TERORIZAM U AFRICI: Ujedinjene nacije organizuju samit u Abudži usled novih pretnji

V. F.

08. 09. 2022. u 19:08

UJEDINjENE nacije planiraju da održe samit o borbi protiv terorizma u Abudži (Nigerija) u oktobru 2023. godine, rekao je u četvrtak podsekretar Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma Vladimir Voronkov, obraćajući se na sednici Generalne skupštine UN posvećenoj žrtvama terorista.

ТЕРОРИЗАМ У АФРИЦИ:  Уједињене нације организују самит у Абуџи услед нових претњи

Foto: Tviter

- Moja kancelarija organizuje afrički samit o borbi protiv terorizma pod nazivom "Jačanje regionalne saradnje i izgradnja institucija za rešavanje rastuće pretnje terorizma u Africi" - rekao je Voronkov.


Samit, organizovan zajedno sa nigerijskom vladom i drugim partnerima, održaće se u Abudži u oktobru 2023, a prema rečima Voronkova, ministarski sastanak će biti održan u istom gradu 7. decembra 2022. ove godine.

Velika dešavanja u proteklih mesec dana

Foto: EPA

 

Podsetimo, pre nešto manje od mesec dana, 16 ljudi je poginulo, a više od deset je povređeno u glavnom gradu Somalije Mogadišu nakon što su militanti povezani sa Al Kaidom napali hotel u petak uveče.

 

Trenutno najveće žarište u Africi je granično područje između Malija, Nigera i Burkine Faso, a pojedina područja je nemoguće kontrolisati zbog širenja pobunjenika.

U napadima poslednjih godina poginule su hiljade ljudi, a milioni su raseljeni.

Ranije prošlog meseca, u napadu na tri sela u centralnom delu Malija ubijeno je više od 50 ljudi.

Afrika - "bure baruta"

Na ovom kontinentu trenutno se vode mnoge bitke.


U junu 2022. je došlo do obnove sukoba između pobunjeničke grupe "M23" i vojske Konga u regiji Severni Kivu u istočnom Kongu.

U isto vreme došlo je i do sukoba između Etiopije i Sudana. Sudan je optužio Etiopiju za pogubljenje sedam vojnika, dok je Etiopija odgovornost za taj čin prebacivala na pripadnike lokalne policije.

Kamerun je u junu rasporedio na stotine svojih vojnika na granici sa Nigerijom nakon napada nigerijske džihadističke grupe "Boko Haram" koji su prouzrokovali proterivanje više od 40.000 stanovnika sela.

 

Prema izveštajima vojske, teroristi su svakodnevno upadali na teritoriju Kameruna, napadali stanovnike i krali stoku.

Još od 2011. godine i ustanka protiv lidera Muamera el Gadafija, Libiju potresaju sukobi različitog intenziteta, ali 2020. godine okončan je posledlji veći sukob.

Foto: Arhiva Novosti

 

Ipak država je i dalje duboko podeljena sa različitim vladama smeštenim u Tobruku i Tripoliju te sa duboko podeljenim društvom. Iz ovih razloga nisu održani ni planirani izbori u decembru 2021. godine.


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024