BRITANIJA POSTAJE "ZEMLJA U RAZVOJU": Politička nestabilnost, poremećaj trgovine, inflacija, energetska kriza

D. D. S.

10. 08. 2022. u 12:22

Velika Britanija "sve više liči na zemlju u razvoju", rekao je šef makro analize Sakso banke Kristofer Dembik u istraživačkoj belešci, prenosi Si-En-Bi-Si. Analitičar je ukazao na političku nestabilnost, poremećaje u trgovini, energetsku krizu i vrtoglavu inflaciju kao glavne pokazatelje koji stoje iza toga.

БРИТАНИЈА ПОСТАЈЕ ЗЕМЉА У РАЗВОЈУ: Политичка нестабилност, поремећај трговине, инфлација, енергетска криза

Foto AP

- Ono što Bregzit nije uradio sam, Bregzit u kombinaciji sa kovidom i visokom inflacijom su uspeli. Ekonomija Velike Britanije je slomljena - tvrdi on. Prema njegovim rečima, jedina stvar koja sprečava da bude okarakterisana kao zemlja u razvoju jeste valutna kriza, u kojoj britanska funta se drži uprkos svim makroekonomskim preprekama.

- Opala je samo za 0,70 odsto u odnosu na evro i 1,50 procenat u odnosu na američki dolar tokom prošle nedelje - rekao je on. Međutim, analitičar je takođe sugerisao da svi znaci ukazuju na još više muka za ekonomiju zemlje. On je naveo nove registracije automobila - koje se često doživljavaju kao vodeći pokazatelj zdravlja britanske ekonomije - koje su navodno pale za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu - na 1,528 miliona sa 1,835 miliona u julu 2021. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri