TAJNO PISMO KRALJICE ELIZABETE: Moći će da se otvori tek 2085. godine

Novosti Onlajn

10. 09. 2022. u 10:12

TAJNO pismo koje je napisala kraljica leži sakriveno u trezoru i neće moći da se otvori još 63 godine.

ТАЈНО ПИСМО КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Моћи ће да се отвори тек 2085. године

Foto: AP

Kraljica Elizabeta Druga je rukom pisanu belešku napisala ljudima u Sidneju i ona se nalazi u jednoj od istorijskih gradskih zgrada Kraljice Viktorije. Kraljica je napisala pismo nakon što je zgrada obnovljena u novembru 1986. godine, ali se nalazi u staklenoj vitrini unutar ograničenog prostora u svojoj kupoli.

Čak ni njeno lično osoblje ne zna šta sadrži i sve što se može videti su kraljičina uputstva o tome kada treba da se otvori. Nakon kraljičine smrti, nacija je sada ušla u period žalosti koji će se održavati od petka do sedam dana nakon njene sahrane. Pismo koje je potpisala kraljica upućeno je "ispravnom i časnom lordu gradonačelniku Sidneja, Australija".

- Veliki pozdrav. Na odgovarajući dan koji ćete izabrati 2085. godine nove ere, da li biste molim vas otvorili ovu kovertu i preneli građanima SIDNEJA moju poruku za njih - navodi se u pismu.

Zgrada KVB je otvorena 1898. godine i dobila je ime u čast tadašnjeg dijamantskog jubileja kraljice Viktorije. Zgrada je skoro srušena zbog građanskog prostora i parkinga 1959. godine. Britanski monarh ostaje šef države Australije, a kralja Čarlsa tamo predstavlja generalni guverner. Republikanski sentiment i dalje buja ispod površine, ali na referendumu 1999. Australijanci su glasali da zadrže kraljicu kao šefa države. Njeno Veličanstvo je posetilo zemlju 16 puta, sa svojom prvom posetom 1954. godine, samo dve godine nakon što je stupila na tron.

Foto: EPA

Tekst potpisa

Ostali članovi kraljevske porodice takođe su posetili Dovn Under, nedavno princ Vilijam i Kejt Midlton 2020. Kada je tada 27-godišnja kraljica Elizabeta sletela na aerodrom u Sidneju, postala je prvi vladajući monarh koji je kročio na tlo Australije. Prema izveštajima iz tog vremena, kraljica i vojvoda od Edinburga dobili su "najburniji pozdrav koji je Sidnej ikada uputio nekom posetiocu".

Policija procenjuje da je ljudi na gradskim ulicama bilo oko milion. Kraljevski par vratio se u Australiju 1963. na proslavu jubileja u Kanberi, 50 godina od imenovanja glavnog grada. Kraljica se vratila u Australiju 1970. kako bi pomogla u proslavi dve stogodišnjice kapetana Džejmsa Kuka koji je plovio istočnom obalom Australije. Ispostavilo se 2009. da su kraljevski par bili mete zavere za ubistvo tokom te posete 1970. godine. Bivši nadzornik detektiva Klif Mekardi rekao je da se "nesofisticirani plan" sastojao od postavljanja velikog drvenog trupca preko železničke šine u pokušaju da iskoči kraljevski voz iz šina. Voz je udario u trupce, ali je na sreću ostao na šinama.

Više poseta Australiji usledilo je 1973, 1974. i 1977. godine kada je Njeno Veličanstvo pomoglo Australiji da proslavi značajne prekretnice. Kraljičina poslednja poseta nazvana je njenom "oproštajnom turnejom" jer se smatralo da je to verovatno njena poslednja poseta.

(Mondo)

BONUS VIDEO: Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri