HAPŠENJE RUSOFILA USRED RUSKE "ŠPIJUNOMANIJE": U Nikolajevu ukrajinska policija upada u stanove kako bi pronašla pristalice separatista

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

09. 08. 2022. u 07:40

POSLE promene na vrhu Ukrajinske službe bezbednosti, počela je čistka u njenim redovima ali i novi talas hapšenja Rusa i rusofila koje Kijev sumnjiči za kontakte sa građanima Rusije.

ХАПШЕЊЕ РУСОФИЛА УСРЕД РУСКЕ ШПИЈУНОМАНИЈЕ: У Николајеву украјинска полиција упада у станове како би пронашла присталице сепаратиста

Nikolajev, Foto AP

Predsednik Vladimir Zelenski je smenio svog druga iz detinjstva i studentskih dana Ivana Bakanova sa dužnosti rukovodioca Ukrajinske službe bezbednosti zbog toga što nije sprečio da jedan broj oficira radi u korist Rusije. A sada je sumnjičavost novih rukovodilaca u stare, napravila raskol u toj službi.

Novi šef Ukrajinske službe bezbednosti Vasilij Maljuk uhapsio je bivšeg zamenika rukovodioca Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Vjačeslava Oniska koji je postao sumnjiv zato što je više vojno obrazovanje stekao u akademiji "Frunze" u Moskvi. A 5. avgusta je posle hapšenja ubijen sveštenik pravoslavne crkve Sergej Tarasov koji je bio poznat po proruskim stavovima.

Učestale su posete stanovima sumnjivih građana kojima posle pretresa prete zatvorima i optužbama za izdaju domovine. Oduzimaju im se mobilni telefoni i analizira se koliko su puta i sa kime razgovarali u Rusiji. Virus špijunomanije širi se u skladu sa pogoršanjem situacije na frontu.

Gradske vlasti lučkog grada Nikolajeva minulog vikenda su uvele policijski čas kako bi mogli da u tri dana prave kontrole po stanovima. Gubernator Nikolajevske oblasti Vitalij Kim je obećao svakom po sto dolara ko prijavi čoveka koji simpatizira Ruse i ima kontakt sa njima.

Predsednica Nikolajevskog oblasnog saveta Ana Zamazajeva je rekla da je cilj policijskog časa bio da se pronađu kolaboracionisti i separatisti. Zamazajeva tvrdi da će proveriti sve stanove i sve stanovnike Nikolajeva, grada koji je do rata imao oko 500.000 stanovnika.

- Osobe koje budu sumnjiva da sarađuju sa Rusima biće uhapšene. Za njih je bolje da budu u zatvoru jer građani Nikolajeva mogu da ih linčuju - kazala je Zamazajeva.

Ali bez obzira na ovajve izjave, policija je posle svih pretresa stanova u Nikolajevu uhapsila samo pet ljudi koji su odranije bili na poternicama. Tako je postalo jasno da su antirusku atmosferu pravile vlasti i Ukrajinska služba bezbednosti koja je optužila Ruse da oni odaju položaje neprijatelju koji visokopreciznim rakatema pogađa ukrajinske vojne položaje.

Strah od hapšenja građana koji su po nacionalnosti Rusi izazvao je beg na teritorije koje su pod kontrolom ruske vojske. I u Odesi se oseća panika među oficirima Ukrajinske službe bezbednosti. Njih muči pitanje odakle ruska vojska saznaje gde se nalaze PVO sistemi i artiljerijska oružja. Nedavno su ukrajinske jedinice postavile PVO sisteme na krovu Muzičkog teatra u Odesi i to su Rusi vrlo brzo saznali.

Zaporožje, Foto AP

Ruski politikolozi smatraju da je Ukrajinska služba bezbednosti pod potpunom kontrolom britanske MI-6, kao i američkih službi koje Kijevu daju ne samo informacije nego i operativne zadatke. Zelenskog je posebno razljutilo to što su arhive Ukrajinske službe bezbednosti u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti dospele u ruke Rusa. Osim toga, jedan broj bivših ukrajinskih oficira bezbednosti nastavio je da radi za Ruse.

Sve je više oblasti čiji građani žele da se pripoje Rusiji. Tako je juče Zaporoška oblast objavila da će sprovesti referendum na kome će se građani izjasniti da li žele li da se pripoje Rusiji.

Predsednik Zelenski je u najnovijem video obraćanju rekao da ne namerava da o bilo čemu pregovara sa rukovodstvom Rusije dok se ne zaustavi organizovanje referenduma o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je izjavu Zelenskog rekavši da su referendumi nešto što ne sprovodi Rusija nego građani Ukrajine.

- Neka se Zelenski obrati građanima tih oblasti - kaže Peskov.

- Vlasti u Kijevu prave veliku grešku što granatiraju gradove koji su sada pod kontrolom ruske vojske, jer na taj način samo povećavaju broj onih koji kažu da žele da što pre raskinu bilo kakve veze sa ukrajinskim vlastima.

Rukovodilac predsedničke administracije Ukrajine Andrej Jermak saopštio je juče da je Kijev već dobio od Nemačke PVO sisteme "Gepard". Prva tri sistema su već u Ukrajini. Ti PVO kompleksi su u stanju da gađaju ciljeve u vazduhu na visini od sto metara do četiri kilometra. U Berlinu su obećali da će Ukrajini isporučiti 30 "Geparda" i tri sistema "Mars". Nemci i Holanđani koriste "Geparde" za zaštitu pešadije od 1976. godine.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su u rejonu Kramatorska ruski avioni raketama pogodili dva automobila na kojima su bili američki višecevni bacači "hajmers". Na frontu u Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti ruska avijacija je gađala pozicije ukrajinske vojske gde je poginulo najmanje 70 njihovih vojnika. Juče je oboreno sedam ukrajinskih bespilotnih letelica.

Zamenik načalnika jedinica Donjecke narodne republike pukovnik Eduard Basurin izjavio je da je na tom delu fronta ukrajinska vojska izgubila više od 193.000 vojnika i oficira.

U Kijevu ne skrivaju da je na istočnom delu fronta pravi pakao, ali više niko ne iznosi tačne podatke o poginulim i ranjenim.

Posle pripreme u Čečeniji, u Ukrajinu odlazi nova grupa dobrovoljaca kao pojačanje ruskim jedinicama. Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov kaže da su u tim bataljonima dobrovoljci iz raznih krajeva Rusije. Prema pisanju moskovskog dnevnika "Komersant", u Rusiji je formirano više od 40 dobrovoljačkih odreda za specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Već nekoliko dana zaredom ukrajinska vojska gađa zaporošku atomsku centralu. Uprkos upozorenju da se može dogoditi velika tragedija poput one u Černobilju, ukrajinska artiljerija i dalje gađa objekte na teritoriji te centrale. Artiljerija Ukrajinaca se nalazi na obali Kahovskog akumalicionog jezera.

Dva su cilja tih učestalih napada. Ukrajinci žele da preplaše zaposlene u centrali kako bi oni prestali da dolaze na posao, i drugo, da južni deo Ukrajine koji koristi struju iz zaporoške elektrane bude u mraku. Prva dva reaktora rade normalno, dok je na petom i šestom reaktoru zaporoške atomske centrale smanjen rad iz bezbednostih razloga.

Ukrajinska artiljerija stalno gađa i Antonovski most na reci Dnjepar, koji se takođe nalazi u Hersonskoj oblasti.

KOJA JE LENjINOVA KRIVICA ?

UKRAJINCI koji sada žive u Berlinu doneli su pred Brandenburšku kapiju 70 bista Lenjina koga optužuju da je uništio Ukrajinsku narodnu republiku, koja je postojala od 1917. do 1920. godine. Ukrajinski emigranti su delili letke o "sovjetskom genocidu u Ukrajini".

Prvi put Ukrajina je dobila svoju državnost zahvaljujući boljševicima i Vladimiru Lenjinu, posle Oktobarske revolucije. U Harkovu je 1919. proglašena Ukrajinska sovjetska socijalistička republika koja je 1922. ušla u sastav SSSR.  Lenjin nije dozvolio da sadašnji delovi jugoistočne Ukrajine uđu u sastav Rusije. Donbas ne bi nikada bio deo Ukrajine da nije bilo Lenjina.

Foto AP

STIŽE UKRAJINSKO ŽITO

PRVI od nekoliko brodova koji su napustili Ukrajinu, shodno sporazumu o deblokadi izvoza žita i sprečavanju potencijalne globalne prehrambene krize, stigao je juče na svoje odredište u Turskoj. Brod "Polarnet", pod turskom zastavom, pristao je u luci Derinče u Izmirskom zalivu nakon što je 5. avgusta krenuo iz Černomorska s tovarom od 12.000 tona kukuruza.

Ukupno 12 brodova je dobilo plovidbenu dozvolu u okviru sporazuma o žitu između Ukrajine i Rusije, u čijem su postizanju posredovali Turska i Ujedinjene nacije.

BEZ PUTINA U UN

RUSKI predsednik Vladimir Putin neće ići na 77. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru i ne planira da govori na sednici putem video-linka, izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ne. Putovanje i govor nisu planirani - kazao je Peskov.

Generalna skupština UN će se održati u Njujorku od 20. do 26. septembra. Na godišnju sednicu UN dolaze predsednici, premijeri i ministri spoljnih poslova. Ove godine, rusku delegaciju će predvoditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a