RAT U UKRAJINI: Ruski PVO u akciji, ispaljene rakete iznad Hersona (FOTO/VIDEO)

Novosti online

11. 08. 2022. u 05:45 >> 00:22

U TOKU je 169. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски ПВО у акцији, испаљене ракете изнад Херсона (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Jutjub/Florin Mocanu

Nebenzja: Zaporožje kontrolišu Rusi, nemamo razloga za napad

Nuklearku Zaporožje kontrolišu ruski vojnici, koji nemaju razloga da granatiraju ni samo postrojenje, kao ni grad Energodar, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u Savetu bezbednosti UN.

- Na Desetoj preglednoj konferenciji strana ugovornica o neširenju nuklearnog oružja, predstavnici kijevskog režima i druge delegacije izneli su cinične i apsurdne optužbe za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje protiv Rusije - poručio je ruski diplomata, a prenosi agencija TAS S.

Nebenzja je dodao da je, kako je naveo, to "propagandno smeće pokupila zapadna štampa".

- Sve ovo se radi suprotno zdravom razumu, s obzirom na to da zaporošku nuklearku kontrolišu ruske oružane snage. Elementarna logika sugeriše da naša vojska nema razloga da granatira postrojenje, grad ili sebe - precizirao je on.

Saradnja Sevastopolja i Melitopolja

Vlasti Sevastopolja sklopile su sporazum o saradnji sa vojno-civilnim upravama Melitopoljskog okruga i Melitopolja, koji je administrativni centar Zaporoške oblasti, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.

Šolc planira veliku konferenciju o Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc planira da u oktobru održi konferenciju sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kako bi trasirao put za oporavak Ukrajine, preneo je Blumberg.

Ruski PVO u akciji

Ruski PVO sistemi stupili su u akciju iznad Hersona.

TASS prenosi da je ispaljeno šest raketa.

Rusi dopremili lekove u Mirnoje

Ruska vojska je dopremila lekove u selo Mirnoje u Nikolajevskoj oblasti, rečeno je TASS-u u administraciji sela.

Kako javlja dopisnik TASS-a, Mirnoje je selo u Nikolajevskoj oblasti, duž koje prolazi linija fronta. Ovde još nije moguće isporučiti humanitarnu pomoć na uobičajen način.

Gutereš traži prekid dejstava oko elektrane u Zaporožju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas na hitan prekid svih vojnih aktivnosti oko najveće evropske nuklearne elektrane u Zaporožju, na jugoistoku Ukrajine. On je upozorio da bi svaka šteta mogla dovesti do "katastrofalnih posledica" u regionu i šire, prenosi AP.

Foto:; EPA

Monastirski: Moramo da budemo spremni za svaki scenario u Zaporožju

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski izjavio je danas da ta zemlja mora da bude spremna za bilo koji scenario u vezi sa nuklearnom elektranom Zaporožje, uključujući evakuaciju ljudi iz tog područja.

Ukrajina očekuje brod koji će utovariti žito za Etiopiju

Ukrajina očekuje da sutra stigne brod koji će utovariti žito za Etiopiju u skladu sa dogovorom postignutim uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, izjavio je danas ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Međusobne optužbe za granatiranje NE Zaporožje

Ruska i ukrajinska strana i danas međusobno optužuju jedna drugu za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje.

Ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju Energoatom tvrdi da su Zaporožje granatirale proruske snage, dok zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov navodi da su Oružane snage Ukrajine granatirale drugi put danas područje nuklearne elektrane Zaporožje i grad Enerhodar.

Ruske snage su danas ponovo bombardovale NE Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Ukrajini i Evropi, naveo je Energoatom, preneo je britanski dnevnik Gardijan.

Zabeleženo je pet "dolazaka" u prostor komande stanice - neposredno pored mesta zavarivanja i skladišta izvora zračenja. Trava se zapalila na malom prostoru, ali srećom niko nije povređen navodi se u saopštenju.

Koordinacijom EU Ukrajini stiglo 66 hiljada tona pomoći

Evropska unija koordinirala je isporuku 66.000 tona nenovčane pomoći Ukrajini iz 30 država, saopštila je Evropska komisija.

Pomoć uključuje 180 vozila hitne pomoći, 125 vatrogasnih vozila, 300 generatora električne energije, 35 vozila teške mehanizacije i četiri pontonska mosta, prenele su agencije.

EU je koordinirala isporuku kroz Mehanizam za civilnu zaštitu i to je daleko najveća, najduža i najsloženija operacija kroz taj mehanizam od kada je uspostavljen 2001. godine.

Kuleba: "Tražili smo međunarodnu misiju za nuklearku Zaporožje"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je uputio poziv za slanje međunarodne misije u nuklearnu elektranu (NE) Zaporožje, u kojoj bi bili predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i vojni stručnjaci Ujedinjenih nacija (UN).

Foto: Printskrin Youtube / Noticieros Televisa

- Uputio sam poziv za slanje međunarodne misije u nuklearnu elektranu Zaporožje uz pratnju IAEA, koja je predložila da se u nju uključe vojni stručnjaci UN kako bi procenili pretnju od militarizacije objekta - rekao je Kuleba na brifingu.

Prema njegovim rečima, Kijev insistira da se takva misija organizuje što pre, prenela je agencija RIA Novosti.

Rogov: Ukrajina ponovo granatirala nuklearku Zaporožje

Oružane snage Ukrajine granatirale su, drugi put danas, teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje i grad Enerhodar, saopštio je zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov.

Kako je naveo na svom Telegram kanalu, pet granata doletelo je u prostor komande fabrike, pored mesta zavarivanja i skladištenja izvora zračenja.

Moskva demantovala informacije o dobrovoljcima iz Severne Koreje

Zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije Ivan Nečajev opovrgao je informacije o tome da su Moskva i Pjongjang razmatrali mogućnost slanja dobrovoljaca iz Severne Koreje.

- Obratili smo pažnju na veliki broj objava na internetu koje su pokupili neki blogeri, a koje su, navodno, stigle diplomatskim kanalima iz Severne Koreje. U objavama se predlaže da Severna Koreja pošalje do 100.000 svojih dobrovoljaca kako bi učestvovali u specijalnoj operaciji u Donbasu. S tim u vezi, želeli bismo da odgovorno izjavimo da su podaci u objavama lažni od početka do kraja - izjavio je on.

Hromov: Rusija udvostručila vazdušne udare na UKR položaje

Rusija je udvostručila broj vazdušnih udara na ukrajinske vojne položaje i civilnu infrastrukturu u poređenju sa prethodnom nedeljom, izjavio je danas ukrajinski brigadni general Aleksij Hromov.

Prema njegovim rečima, ruski avioni i helikopteri izbegavaju da lete u dometu ukrajinske protivvazdušne odbrane, pa je zbog toga niska preciznost ovih udara, preneo je Rojters.

Moskva: "Švajcarska je izgubila neutralni status"

Švajcarska je uvođenjem antiruskih sankcija izgubila neutralni status i ne može da zastupa interese Kijeva u Rusiji, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Ivan Nečajev na brifingu u Moskvi.

Letonski parlament Saeima: "Rusija država koja podržava teroriste"

Letonski parlament proglasio je Rusiju državom koja podržava teroriste.

- Rusija je godinama podržavala i finansirala terorističke režime i organizacije, direktno i indirektno, kao najveći dobavljač oružja Asadovom režimu u Siriji i kao realizator akcija poput trovanja porodice Skripal - saopšteno je iz letonskog parlamenta.

Letonski parlament je u saopštenju pozvao zemlje EU da prestanu da izdaju vize građanima Rusije i Belorusije.

Moskva: Brodovi sa ukrajinskim žitom ne idu kome je potrebno

Brodovi sa žitom iz Ukrajine ne idu u zemlje kojima je ono potrebno, već na Zapad, što dovodi u sumnju iskrenost teza o problemu sa hranom, saopštio je zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

DNR je saopštila da su Oružane snage Ukrajine ispalile 17 granata na pet naselja.

Ukrajinske trupe granatirale su pet naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući Donjeck, ispalivši na njih 17 granata kalibra 155, 152 i 122 milimetra za 20 minuta, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Foto: Tanjug

Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

Ruska protivvazdušna odbrana odbila je napade ukrajinske vojske na grad Energodar tokom noći i nuklearnu elektranu Zaporožje jutros, saopštio je zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov.

 - U Energodaru je bilo veoma bučno sinoć, tokom većeg dela noći i jutros - naveo je on na Telegramu, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, uoči sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji u Zaporožju, ukrajinske snage pokušavaju da pogode grad i nuklearku raketnim lanserima, teškom artiljerijom i dronovima, ali je ruska PVO uspela da odbije sve "neprijateljske rakete i napade dronova".

Ruske oružane snage su tokom specijalne operacije koriste taktiku koja se odlikuje velikom potrošnjom granata i efikasnošću

Oružane snage Ruske Federacije priredile su "vatreni pakao" Oružanim snagama Ukrajine u Marinku, piše rezervni pukovnik Mihail Hodarenok na svom Telegram kanalu. 

- To nije čisto ruski izum. Po prvi put, takva tehnika je korišćena u drugoj godini Velikog otadžbinskog rata. Ali ruska vojska je ovu taktiku dovela do savršenstva - rekao je vojni ekspert.

Ukrajinske trupe granatirale su Novobahmutovku i Horlivku

 Ukrajinski vojnici su za 10 minuta ispalili pet mina kalibra 120 milimetara na Novobahmutovku i šest granata kalibra 152 milimetara na Gorlovku, izvestila je kancelarija DPR-a u ZSO .

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka , grad je dom hemijskog koncerna Stirol i preduzeća za rudarstvo uglja. Gorlovka je jedno od najvećih naselja u DNR , a pod kontrolom je republike od 2014. godine. Pre početka sukoba u Donbasu , stanovništvo Gorlovke je brojalo više od 250.000 ljudi. Ovde su najčešće granatirana naselja Zajcevo i naselja rudnika imena Gagarina i „6/7“ koja se nalaze na periferiji.

Su-25 snimljen je iznad Soledara.U jednom trenutku samo par desetina metara leti iznad zemlje

Ruski jurišnici Su-25 izvršavaju borbene zadatke na izuzetno malim visinama.

Na snimku se vidi kako par Su-25 , praveći oštre zaokrete, nekoliko puta prolazi iznad grada. U jednom trenutku, jurišnici su samo nekoliko desetina metara iznad zemlje.

Avioni prilikom prolaska iznad grada ispaljuju takozvane toplotne zamke, koje bi trebalo da ih zaštite od projektila iz prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema. U osnovi, rakete MANPADS su opremljene termalnim glavama za samonavođenje i sa velikim stepenom verovatnoće mogu uhvatiti lažne termičke ciljeve koji emituju veliku količinu toplote usled sagorevanja pirotehničkog sastava.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024