KOLIKO SU OPASNE ZAJEDNIČKE VOJNE VEŽBE RUSIJE I KINE: Odgovor na američke provokacije ili produbljivanje praktične i prijateljske saradnje

Novosti online

20. 08. 2022. u 20:10

KINA će od 30. avgusta do 5. septembra poslati svoju vojsku da učestvuje u vežbama Istok-2022, saopštili su zvaničnici ove zemlje, a preneli mediji.

КОЛИКО СУ ОПАСНЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ РУСИЈЕ И КИНЕ: Одговор на америчке провокације или продубљивање практичне и пријатељске сарадње

Foto: AP/Sara Spirković

Pored Kineza, u vojnim vežbama će učestvovati vojnici iz Indije, Belorusije, Mongolije i Tadžikistana.

Ministarstvo odbrane Kine je saopštilo da je učešće u vežbama Istok-2022 predviđeno bilateralnim sporazumom o saradnji sa Rusijom, a njegova svrha je „produbljivanje praktične i prijateljske saradnje sa vojskama zemalja učesnica“.

 - Učešće Kine ima za cilj jačanje strateške koordinacije među zemljama učesnicama i jačanje sposobnosti da se odgovori na bezbednosne pretnje - saopštilo je 18. avgusta Ministarstvo odbrane Narodne Republike Kine.

Kina takođe naglašava da vežbe nisu vezane za aktuelnu međunarodnu i regionalnu situaciju.

Istovremeno, Zapad optužuje Kinu i Indiju da Rusiji pruža podršku.

Ministarstvo spoljnih poslova NR Kine je 6. avgusta saopštilo da Rusija igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u borbi protiv pretnje terorizma.

Kako je na brifingu 18. avgusta rekao portparol Stejt departmenta Ned Prajs, SAD priznaju pravo Kine da učestvuje u vojnim vežbama sa Ruskom Federacijom, ali to ne može ostaviti Sjedinjene Države na miru.

 - Koliko sam razumeo, reč je o zajedničkim vežbama u kojima učestvuje jedan broj zemalja, osim Rusije i Kine. Zemlje obično donose svoje suverene odluke. Njihovo je apsolutno pravo u kojim vojnim vežbama da učestvuju - rekao je N. Prajs je rekao.

BONUS VIDEO:

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)