ŠTO NISU PREUZELI DEO DUGA OD 110 MILIJARDI DOLARA? Rusija se oglasila o zahtevu Ukrajine koja traži deo imovine SSSR

Tanjug

01. 08. 2022. u 21:23

NAVODI Ukrajine da Rusija treba da vrati najmanje trećinu bivše imovine SSSR-a u inostranstvu su neosnovani sa stanovišta međunarodnog prava, saopštila je danas ruska ambasada u Velikoj Britaniji.

ШТО НИСУ ПРЕУЗЕЛИ ДЕО ДУГА ОД 110 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА? Русија се огласила о захтеву Украјине која тражи део имовине СССР

Foto: Free Images Pixabay

Važno je istaći da takve tvrdnje ukrajinskih zvaničnika nemaju osnova u međunarodnom pravu, navela je ambasada komentarišući zahtev ukrajinskog ambasadora za dodeljivanje najmanje trećine imovine S S SR-a Kijevu, preneo je TASS.

Kao jedina država naslednica bivšeg Sovjetskog Saveza, Rusija je preuzela odgovornost i u potpunosti otplatila sve sovjetske dugove, znatnu sumu od 110 milijardi američkih dolara, naglašava se u saopštenju. Sve ostale bivše sovjetske republike, uključujući Ukrajinu, napustile su Sovjetski Savez neopterećene spoljnim dugovima, navodi se u saopštenju i ističe da je iz gore navedenih razloga Rusija u to vreme, takođe, legalno preuzela prava na svu sovjetsku imovinu u inostranstvu.

- Polazimo od pretpostavke da su diplomatske prostorije kao i domovi osoblja ambasade i dalje zaštićeni diplomatskim imunitetom - navodi se u saopštenju. -Pretpostavljamo da Velika Britanija ostaje posvećena svojim obavezama prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. kao što Rusija nastavlja da poštuje njih u vezi sa ambasadom Velike Britanije u Moskvi.

Ranije danas, ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko rekao je da Ukrajina zahteva da Rusija vrati najmanje trećinu strane imovine bivšeg Sovjetskog Saveza koju je Moskva dobila u zamenu za dugove  SSSR-a.

Pristajko je priznao da je Rusija preuzela sve dugove Sovjetskog Saveza u zamenu za svu stranu imovinu i da se Ukrajina sa tim složila, ali da nije ratifikovala dokumenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MOŽE STOMAK DA ZABOLI Srbin kupio krofnu sa kremom - ostao u šoku kad ju je presekao i video šta ima u njoj (FOTO)