RAT U UKRAJINI: Zelenski raspustio ukrajinsku delegaciju u Trilateralnoj kontakt grupi

Novosti online

01. 09. 2022. u 07:15 >> 00:05

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 190. dan. Nastavljaju se žestoke borbe u pravcu Hersona. Ukrajinske snage prebacuju oklopnu tehniku sa severa. Rusi tvrde da su njihove snage ponovo na položajima koje su držale pre ukrajinskog pokušaja kontraofanzive. Međunarodni eksperti stigli u Energodar. Zelenski raspustio delegaciju Ukrajine u Kontakt grupi

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски распустио украјинску делегацију у Трилатералној контакт групи

Foto: Profimedia

Podvizi trojice ruskih vojnika

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije izdalo je saopštenje o podvizima tri pripadnika ruske vojske.

Tokom borbe sa nacistima, mlađi vodnik Viktor Kuzmincev, identifikovao je položaje mitraljeske posade neprijatelja, i uništio ga je malokalibarskim oružjem. Iako je ranjen, Viktor je eliminisao šest nacista.

Mlađi narednik Konstantin Makarov otkrio je naoružane militante koji su pripremali napad na ruske jedinice. Makarov je izvestio o zasedi i zajedno sa svojim potčinjenima ušao u bitku sa nacistima, tokom koje su oni poraženi. Makarovljeva akcija je osujetila provokaciju, pomogla da se razvije ofanziva ruskih trupa i oslobodi jedno naselje.

U sukobu sa ukrajinskim diverzantima, redov Aleksandar Podigalov je teškom vatrom sputao njihovu akciju i dao ruskim padobrancima priliku da se pregrupišu i udare na militante. Redov je ranjen, ali je nastavio da izvršava zadatke. Kao rezultat bitke, eliminisano je do 16 nacista.

Zelenski raspustio delegaciju Ukrajine u Kontakt grupi

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zvanično je raspustio ukrajinsku delegaciju u Trilateralnoj kontakt grupi, koja pokušava da uspostavi mir u istočnoj Ukrajini, navodi se u dekretima objavljenim danas na sajtu ukrajinskog predsednika.

Zahvaljujući Kontakt grupi, koja se sastoji od predstavnika Rusije, Ukrajine i OEBS-a, vođeni su pregovori na različitim nivoima u okviru Normadijske četvorke, koju čine Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuske, prenosi TASS.

Rezultat je bio potpisivanje sporazuma o mapi puta za mirno rešenje i prekid vatre u Donbasu u septembru 2014. i februaru 2015. godine, poznatijih kao sporazumi iz Minska.

Foto AP

"Između Rusije i NATO-a ne sme doći do konfrontacije"

NATO podržava Ukrajinu, ali je neophodno izbeći direktnu konfrontaciju sa Rusijom, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u nemačkom gradu Esen.

- Mi podržavamo Ukrajinu, ali obraćamo pažnju na to, da nikada ne bude rata između Rusije i NATO-a - naveo je on.

Po rečima nemačkog kancelara, Nemačka pažljivo odmerava svaki korak i ne planira da deluje sama, već samo u bliskom kontaktu sa NATO partnerima.

Olaf Šolc, Foto EPA

Ruski general: Obaveštajna služba je zaslužna što ukrajinski diverzanti nisu zauzeli nuklearku

Otkrivanje i likvidacija ukrajinskih diverzanata, koji su pokušali da zauzmu Zaporošku nuklearnu elektranu pre dolaska misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dokaz su uspešnog rada Vojnoobaveštajne službe Rusije, smatra bivši načelnik Ministarstva odbrane Rusije general-potkupovnik Evgenij Bužinski.

- To je još jedan uspeh naše vojne obaveštajne službe, jer smatram, da su očekivali njihov desant. Nije tek tako jednostavno da se otkrije i blokira desant koji je zauzeo određeni strateški poligon. I, u skladu sa tim, uspeh obaveštajaca je očigledan - rekao je Bužinski u emisiji „Prvog kanala“.

Prema njegovoj oceni, ukrajinski diverzanti su bili pripremljeni za takav oblik operacije, završili su specijalnu obuku, moguće je da su ih pripremale specijalne vazdušne snage SAS iz Velike Britanije.

Brifing ruskog ministarstva za 1. septembar

Misija IAEA izvršila je inspekciju Zaporoške NE u Energodaru, šef delegacije Rosatoma i zaposleni u NE Zaporožja vodili su stručnjake agencije kroz teritoriju fabrike i pokazali područja pogođena granatiranjem ukrajinskih trupa

Šef IAEA Rafael Grosi rekao je da je misija agencije dobila ključne informacije o situaciji u elektrani sa objašnjenjima osoblja i povezala dobijene činjenice, neki od stručnjaka misije će ostati da rade u ZNE zbog detaljnijih analiza

Oružane snage Rusije su u četvrtak ujutru uništile taktičko-jurišne snage Ukrajine u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Pokušaj zauzimanja ZNE od strane ukrajinskih padobranaca sproveden je pod kontrolom britanskih specijalnih službi, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Ruska Federacija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji oko nuklearke Zaporožje 6. septembra

Ruski PVO sistemi oborili su osam ukrajinskih dronova u oblastima Harkova i Hersona i dve protivradarske rakete američke proizvodnje AGM-88 HARMS za jedan dan

Ruska avijacija i artiljerija za jedan dan uništili šest ukrajinskih štabova i vod američkih haubica M777 u rejonu Andrejevke;

Tokom dana, kijevski režim je nastavio neuspešne pokušaje ofanzivnih operacija na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog, zbog čega su ukrajinske trupe izgubile još 350 ljudi, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane;

Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, raketne snage i artiljerija nanele su značajan poraz napredujućim jedinicama i rezervama ukrajinskih trupa;

Vazdušno-kosmičke snage Rusije ubile su više od 100 nacista u blizini sela Časov Jar u DNR udarom visokopreciznog oružja.

Stručnjaci IAEA ostaju u nuklearki

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi saopštio je da će agencija ostaviti svoje predstavnike u Zaporoškoj nuklearki.

- Predstavnici, stručnjaci IAEA ostaju u Zaporoškoj elektrani. Danas smo videli dosta toga, napravili prvu procenu, analiziraćemo dalje, ali treba da znate da eksperti IAEA ostaju u elektrani - rekao je on.

Kako je precizirao šef administracije Energodara Aleksandar Volga, od osam do 12 članova misije IAEA ostaće u Zaporoškoj nuklearki, dok su ostali stručnjaci na čelu sa Grosijem napustili Energodar.

"Malo sam skeptičan da Ukrajina može da povrati izgubljene teritorije"

Stalni predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivijer izrazio je skepsu u pogledu sposobnosti Ukrajine da vrati teritorije Donbasa pod svoju kontrolu.

- Malo sam skeptičan da Ukrajina može da povrati izgubljene teritorije. Bio bih iznenađen kada bi Ukrajina mogla da istera Ruse iz Donbasa ili da ih istera sa Krima - rekao je Rivijer.

Po njegovim rečima, primirje neće skoro biti objavljeno.

Putin: Misija Rusije je da se zaštiti i okonča rat protiv Ukrajine

Misija Rusije je da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom posete Kalinjingradu.

Putin je rekao da su nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine, kada je smenjen proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, stanovnici Donjecka i velikog dela Luganska i Krima odbili da priznaju puč.

- Protiv njih započet je rat i vođen osam godina. Naš zadatak, misija naših vojnika i milicije Donbasa je da zaustavimo ovaj rat i zaštitimo narod. I da, naravno, zaštitimo samu Rusiju, jer su na teritoriji današnje Ukrajine počeli da stvaraju antirusku enklavu koja preti našoj zemlji. Naši momci se bore da zaštite narod Donbasa i samu Rusiju - kaže Putin.

On je ukazao na to koliko je značajna podrška društva ruskim vojnicima, prenosi TAS S.

- Momci koji se tamo bore rizikuju svoje zdravlje i mogli bi da izgube živote. Oni treba da znaju za šta se bore. To su izuzetno važne stvari: za Rusiju i za narod koji živi u Donasu - poručio je Putin.

Putin je obraćajući se jednoj učenici rekao da stanovnici Donbasa sebe smatraju delom zajedničkog humanitarnog, kulturnog i jezičkog prostora sa Rusijom.

On je istakao da učenici u "oslobođenim teritorijama Ukrajine", nisu znali da postoji Krimski most, kao i da nisu znali da su Ukrajina i Rusija bile deo jedne države Sovjetskog Saveza.

- Tako su ih učili - naveo je Putin.

Švedska pomaže Ukrajini

Švedska će predati Ukrajini artiljerijsku municiju u vrednosti od 46,4 miliona dolara u okviru sedmog paketa pomoći, navodi se na sajtu švedske Vlade.

Saopšteno je da je municija kompatibilna sa artiljerijskim sistemima koji se trenutno koriste i može se koristiti odmah nakon isporuke.

Rusija zatražila sednicu SB UN o Ukrajini

Rusija je zatražila redovni sastanak Saveta bezbednosti UN za 6. septembra zbog situacije u zaporoškoj nuklearki, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Rusija predlaže da se tom prilikom sasluša obraćanje predsednika Međunarodne agencija za atomsku energiju Rafaela Grosija, nakon posete Zaporoškoj nuklearnoj centrali.

Foto: Printskrin Youtube/ RussiaUN

NE Zaporožje prešla u vanredni režim rada

Šef vojno-civilne administracije grada Energodara Aleksandar Volga izjavio je za televiziju „RBK“ da je Zaporoška nuklearna elektrana prešla u vanredni režim rada.

- Nuklearna elektrana je prešla u blaži vanredni režim rada usled pada proizvodnje struje. Peti blok je trenutno bez napajanja, u toku je restrukturiranje. Šesti energetski blok radi normalno - rekao je Volga.

Foto: Arhiva

Ruska vojska otkrila plan Kijeva za zaporošku nuklearku

U slučaju da su ukrajinski diverzanti preuzeli kontrolu nad Zaporoškom nuklearnom centralom, Zapad bi pozvao Rusiju da osigura „demilitarizacionu zonu" oko stanice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ova provokacija je doživela neuspeh zahvaljujući efikasnim akcijama jedinica ruskih oružanih snaga i Ruske garde - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

- Uloga misije Međunarodne agencije za atomsku energiju u tom slučaju bi se svela na utvrđivanje novog statusa kvo: 'Zaporoška elektrana je prešla pod potpunu kontrolu Kijeva', uz novi talas snažnih izjava iz Vašingtona i evropskih prestonica u kojima se Rusija poziva da obezbediti 'demilitarizovanu zonu' oko nuklearne elektrane, gde treba da ostatu posmatrači IAEA pod zaštitom ukrajinske vojske - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Grosi napustio nuklearku Zaporožje

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji vodi misiju agencije u poseti ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, napustio je nuklearku, saopštivši da je prikupljeno mnogo informacija, javlja agencija RIA Novosti.

Misija IAEA, na čelu sa Grosijem, stigla je u danas u Zaporožje, a šef delegacije ruske agencije za atomsku energiju "Rosatom" i zaposleni u Zaporoškoj NE sproveli su delegaciju IAEA kroz teritoriju nuklearke i pokazali delove oštećene tokom granatiranja ukrajinskih trupa.

Grosi je rekao da je delegacija IAEA prikupila mnogo informacija, kao i da je on lično video ključne stvari koje je želeo da vidi.

Šef IAEA će danas napustiti Energodar, dok će misija ostati u Ukrajini do 3. septembra.

Lukašenko: U Ukrajini raste sukob između Zelenskog i vojske

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da raste konflikt između ukrajinske vojske i predsednika Volodimira Zelenskog i da bi vrhunac neslaganja mogao da se desi ubrzo.

- Postoji sukob koji je sve veći između predsednika i vojske. Samo vojnik može hrabro da kaže: ''Moramo da postignemo mirovni sporazum, jer Ukrajina može biti zbrisana sa lica zemlje - kazao je Lukašenko, preneo je TASS.

Prema beloruskom predsedniku, sve u Ukrajini zavisi "ne od predsednika, već od vojske".

- Oni ginu na terenu. Oni ne vide perspektivu. Poljaci na zapadu Ukrajine trljaju ruke, već su podelili šta će da uzmu - kazao je Lukašenko.

Lukašenko je istakao da, dokle god je on predsednik, Belorusiju neće osvojiti nijedna druga zemlja.

Finska vojno pomaže Ukrajini sa još 8,3 miliona evra

Finska će donirati vojnu opremu u iznosu od 8,3 miliona evra Ukrajini, čime je ukupni iznos donacija Helsinkija Kijevu porastao na 92,3 miliona evra od početka ruskog napada, saopštio je danas portparol ministarstva odbrane Finske.

- Ukrajinska defanzivna borba se nastavlja, i potreba za pomoći je i dalje velika - kazao je ministar odbrane Finske Anti Kaikonen.

Rojters navodi da ministar iz bezbednosnih razloga nije precizirao šta će i kada biti dostavljeno Ukrajini.

Britanija obezbeđuje Ukrajini podvodne dronove

Velika Britanija će ukrajinskoj vojsci obezbediti šest podvodnih dronova za traženje mina, saopštila je danas pres-služba ukrajinskog Generalštaba.

Prema ukrajinskoj strani, radi se o lakim autonomnim vozilima dizajniranim za upotrebu u plitkoj vodi, koji efikasno rade na dubini do 100 metara kako bi detektovali, lokalizovali i identifikovali mine pomoću seta senzora, prenosi agencija RIA Novosti.

- Da bi se otkrile ruske mine u vodama kod obala Ukrajine, u zemlju će biti poslato šest autonomnih vozila za traženje mina. Tri će biti obezbeđena iz skladišta Oružanih snaga Velike Britanije, a još tri će biti kupljena - naveo je ukrajinski Generalštab u objavi na Fejsbuku.

Dan žalosti u Zakarpatju

Drugi septembar je proglašen danom žalosti u Zakarpatju zbog velikih žrtava 128. posebne planinsko-pešadijske brigade koja je učestvovala u ofanzivi u pravcu Krivog Roga.

Misija IAEA stigla u nuklearku u Zaporožju

Misija IAEA stigla je u nukelarnu elektranu Zaporožje, javljaju ruski mediji.

U konvoju se nalazi devet vozila sa natpisom UN i nekoliko vozila za pratnju.

Situacija oko nuklearke je mirna i za sada se ne čuju pucnji.

"Nova loša odluka EU"

Odluka Evropske unije da suspenduje režim viznih olakšica za građane Rusije pogodiće i Evropljane, to je nova loša odluka, nastavak apsurda, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- To je loše za Ruse, jer će na vize čekati duže i komplikovanije. Ne znamo tačno kako će to izgledati, ali verovatno će biti duže i teže - rekao je Peskov odgovrajući na pitanje novinara u vezi s odlukom Evropske unije da raskine sporazum s Rusijom o pojednostavljenom viznom režimu.

- Naravno, poništavanje tog sporazuma će situaciju učiniti složenijom i za Evropljane, tako da je reč o još jednoj lošoj odluci u seriji neprekidnih apsurda - rekao je Peskov.

Lavrov: Ako se u Finskoj i Švedskoj pojave baze NATO-a, Rusija će reagovati

Ukoliko se na teritoriji Finske i Švedske pojave baze NATO-a posle stupanja tih zemalja u Alijansu, Rusija će biti prinuđena da odgovori jačanjem svojih kapaciteta na severo-zapadu, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Ako se na teritoriji Finske i Švedske budu pojavile baze, ili tačnije, ako umesto njih budu odlučili da stvaraju baze, uveren sam da će glavnu reč imati Amerikanci. U zavisnosti od toga kako će se sve to materijalizovati, mi ćemo, razume se, donositi odluke o jačanju svojih kapaciteta na severo-zapadu Rusije - rekao je Lavrov tokom susreta sa studentima i profesorima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

On je dodao da se, i svakom slučaju, linija razgraničenja Rusije i NATO-a se radikalno povećava.

Kremlj strahuje od mogućih provokacija

Moskva strahuje od provokacija ukrajinskih snaga tokom posete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ali je zainteresovana da eksperti stignu u Zaporošku nuklearku, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Strahujemo od provokacija ukrajinskih snaga, uzimajući u obzir da bez prekida traju varvarske provokacije. Mi to vidimo. Preduzimaju se pokušaji da se destabilizuje situacija. Ali, kao i do sada, očekujemo misiju i spremni smo da sarađujemo. Zainteresovani smo da misija stigne u elektranu - rekao je Peskov na redovnom brifingu za novinare.

Grosi o misiji IAEA

Generalni sekretar Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izrazio je uverenje da će ekspertska misija organizacije, koja treba da izvrši inspekciju Zaporoške nuklearke, stići tokom dana do objekta, prenela je agencija Rojters.

Predstavnik IAEA izjavio je da se dolazak misije u nuklearku odlaže na tri sata.

Kako je naveo, misija je zadržana na teritoriji pod kontrolom ukrajinskih snaga na tri sata.

Podsetimo, kako su saopštili predstavnici administracije Zaporoške oblasti, eksperti IAEA su krenuli jutros iz Zaporožja.

Oni se trenutno nalaze na kontrolnom punktu u Novoaleksandrovki. Kretanje kolone je trenutno obustavljeno.

Oglasio se Lukoil o smrti Ravila Maganova

Ruski energetski gigant Lukoil oglasio se nakon što je njegov predsednik Upravnog odbora pronađen mrtav.

Lukoil je rekao da je Ravil Maganov umro nakon "teške bolesti", prenosi AFP.

Da podsetimo, mediji su javili danas da je predsednik Upravnog odbora Lukoil-a Ravil Maganov pronađen mrtav u Moskvi.

Kako su preneli, on je navodno pao sa šestog sprata bolnice. Međutim, iz Lukoila kažu da je preminuo nakon teške bolesti.

Energodar ostao bez struje

Energodar je ostao bez struje, u gradu ne radi ni mobilna mreža, ističu predstavnici lokalne administracije.

Snabdevanje električnom energijom je obustavljeno zbog granatiranja sa ukrajinske strane, citira Sputnjik predstavnika lokalne proruske administracije Jevgenija Balickog.

Lavrov: Rusija očekuje objektivnost od IAEA

Rusija očekuje objektivnost tokom posete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, uprkos naporima onih koji žele to da spreče, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom susreta sa studentima i profesorima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

- Očekujemo upravo objektivnost, iako svi ostali, koji su povezani s tom posetom na ovaj ili onaj način, s njenom pripremom, pokušajima da se ona oteža, očigledno ne žele da misija Međunarodne agencije za atomsku energiju izvede objektivne zaključke - rekao je Lavrov.

Foto: MUP

Ruski ministar je istakao da se Moskva nada da provokacije Ukrajine u vezi sa Zaporoškom nuklearkom, uključujući današnji pokušaj desanta ukrajinskih snaga u blizini atommske centrale, neće dovesti do katastrofe.

- Misija se tamo danas nalazi i bilo je saopštenja naše vojske o iskrcavanju dve diverzione grupe koje su bile neutralizovane. Smatram da je to veoma velika cena za to da bi svetska zajednica saznala istinu, ali ako Ukrajina to želi da dobije upravo na takav način i ako želi da pokaže šta predstavlja, nadam se samo da to neće dovesti do nekakve katastrofe - rekao je Lavrov.

Predsednik Upravnog odbora Lukoila pronađen mrtav

Predsednik Upravnog odbora Lukoila Ravil Maganov pronađen je mrtav, saopštio je predstavnik Centralne kliničke bolnice u Moskvi, piše RIA Novosti.

- Istražni organi rade na licu mesta kako bi utvrdili uzroke incidenta - rekao je izvor.

Prema izvoru RIA Novosti, biznismen je najverovatnije izvršio samoubistvo.

Maganov je rođen 1954. godine u Almetjevsku, Tatarstan. Godine 1977. diplomirao je na Moskovskom institutu za petrohemijsku i gasnu industriju Gubkin, nakon čega je radio u Langepasneftegazu, a 1993. prešao je u Lukoil, gde je preuzeo mesto potpredsednika kompanije za proizvodnju nafte.

Od juna 2020. godine predsedava upravnim odborom.

Rusko MO: Uništen smo ukrajinski desant

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su uništene ukrajinske snage koje su, prema njihovim tvrdnjama, izvršile desant u blizini nuklearne elektrane Zaporožje.

- Oko 07.00 časova po moskovskom vremenu jedinice ruskih oružanih snaga osujetile su pokušaj iskrcavanja taktičkih trupa Oružanih snaga Ukrajine na dve samohodne barže koje su napustile Nikopolj, nekoliko kilometara od nuklearke Zaporožje u području sela Vodjane - saopštilo je ministarstvo.

Rusko ministarstvo tvrdi da je potopljen transport sa ukrajinskim trupama.

Kijev: Isključen jedan reaktor u Zaporožju zbog granatiranja

Jedan od dva operativna reaktora u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, isključen je zbog ruskog granatiranja, saopštio je u danas operater Energoatom.

- Kao rezultat još jednog minobacačkog granatiranja od strane ruskih snaga na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje, aktivirana je zaštita u vanrednim situacijama, a operativni peti energetski blok je isključen - napisao je ukrajinski operater na Telegramu, prenosi Rojters.

Energoatom je dodao i da šesti reaktor, jedini trenutno u funkciji, "nastavlja da radi u energetskom sistemu Ukrajine“ i da omogućava snabdevanje postrojenja strujom za sopstvene potrebe, navodi britanska agencija.

Rogov: Ukrajinci izveli desant kod Energodara

Ukrajinske snage izvele su desant u oblasti Energodara, ali delovala je ruska avijacija, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, cilj desanta je da se omete dolazak predstavnika IAEA u nuklearku.

Rusija: Ukrajinci granatirali Energodar

Od ranog jutra ukrajinske snage gađaju Energodar, grad nedaleko od zaporoške nuklearke, a u granatiranju je troje civila izgubilo život a jedna osoba je ranjena, saopštile su gradske vlasti. U dva vrtića izbio je požar.

Jedna eksplozija dogodila se na praktično 100 metara od vrtića.

 

Zaporoška nuklearka nalazi se na levoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi. Od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajinske snage neprekidno gađaju područje elektrane i Energodara, a napadi su posebno intenzivirani sa dolaskom ekspertske misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

Rogov: Delegacija IAEA krenula ka zaporoškoj HE

Delegacija IAEA napustila je Zaporožje i uputila se ka Energodaru i zaporoškoj nuklearki, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Stanje na južnom frontu

Ruska vojska je treći dan zaredom odbila napad ukrajinske vojske u području Hersona, javljaju ruski ratni reporteri, piše Sputnjik.

Ruska artiljerija i avijacija su bile veoma aktivne.

Tokom dana, Ukrajinci su nastavili da izvode napade u području Nikolajevska i Krivog Roga. U većem delu su bile pozicione borbe, osim na liniji Arhangelsk-Olginka-Visokopolje.

Dejstvo minobacača "Tulipan"

Arestovič: Ne treba očekivati brze pobede nad ruskom vojskom

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je sinoć da ukrajinski narod ne treba da očekuje brze pobede protiv ruske vojske tokom kontraofanzive, jer Kijev ne želi da izgubi mnogo vojnika.

- To je veoma spor proces, jer mi cenimo ljude, želimo da se kućama vrati što više Ukrajinaca, koliko god je to moguće - kazao je Arestovič, preneo je Rojters.

On je dodao da "neće biti brzog uspeha".

- Brz uspeh uvek znači mnogo krvi - istakao je Arsetovič.

Rusima stigle rezerve

Jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da se vrate na prvu liniju odbrane, koja prolazi severno od Zelenog Gaja, nakon što su bile prebačene mobilne rezerve iz pravca Aleksandrovske, piše Sputnjik.

Kod Aleksandrovke je već stala ofanziva Oružanih snaga Ukrajine, aktivnih akcija nema, pokušaji neprijateljskog granatiranja su zaustavljeni, artiljerijski položaji su potisnuti.

Više nije bilo pokušaja forsiranja brane i melioracionog kanala.

Rusi tvrde da imaju dokaze da su Ukrajinci gađali Zaporožje

Pres-služba stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje saopštila je da je Moskva poslala pismo Savetu bezbednosti UN sa dokazima da je Ukrajina granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje 29. avgusta.

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

- Poslali smo članovima SB UN pismo sa informacijom ruskog ministarstva odbrane o ukrajinskom granatiranju Zaporožja 29. avgusta - navodi se u pismu, preneo je TASS.

Ruska misija pri UN je objavila na Tviteru da su tokom granatiranja ukrajinski dronovi kamikaze napali krov bloka broj jedan nuklearne elektrane.

Miler: Rusija ima rezerve gasa za 100 godina

Rusija ima rezerve gasa za narednih sto godina, a ove zime u skladištima će biti rekordne količine gasa, rekao je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

- Naši ruski potrošači imaće pristup jeftinoj energiji. Ključno je znati da domaći potrošači imaju dobar razlog da budu optimisti kada je reč o budućnosti snabdevanja gasom. Zato što imamo rezerve za narednih 100 godina. A znamo da će neka naša polja koja su u razvoju biti operativna i da će snabdevati zemlju gasom do 2120. godine - rekao je Miler.

On je dodao da takvi pokazatelji omogućavaju izgradnju novih postrojenja za proizvodnju gasa na Jamalu, prenosi TASS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije