KRIZA U MOLDAVIJI: Moguć prekid isporuke gasa

Novosti online

10. 09. 2022. u 20:15

MOLDAVIJA rizikuje da izgubi zalihe gasa, rekao je potpredsednik vlade Andrej Spinu.

КРИЗА У МОЛДАВИЈИ: Могућ прекид испоруке гаса

Foto AP

Nakon telefonskih razgovora sa šefom "Gasproma" Aleksejem Milerom, potpredsednik moldavske vlade Andrej Spinu rekao je nema vremena da se završi revizija duga "Moldovagaza" "Gaspromu" do 1. oktobra.

Moldavija je zatražila je od ruske strane odlaganje plaćanja gasa.

 - Razgovarali smo o dva važna aspekta za "Gasprom": prvi je blagovremeno plaćanje gasa, a drugi element je revizija duga. Tražili smo produžetak roka revizije do 31. januara. Da, kasnili smo, ali objektivno, iz razgovora sa Milerom, nisam razumeo da li će oni isključiti Moldaviju sa gasa posle 1. oktobra - prenela je "Moldova-1" .

Podsećamo, „Gasprom“ i „Moldovagas“ su 29. oktobra 2021. godine nakon dugih pregovora produžili rok o isporuci gasa na pet godina, počev od prvog novembra.

„Gasprom“ je saopštio da je, uzimajući u obzir situaciju u Moldaviji, bilo odlučeno da se ugovor potpiše praktično pod uslovima moldavske strane, ali uz uslov da se blagovremeno u potpunosti izmire tekuća plaćanja.

U novembru je republika imala problema sa isplatama u roku, pa je bilo potrebno odlaganje.

U januaru se „Moldovagas“suočio sa teškoćama prilikom izmirenja dugovanja prema „Gaspromu“, parlament je uveo režim vanrednog stanja na 60 dana zbog energetske krize.

Predstavnik „Gasproma“ Sergej Kuprijanov izrazio je bojazan da i u budućnosti može doći do krize zbog neplaćanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku