se ukrajinski DRG (diverzantsko-izviđačke grupe), koji sa početkom ofanzive namerava da napreduje u pravcu Novopetrivke.

* U okolini Visokopolja i Potemkina, posade MANPADS-a su raspoređene da pokrivaju grupu trupa Oružanih snaga Ukrajine od vazdušnih udara.

Foto Tanjug/AP

Bitka za Krasni Liman

Situacija se, kako javljaju ruski izveštači, nije promenila od juče, granate sa strane Oružanih snaga Ukrajine doleću na periferiju grada, ruska artiljerija odgovara. Pešadijske borbe se vode na oko 20 kilometara od grada. Neprijatelj pokušava da ubaci diverzantske jedinice ka Krasnom Limanu, ali, kako kažu borci LNR, svi pokušaji su zaustavljeni.

Ukrajinci pokušavaju da naprave pontone preko reke Severski Donjec, ali se ti pokušaji prelaska reke suzbijaju artiljerijom LNR i ruske armije.

 

Kijev hitno prebacuje pojačanja u Donbas

Od Harkova do Donbasa, Oružane snage Ukrajine nastavljaju prebacivanje rezervi i pojačanja. Prema podacima, centralnom ulicom grada Pervomajskog na jugu prošao je veliki konvoj opreme.

Tako je za samo 40 minuta putom prošlo 5 tenkova i 2 borbena vozila pešadije na civilnim automobilskim tegljačima, kao i 3 kamiona sa pešadijom i municijom.

Foto: Tanjug

Odbijen ukrajinski napad kod Hersona

Jedinice 46. brigade i 35. brigade, nakon pregrupisavanja u rejonu Lozovoje i Suhoje Stavke, ponovo su pokušale da napadnu iz rejona Belogorke u pravcu Bruskinskog.


Usled masovnog vatrenog udara artiljerije i MLRS Oružanih snaga Ruske Federacije, kao i bombardovanja po „stomaku“, jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje su napredovale pretrpele su gubitke i počele su neuredno povlačenje.

Ilustracija rybar


Vatreno pokrivanje ukrajinskih vojnika u bekstvu obezbeđuju dve posade haubica M777 iz rejona Bereznohovatoj. Oružane snage Rusije uništile su dve ukrajinske haubice „Giacint-B” četiri kilometra istočno od sela.

Takođe, preko 25 oklopnih vozila, uključujući četiri tenka, osam samohodnih haubica i devet borbenih oklopnih vozila, raspoređeno je preko uspostavljenih prelaza na desnu obalu reke Ingulec.

Neuspešan prodor VSU

Grad Snigirevka u Nikolajevskoj oblasti ostaje pod kontrolom gradske vojno-civilne administracije, uprkos pisanjima ukrajinskih medija da su ga zauzele Oružane snage Ukrajine, saopšteno je u vojno-civilnoj administraciji Hersonske oblasti.

Oni su istakli da je ukrajinska vojska povećala intenzitet granatiranja stambenih naselja.
 

 

Sveže informacije sa fronta od ruskog ratnog reportera Evgenija Podubnog:

Postoje informacije da su savezničke snage uspele da probiju jedno od glavnih uporišta neprijateljske grupe i ušle u Artemovsk (Bahmut).

Prema dostupnim informacijama, ruske i republičke snage preuzele su kontrolu nad njegovom industrijskom zonom, koja se nalazi na severoistoku grada, prenosi Sputnjik.

Razgovarali Dragi i Zelenski

Danas su razgovarali telefonom italijanski premijer Mario Dragi i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, a na dnevnom redu je bilo nekoliko tema među kojima je posebno podvučena ona o značaju nastavka saradnje sa Italijom u pogledu odbrane i njeno „poboljšanje“.

Palata predsednika Vlade objavila je izveštaj da su dvojica lidera imali razgovor „usredsređen na kontraofanzivu Ukrajine i razvoj situacije na frontu“, potom na značaj saradnje sa Italijom u pogledu odbrane (Italija je u više navrata poslala oružje Ukrajini) i sa naglaskom ukrajinskog predsednika „moramo je poboljšati“.

Razgovarali su i o situaciji u vezi sa nuklearanom centralom Zaporožje.

Premijer Italije potvrdio je „ kontinuiranu podršku od strane njegove Vlade i zvaničnih organa narodu Ukrajine na svakom planu“.

Kijev preti građanima Ukrajine

Ukrajinci koji su dobili rusko državljanstvo biće kažnjeni za izdaju države, saopštio je savetnik kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

- Oni koji su dobrovoljno uzeli ruski pasoš, svi će biti kažnjeni. Najbolja kazna je zatvor - napisao je Arestovič na telegramu.

Rusi već koriste iranske dronove u Ukrajini?

U Kupjansku, gradu u Harkovskoj oblasti, navodno je pronađena olupina iranskog drona-kamikaze.

Na dronu ćirilicom piše Geran-2.

Korisnici društvenih mreža skreću pažnju na č.injenicu da dron izgleda gotovo identično kao i iranski "Šahid-136"

Ako se ispostavi da je zaista u pitanju iranski dron, to će biti prva potvrda da je Iran prodao Rusiji bespilotne letelice.

Kuleba: Čega se Berlin plaši, a Kijev ne?

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izrazio je danas razočarenje što Nemačka nije isporučila Ukrajini "Leopard" tenkove i borbena vozila "Marder".

- Razočaravajući signali Nemačke dok su Ukrajini potrebni tenkovi "Leopard" i vozila "Marder" - da oslobodi ljude i spasi ih od genocida - objavio je Kuleba na Tviteru.

Foto: Printskrin Youtube / Noticieros Televisa

 

On je ocenio da nema racionalnog argumenta zašto ovo oružje ne bi trebalo da se isporuči Ukrajini već da samo postoje strahovi i izgovori.

- Čega se Berlin plaši, a Kijev ne - upitao je Kuleba.

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht odbacila je juče zahteve da se Kijevu isporuče borbeni tenkovi.

- Nijedna država nije dosad dostavila borbena pešadijska vozila zapadne proizvodnje ili borbene tenkove - rekla je Lambreht tada dodajući da se Nemačka dogovorila sa svojim partnerima da neće preduzimati takve akcije jednostrano, preneo je Rojters.

Ukrajinci "Himarsima" gađali Lisičansk

Ukrajinske trupe gađale su Lisičansk iz višecevnih bacača raketa „Himars“.

Dve osobe su poginule, jedna je ranjena, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Eksplozije iznad Hersona

Iznad Hersona odjeknulo je deset snažnih eksplozija, javio je dopisnik Sputnjika i dodao da je verovatno aktivirana protivvazdušna odbrana.

Peskov o mobilizaciji u Rusiji

U Rusiji trenutno nema govora o mobilizaciji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- U ovom trenutku, ne, nema govora o tome - odgovorio je Peskov na pitanje da li vlasti razmatraju opciju potpune ili delimične mobilizacije u Rusiji.

Ranije su se brojni mediji preneli izjavu poslanika Državne dume Rusije Mihaila Šeremeta, koji je rekao da je neophodno objaviti opštu mobilizaciju u Rusiji, piše Sputnjik.

Lavrov: Hibridni rat protiv Rusije je nečuven

Hibridni rat Zapada protiv Rusije je nečuven, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Već dugi niz godina Zapad je poveo pravi hibridni rat protiv Rusije koji je, nakon iznuđenog početka specijalne vojne operacije, postao bez presedana - rekao je Lavrov na sastanku Poslovnog saveta pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Prema njegovim rečima, Zapad ima za cilj da uništi rusku ekonomiju, gurne zemlju na marginu svetske politike i uz pomoć sankcija "podrije stabilnost" Rusije.

On je napomenuo da prioritet Ministarstva ostaje promovisanje izgradnje održivih veza "sa svim zainteresovanim stranim partnerima" na osnovu saradnje uz uzajamno poštovanje.

Lavrov je primetio da je globalna ekonomska kriza uzrokovala preispitivanje veza u toj oblasti i da se u svetu govori o formiranju novih ekonomskih mehanizama koje Zapad ne kontroliše.

- Usled globalne krize, koju su izazvale SAD i njeni sateliti, nastavlja se sistemsko preispitivanje i preformatiranje ekonomskih veza... Radi se o proširenju upotrebe nacionalnih valuta, suverenih platnih sistema, postepenom smanjenje uloge dolara i evra u međunarodnoj trgovini i, uopšte, stvaranje nove infrastrukture koju Zapad ne kontroliše i kojom ne manipuliše - istakao je ministar, prenosi Sputnjik.

Maročko: Primećeni oficiri NATO u DNR

U području Kramatorska u DNR primećeni su oficiri NATO-a koji su poslati da kontrolišu oružje koje zapadne zemlje šalju Ukrajini, tvrdi oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

- To nisu instruktori, nisu neki najamnici, nego baš oficiri – imaju različite činove, epolete. Epolete ukazuju na to da je reč o službama iz pozadine koje će prebrojavati tehniku i municiju koja se isporučuje u zonu specijalne vojne operacije - rekao je Maročko za "Prvi kanal".

Rusija: Direktor fabrike aviona prosleđivao podatke Ukrajini

Rusija je uhapsila jednog menadžera fabrike aviona, pod sumnjom da je prenosio tajne vojne informacije Ukrajini, prenosi agencija RIA Novosti, pozivajući se na federalnu bezbednosnu službu FSB.

Visoki službenik jednog od ruskih odbrambenih preduzeća osumnjičen je da je prosleđivao poverljive podatke Ukrajini, saopštio je FSB.

Dok je bio na poziciji direktora kvaliteta jedne avio-fabrike, imajući pristup tehničkoj dokumentaciji sa oznakom „strogo poverljivo“, stanovnik Podmoskovja je mobilnim telefonom fotografisao fragmente nacrta delova vojnih aviona“, objasnila je tajna služba.

Nova američka pomoć Kijevu

Američka administracija će verovatno ove nedelje objaviti detalje o novoj pošiljci od 600 miliona dolara za isporuku oružja Ukrajini, izvestio je Politiko, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika američkog Kongresa.

Prema njegovim rečima, kao i u slučaju nedavnog paketa pomoći od 675 miliona dolara, oprema i oružje će se isporučivati Kijevu iz zaliha Pentagona.

Sagovornik Politika je napomenuo da će zalihe u mnogome biti slične prethodnom paketu vojne pomoći, ali nije precizirao šta će tačno biti uključeno.

U Zaporoškoj oblasti pronađeno skrovište sa oružjem

Velike količine oružja pronađene su u Zaporoškoj oblasti, u šumi je bilo sakriveno 260 kutija sa granatama, saopštio je član glavnog saveta regionalne uprave regiona Vladimir Rogov.

 

Prema njegovim rečima, informacije su dobijene od meštana koji su videli kako nepoznati ljudi vuku kutije u šumskom pojasu u Tokmakskom rejonu.

Hidroelektrana u Hersonskoj oblasti nastavlja da radi uprkos granatiranju

Kahovska hidroelektrana nastavlja da radi, uprkos granatiranju ukrajinskih snaga, izjavio je zamenik načelnika uprave Hersonske oblasti Kiril Stremousov za Sputnjik.

- Kahovska HE radi. Proizvodi struju - rekao je on.

Istovremeno je trenutno zatvoren za saobraćaj Kahovski most, koji prolazi preko brane hidroelektrane. Razlog za to je oštećenje kolovoza izazvano raketnim napadima ukrajinskih trupa.

Pušilin: Ukrajinska vojska pokušala da zauzme aerodrom u Donjecku

Ukrajinska vojska je pokušala da krene u ofanzivu na aerodrom u Donjecku, ali je pretrpela težak poraz, tvrdi lider DNR Denis Pušilin.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

Prema njegovim rečima, tom prilikom, savezničke snage su gotovo potpuno uništile grupu neprijateljskih boraca.

Pušilin je takođe rekao da je razgovarao sa vojnicima na prvoj liniji fronta. Primetio je visok borbeni duh kod vojnika, piše Sputnjik.

Dejstvo ukrajinske PVO kod Harkova

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je objavilo snimak dejstva PVO koja je, prema njihovim tvrdnjama, oborila 9 od 12 raketa koje su letele ka Harkovu.

Rogov: Ukrajinska vojska sprema napad na Zaporošku NE

Ukrajinska vojska sprema veliku ofanzivu u području Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov televiziji "Rusija 1".

U toku je prebacivanje artiljerije i raketnih sistema "HIMARS" i M 777, piše Sputnjik.

Dva ruska "Suhoja" izbegla rakete

Na Tviteru je objavljen snimak iz kokpita Su-25, koji su uspešno izbegli rakete lansirane sa ručnih PVO sistema.

Nije poznato kada je snimak tačno nastao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju