KINA PROŠIRILA LISTU SANKCIJA: Pod embargom, posle Nensi Pelosi, "saborci za nezavisnost Tajvana"

D. D. S.

16. 08. 2022. u 12:23

Kina je proširila svoju listu sankcionisanih pojedinaca koje smatra "saborcima za nezavisnost Tajvana". Dodato je još sedam zvaničnika, uključujući ambasadora Tajpeja u SAD. Najnovije sankcije uključuju i šefa tajvanskog saveta bezbednosti i članove vladajuće stranke.

КИНА ПРОШИРИЛА ЛИСТУ САНКЦИЈА: Под ембаргом, после Ненси Пелоси, саборци за независност Тајвана

Foto: EPA/ilustracija

Ranije je Peking sankcionisao šefa tajvanskog kabineta, predsednika parlamenta i njegovog visokog diplomatu. Ciljanim pojedincima i članovima njihovih porodica zabranjen je ulazak na teritoriju pod kontrolom Kine i profit od poslovanja u Kini. Peking je saopštio da lista nije potpuna i upozorio da ljudi na njoj rizikuju ozbiljne kazne za svoje aktivnosti prema kineskim zakonima.

- Niko ne bi trebalo da potceni našu snažnu odlučnost, čvrstu volju i sposobnost da branimo nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet - rekao je portparol Kancelarije za poslove Tajvana, prenela je agencija Sinhua.

Lin Fei-fan, visoka ličnost tajvanske Demokratske progresivne partije rekao je da mu je drago što ga je Peking stavio na crnu listu, jer smatra da je to znak časti koji njega i druge sankcionisane pojedince označava kao "članove slobodnog sveta".

Taj potez kineske vlade dolazi usred diplomatske krize koju je izazvala poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. Ona je bila najviši američki zvaničnik koji je putovao na kinesko ostrvo sa samoupravom u više od dve decenije. Peking, koji tvrdi da je Tajvan deo kineske teritorije, optužio je SAD da potkopavaju princip "Jedne Kine" i podstiču separatizam. Pelosi i njena porodica bili su na meti pojedinačnih kineskih sankcija posle njene posete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...