GLAVNA TEMA - "ZAPOROŽJE": Erdogan planira razgovor sa Putinom

Tanjug

22. 08. 2022. u 08:30

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da ove nedelje telefonom razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, a očekuje se da će tema razgovora biti situacija u nuklearki Zaporožje i ukrajinska kriza, izjavio je za RIA Novosti diplomatski izvor.

ГЛАВНА ТЕМА - ЗАПОРОЖЈЕ: Ердоган планира разговор са Путином

Foto: Tanjug AP

On je rekao da Turska nastavlja da ispunjava svoju poštenu posredničku ulogu u tom sukobu kao jedina zemlja koja je zadobila poverenje obe strane.

Erdogan je ranije izjavio da namerava da sa Putinom razgovara o rezultatima svojih nedavnih razgovora sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom u Lavovu, kao i da zatraži od ruskog lidera da preduzme konkretne mere za rešavanje situacije u nuklearki Zaporožje.

"Erdoganove velike ambicije"

Ankara ima ambiciozan cilj da služi kao posrednik između Moskve i Kijeva, ali njen otvoreno proukrajinski stav neće joj dozvoliti da igra tu ulogu, rekao je generalni direktor ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov u intervjuu za "TASS" u petak.

Kornutov je istakao da Turska ulaže velike napore u pokušajima da poveća svoju ulogu u procesu rešavanja ukrajinskog sukoba.

- Erdogan pokušava da ostvari još veći uspeh od onoga koji je postignut u vezi sa ukrajinskim izvozom žitarica. Turska diplomatija je u tom pogledu odigrala značajnu ulogu. Mislim da se Erdoganove ambicije protežu daleko dalje od ovog dogovora. Naravno, on bi želeo da iskoristi prednost ovog uspeha kako bi se postigao napredak u širem spektru pitanja - rekao je Kortunov.

BONUS VIDEO:

"URAGAN" PONOVO DEJSTVUJE: Najnoviji snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!