AMERIČKI SENATOR POZVAO VLASTI: Uvedite sankcije svima koji pomažu Kini da kupi naftu iz Rusije

Novosti onlajn

27. 07. 2022. u 10:22

AMERIČKI senatori, na čelu sa Markom Rubiom iz Republikanske partije, pozvali su vlasti da uvedu sankcije za prodaju ruske nafte i drugih energenata Kini, javlja agencija „Blumberg“.

АМЕРИЧКИ СЕНАТОР ПОЗВАО ВЛАСТИ: Уведите санкције свима који помажу Кини да купи нафту из Русије

Foto: Arhiva VN

Prema njegovoj informaciji, senatori Marko Rubio i Rik Skot (republikanci iz države Florida) i Kevin Kramer (republikanac iz države Severna Dakota) autori su zakona koji podrazumeva uvođenje kazni za bilo koju organizaciju koja osigurava ili registruje tankere koji prevoze naftu ili tečni prirodni gas iz Rusije u Kinu.

Kako navodi agencija, prekid isporuka ruske nafte Kini može dovesti do toga da Peking kupuje naftu sa Bliskog istoka i Afrike, što potencijalno može dovesti do povećanja cena sirovina.

Sankcije na uvoz ruske nafte, koje su uvele Evropska unija i SAD, dovele su do naglog rasta cena, što je omogućilo Rusiji da prebaci velike količine sirovina na druga tržišta, pre svega u Indiju i Kinu i čak da poveća prihode, bez obzira na to što prodaje po sniženim cenama manje količine nafte. EU i SAD imaju i gubitke i veću inflaciju.

Nakon samita lidera G7 je objavljeno da je dogovoreno da će razmotriti mogućnosti da ograniče cene ruske nafte zabranom transporta nafte morskim putem, u slučaju da je vrednost sirovina veća od maksimalne cene koju su dogovorili međunarodni partneri.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je ranije nazvao korake u pravcu ograničenja cena nafte iz Rusije još jednim pokušajem mešanja u tržišne mehanizme, prema njegovim rečima, to može da dovede do disbalansa na tržištu, nedostatka energije i rasta cena.

BONUS VIDEO:

KAKO SE PRIPREMA "URAGAN" ZA DEJSTVO: Najnoviji snimci Ministarstva odbrane Rusije

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri