ODLUKA KOJA JE IZAZVALA NEGODOVANJE: Meksiko predaje vojsci kontrolu nad Nacionalnom gardom

Novosti online

10. 09. 2022. u 08:12

SENAT Meksika usvojio je zakon koji će preneti kontrolu nad nacionalnom gardom zemlje na vojsku, što je sporan potez za koji grupe za ljudska prava i opozicioni zakonodavci kažu da daje preveliku moć oružanim snagama i da može dovesti do zloupotreba.

ОДЛУКА КОЈА ЈЕ ИЗАЗВАЛА НЕГОДОВАЊЕ: Мексико предаје војсци контролу над Националном гардом

Foto: EPA

Senat je u petak glasao za predlog zakona nakon što je donji dom Kongresa već odobrio tu meru.

Kada je Nacionalna garda osnovana ustavnom reformom 2019, stavljena je pod civilnu kontrolu – ali većina njene obuke obavljena je unutar vojske zemlje.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador odbacio je zabrinutost zbog povećane militarizacije javne bezbednosti, rekavši da straža sada mora biti pod vojnom komandom kako bi se sprečila korupcija.

Ali opozicione stranke rekle su da planiraju da podnesu sudske žalbe kojima se osporava novi zakon, za koji tvrde da krši ustavnu garanciju o civilnoj kontroli.


- Javna bezbednost se ne postiže kršenjem vladavine prava, kršenjem ustava - rekla je senatorka Klaudija Anaja Mota iz Institucionalne revolucionarne partije.
 

Meksička vojska je kritikovana zbog evidencije zloupotreba, a grupe za ljudska prava su upozorile da bi uklanjanje civilne kontrole nad Nacionalnom gardom moglo dovesti do sličnih kršenja.


Nada Al-Nashif, visoki komesar UN-a za ljudska prava, takođe je rekla da "reforme efektivno ostavljaju Meksiko bez civilnih policijskih snaga na saveznom nivou i dalje konsoliduju već istaknutu ulogu oružanih snaga u bezbednosti u Meksiku".


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini