PUTIN POSTAVIO JASNE GRANICE: Moskva usvojila novu morsku doktrinu i najavila nabavku hipersoničnih raketa za površinska plovila

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

01. 08. 2022. u 07:31

RUSIJA je otvoreno označila granice i zone ekonomskih i životno važnih strateških nacionalnih interesa.

ПУТИН ПОСТАВИО ЈАСНЕ ГРАНИЦЕ: Москва усвојила нову морску доктрину и најавила набавку хиперсоничних ракета за површинска пловила

Predsednik Putin na paradi u Sankt Peterburgu,Foto Kremlin.ru

To su, pre svega, Arktički akvatoriji, kao i vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, te Baltički i Kurilski moreuz. "Njihovu zaštitu ćemo obezbeđivati čvrsto i svim sredstvima, a ključna će biti mogućnost funkcionisanja vojno-morske flote", poručio je juče Vladimir Putin, ruski predsednik i glavni komandant oružanih snaga, na svečanoj Glavnoj vojno-morskoj paradi u Sankt Peterburgu.

Putin je u Sankt Peterburgu potpisao ukaz kojim je utvrdio Morsku doktrinu Rusije.

Ceremonija potpisivanja doktrine održana je u Državnom muzeju istorije, u Petropavlovskoj tvrđavi i šef Kremlja je, tom prilikom, kazao da će Rusija štititi svoj suverenitet svim sredstvima. Morska doktrina, usvojena 17. juna 2015, prestala je da važi. Takođe je usvojen novi Brodski statut koji je uneo izmene u radu oružanih snaga.

Ovogodišnja parada je, kako je naglasio Putin, bila posvećena i 350. godišnjici rođenja Petra Prvog, osnivača ruske flote pre 326 godina. Zahvaljujući njemu Rusija je stekla status velike morske države i stekla je autoritet i uticaj u svetu. Putin je kazao da je Petar Prvi večno vezao istoriju flote sa istorijom ruske države. Ruska mornarica je bila i ostala učesnik svih najznačajnijih sudbonosnih događaja, zajedno sa svojim narodom.

Foto Kremlin.ru

Putin je istakao da je ruska flota sposobna da munjevito odgovori svima koji nasrnu na suverenitet Rusije i njenu slobodu. Govoreći o stalnoj modernizaciji ruske mornarice, istakao je da će ona narednih meseci dobiti hipersonične rakete "cirkon", kakve nema niko na svetu i za koje ne postoje prepreke, jer zbog velikih brzina, nijedna PVO nije sposobna da ih zaustavi i obori. Putin je potvrdio da će prve rakete "cirkon" biti na fregati "Admiral Gorškov".

Na morskoj paradi u Sankt Peterburgu učestvovalo je 47 brodova i 42 aviona. Prikazane su podmornice "Severodvinsk", "Magadan" i "Vepar". Učestvovalo je više od 3.500 vojnika i oficira. Putin je, uoči defilea ratnih brodova, obišao njihove posade i mornarima i oficirima čestitao praznik. Ove godine flota je dobila atomsku podmornicu "Belgorod", koja će biti prva naoružana eksperimentalnim podvodnim atomskim torpedom "posejdon".

Parada je završena nastupom avijacije, a avioni "Su-25" su ukrasili nebo nad Sankt Peterburgom bojama ruske zastave. Po tradiciji za Dan vojno-morske flote učestvuju i avioni "suhoj" i "migovi", avioni-amfibije "Be-20" , protivbrodski "Il-38", transportna avijacija i više tipova helikoptera.

Po tradiciji, centralna proslava bila je u Sankt Peterburgu, ali se slavilo u svim ruskim velikim bazama od Vladivostoka do Sirije. Uobičajeno je da se taj praznik obeležava poslednje nedelje u julu.

POTEZI NATO NEPRIHVATLjIVI

ŠIRENjE Severnoatlantske alijanse prema ruskim granicama, neprihvatljivo je u odnosima Moskve sa tim vojnim blokom, proizilazi iz nove Pomorske doktrine. Planovi NATO da premesti vojnu infrastrukturu blizu ruskih granica i pokušaji da preuzme globalne funkcije i dalje su neprihvatljivi za Rusku Federaciju i ostaju odlučujući faktor u njenim odnosima sa NATO. Ruska nacionalna pomorska politika u atlantskom regionu se oblikuje uzimajući u obzir postojanje NATO čija je aktivnost usmerena na direktnu konfrontaciju sa Ruskom Federacijom i njenim saveznicima. Američki kurs ka dominaciji u Svetskom okeanu i sve veća aktivnost NATO, velike su bezbednosne pretnje Rusiji, navedeno je u novoj Pomorskoj doktrini.

POGINUO VLASNIK "NIBULONA"

OSNIVAČ i vlasnik kompanije "Nibulon", jedne od najvećih ukrajinskih poljoprivrednih firmi, Aleksij Vadaturski, i njegova supruga, poginuli su u ruskom artiljerijskom udaru na Nikolajevsku oblast, izjavio je juče guverner Vitalij Kim. Guverner je potvrdio da je bračni par stradao u svom domu u gradu Nikolajevu, koji je granatiran tokom noći između subote i nedelje. "Nibulon", čije je sedište u Nikolajevu, specijalizovan je za proizvodnju i izvoz pšenice, ječma i kukuruza i ima sopstvenu flotu i brodogradilište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!