STRATEŠKA SARADNJA RUSIJE I KINE SVE JAČA: Niko neće gaziti volju naroda

Tanjug

05. 08. 2022. u 12:16 >> 12:19

KINESKE vlasti spremne su da ojačaju stratešku saradnju sa Rusijom usred rastućih tenzija u Tajvanskom moreuzu, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u petak na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

СТРАТЕШКА САРАДЊА РУСИЈЕ И КИНЕ СВЕ ЈАЧА: Нико неће газити вољу народа

Foto: Profimedia/Ilustracija

 - Rusija se uvek pridržava principa „jedne Kine“, protiveći se svakom zadiranju u suverenitet naše zemlje - istakao je on na sastanku sa Lavrovom u Pnom Penu.

 - Zauzvrat, Peking je spreman da ojača stratešku saradnju sa Ruskom Federacijom kako bismo zajedno mogli efikasnije da branimo međunarodni sistem u kome UN imaju ključnu ulogu, kao i poredak zasnovan na normama opšteprihvaćenog međunarodnog prava - dodao je Vang Ji.

Podsećamo, portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei izjavio je:

 - Čvrsto ćemo braniti državni suverenitet i teritorijalni integritet, nikada ne ostavljajući prostor za nezavisnost Tajvana, kao ni za spoljno mešanje. Politika Kine, koja ima za cilj ponovno nacionalno ujedinjenje, neizbežan je istorijski trend. Niko ne treba da gazi volju naroda. Kada se igrate vatrom, možete da se opečete. 

Tenzije između Pekinga i Tajpeja izazvala je poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

BONUS VIDEO:

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista