RUSIJA APSOLUTNO SOLIDARNA S KINOM: Nensi Pelosi se igra vatrom, njena poseta Tajvanu je čista provokacija

Novosti online

02. 08. 2022. u 14:50

MOSKVA potencijalnu posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu smatra „čisto provokativnim činom" koji doprinosi već visokim tenzijama u regionu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u utorak.

РУСИЈА АПСОЛУТНО СОЛИДАРНА С КИНОМ: Ненси Пелоси се игра ватром, њена посета Тајвану је чиста провокација

Foto: Profimedia

Peskov je rekao da, iako „ne možemo sa sigurnošću da kažemo” da li će Pelosi sleteti na Tajvan ili ne, njena turneja po tom regionu i moguća poseta Tajpeju „provocira situaciju” i „dovodi do tenzija”.

 - To vidimo, to snimaju sve zemlje sveta. Ovde smo apsolutno solidarni sa Kinom. Njena osetljivost po ovom pitanju je razumljiva. To je opravdano. I umesto da ovo poštuju, SAD bira put konfrontacije. To ne sluti na dobro - rekao je portparol Kremlja, dodajući da je odluka Vašingtona „samo za žaljenje“. 

Peskov je takođe napomenuo da će u slučaju da izbije vojni sukob kao rezultat tekućih tenzija između Kine i SAD oko Tajvana, granice Rusije biti obezbeđene od strane ruske vojske.

 - Bez obzira na pojavu nekih provokativnih situacija, bezbednost naših granica na celom obodu ovih granica obezbeđuju Oružane snage Ruske Federacije - rekao je Peskov.

- Govoreći o mogućoj poseti Nensi Pelosi, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan upozorio je da „ako se igrate vatrom, izgorećete". Verujem da su SAD potpuno svesne snažne i jasne poruke koju je isporučila Kina - bio je oštar Peskov.

Ako se Pelosi „usudi“ da otputuje na Tajvan, Kina neće sedeti skrštenih ruku i preduzeće „odlučne i snažne kontramere“ da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Kine, rekao je on. 

Tajvan, koji sebe zvanično naziva Republikom Kinom (ROC), samoupravan je od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Pekinga.

BONUS VIDEO:

"SMERČ" NA POLOŽAJU: Lansiranje raketa sa teškog višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba