KRUNISANJE U VELIKOJ BRITANIJI: Čarls Treći danas formalno postaje kralj

Novosti Onlajn

10. 09. 2022. u 09:58

ČARLS Treći formalno će biti proglašen novim britanskim kraljem na današnjoj ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu, saopštila je Bakingemska palata.

КРУНИСАЊЕ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Чарлс Трећи данас формално постаје краљ

Foto: AP

Sastanak Pristupnog saveta, ceremonijalnog tela, počeće u 10 časova po lokalnom vremenu i imaće dva dela - proglašenje novog monarha i potpisivanje zakletve novog suverena da će čuvati Škotsku protestantsku crkvu.

Tokom dana predviđeno je i da parlament položi zakletvu kralju i izrazi mu saučešće zbog smrti majke, dosadašnje kraljice Elizabete Druge, a predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predsednicu vlade i glavne ministre.

Kraljica Elizabeta Druga, britanski monarh čija je vladavina najduže trajala, preminula je u četvrtak  Balmoralu u 96. godini, posle 70 godina na tronu.

Njen sin i naslednik prestola, kralj Čarls Treći, obratio se naciji u petak i oprostio od kraljice Elizabete Druge.

- Hvala ti za ljubav i posvećenost našoj porodici i porodici naroda kojima si služila tako marljivo sve ove godine - rekao je on.

Objavio je i da će njegov sin i naslednik prestola, princ Vilijam, i njegova supruga Ketrin, postati princ i princeza od Velsa. - navodi se za Rojters

BONUS VIDEO: Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)