ZELENSKI PONOVO O POVRATKU KRIMA: U Kijevu tvrde da nisu gađali vojni aerodrom "Saki" gde su locirani ruski avioni su-24m

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

11. 08. 2022. u 07:00

JEDNA osoba je poginula, a 13 je povređeno u eksploziji koja se dogodila u utorak po podne na vojnom aerodromu "Saki" nedaleko od mesta Novofjodorovka na zapadnom delu Krimskog poluostrva.

ЗЕЛЕНСКИ ПОНОВО О ПОВРАТКУ КРИМА: У Кијеву тврде да нису гађали војни аеродром Саки где су лоцирани руски авиони су-24м

Foto AP

Ministarstvo odbrane Rusije navodi da je ovaj incident izazvan eksplozijom municije na aerodromu, ali da nije bilo nikakvog napada ukrajinskih snaga i nema tragova da je municija pogođena raketom. Na aerodromu "Saki" se nalazi puk aviona Su-24 M.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u poslednjem video-obraćanju kategorički kazao da ukrajinska vojska nema nikakve veze sa eksplozijom na Krimu, ali za razliku od Rusa koji tvrde da nijedan avion nije oštećen, Kijev kaže da je devet ruskih ratnih aviona uništeno u eksploziji. Zelenski je naveo i da će se rat završiti na tom poluostrvu, jer je tamo sve i počelo 2014. godine. U tu prognozu Zelenskog u Rusiji odavno niko ne veruje.

Ukrajinski vojnici u okolini Nikolajeva, Foto AP

Jedan od najuglednijih ruskih vojnih komentatora, penzionisani pukovnik Viktor Baranec bivši portparol Ministarstva odbrane Rusije, kaže da su nerealne priče o tome kako su Ukrajinci gađali Krim iz Odese, koja je udaljena više od 300 kilometara, jer "oni nemaju raketa koje bi mogle da gađaju na takvom rastojanju pa čak i da su im Amerikanci dali ATACMS, njegov maksimalni domet je 272 kilometra". Na frontu se i dalje vode žestoke borbe. Rusi tvrde da su u Nikolajevskoj oblasti oborili tri ukrajinska aviona, jedan Su-25, Mig-29 kao i Su-27. Tamo je već uništen jedan od PVO sistema "Gepard" koji je ovih dana stigao iz Nemačke. U Hersonskoj oblasti uhapšena je grupa saradnika ukrajinskih tajnih službi.

Ruska artiljerija i avijacija žestoko tuku pozicije ukrajinske vojske gde su napravljeni moćni zidani bunkeri i rovovi. Zbog toga se ukrajinski vojnici žale da ne mogu ni glavu da podignu, a kamoli da odgovaraju. U takvoj situaciji je razumljivo što rezervisti ne žele da idu na front.

Uporedo sa ratnim dejstvima odvijaju se i ekonomski sukobi. Tako države članice Evropske unije (EU) neće više moći da uvoze ugalj iz Rusije od ponoći kada je ova zabrana, kao deo sankcija Zapada, stupila na snagu.

U Moskvi tvrde da antiruske sankcije nisu dale takve rezultate kakve su na Zapadu očekivali i da su čak izazvale štetu onima koji su ih uveli. Tako su na na Zapadu porasle cene energenata, a tamošnje firme teško pronalaze nova tržišta za svoju robu koju su ranije plasirali u Rusiji. Zbog toga čak 77,6 odsto stranih kompanija nisu zatvorile svoj biznis u Rusiji mada su ih na to pozivali političari. Kompanije se snalaze na razne načine, pa tako italijanske firme zajedno sa Turcima osnivaju zajedničke kompanije koje robu poizvedenu u Italiji prodaju preko Turske i Azerbejdžana u Rusiji. I inače čini se da u novonastaloj situaciji Turci ponajviše trljaju ruke. Broj ruskih turista u ovoj zemlji se približava rekordu, a uz to Erdogan se dogovorio sa Putinom prilikom poslednjeg boravka u Sočiju da Turska počne delimično da plaća gas u rubljama. Godišnje Turska kupi od "Gasproma" 26 milijardi kubika gasa. Turska je veliki kupac ruske pšenice, a u Rusiju izvozi tekstil i kožnu galanteriju kao i voće i povrće. Cilj Putina i Erdogana je da dostignu trgovinsku razmenu od sto miliona dolara. Iako se o tome nije pisalo, u Sočiju su Putin i Erdogan posvetili veliku pažnju gradnji atomske centrale Akuja u Turskoj. Na njenoj gradnji, po ruskoj tehnologiji, radi oko 25.000 građevinara od kojih je više 80 odsto Turaka. Sva tehnologija će biti dovezena iz Rusije. Tursko rukovodstvo je pristalo da se zameni generalni izvođač građevinskih radova jer Erdogan hoće da se u narednim izborima pohvali da je napravio prvu atomsku centralu koju su kreditirali Rusi. Vrednost te atomske centrale sa četiri reaktora je oko dvadeset milijardi dolara. Juče je saopšteno i da će se nastaviti transport nafte kroz južni krak naftovoda "Družba".

Foto AP

Ukrajinski zvaničnici potvrdili su da su primili uplate za tranzit ruske nafte preko njene teritorije do Mađarske i Slovačke.

Ukrajina je zaustavila isporuke nafte preko "Družbe" 4. avgusta jer su sankcije Zapada sprečile da primi naknadu za tranzit od Moskve.

LONDON: NOVA JEDINICA ZA UKRAJINU

RUSIJA je formirala veliku novu formaciju kopnenih snaga za podršku svojim operacijama u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Ova jedinica, nazvana 3. armijski korpus, bazirana je u gradu Mulino, istočno od glavnog grada Rusije Moskve, objavilo je ministarstvo u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na "Tviteru". U izveštaju obaveštajaca se takođe dodaje da se pred ruskim komandantima i dalje nalaze "konkurentni operativni prioriteti", jačanje ofanzive u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, kao i osnaživanje odbrane od kontranapada ukrajinskih snaga na jugu zemlje.

Tribunal u Marijupolju

PREDSEDNIK Donjecke narodne republike Denis Pušilin izjavio je da se aktivno priprema održavanje Tribunala ratnim zločincima koje će početi na jesen. Prva suđenja zarobljenim ukrajinskim vojnicima bi po Pušilinu mogla biti već krajem leta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri