UKRAJINCI U PROBLEMU, DOBILI ORUŽJE SA ZAPADA: Previše različitih sistema komplikuje logistiku, obuku i održavanje

P. Z. S. / rt.com

21. 07. 2022. u 07:19

VELIKI izbor sistema naoružanja koje Zapad isporučuje Ukrajini predstavlja "ozbiljan izazov" za Kijev, objavio je u utorak Vol Strit Džurnal (Wall Street Journal), pozivajući se na američke i britanske istraživačke grupe.

УКРАЈИНЦИ У ПРОБЛЕМУ, ДОБИЛИ ОРУЖЈЕ СА ЗАПАДА: Превише различитих система компликује логистику, обуку и одржавање

Foto Tanjug/AP

Iako insistiraju na tome da je oružje „efikasno“ u borbi protiv Rusije, analitičari kažu da je isporuka više različitih sistema po komadima stvorila „logističku noćnu moru“ za Kijev.


Na početku sukoba, SAD i njihovi saveznici poslali su Ukrajini prenosive protivvazdušne rakete Stinger i protivtenkovske rakete Javelin, ali su brzo iscrple svoje zalihe. U aprilu, Bela kuća je najavila prvu isporuku teške artiljerije – vučnih haubica M777 – praćenih sistemima za višestruko lansiranje raketa HIMARS u junu.

Kijev je do sada dobio haubice M777 iz SAD, Australije i Kanade, ali i niz samohodnih sistema kao što su američki M109, nemački "pancerhaubitze" (PzH) 2000, francuski "cezar" i poljski "krab", između ostalih. Dok u teoriji svi dele iste projektile kalibra 155, stvari u praksi nisu tako jednostavne.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky



- Nijedan od ovih sistema nema toliko zajedničkih elemenata - rekao je Džek Votling (Jack Watling) iz londonskog Kraljevskog instituta zajedničkih službi (Royal United Services Institute (RUSI - RUSI) za VSDž. - Municija bi trebala da bude zamenljiva, itd. Ali to nije slučaj.
Votling je bio koautor izveštaja RUSI objavljenog ranije ovog meseca, u kojem se tvrdi da se „trenutni pristup kojim svaka zemlja poklanja bateriju oružja na komadiće brzo pretvara u logističku noćnu moru za ukrajinske snage sa svakom baterijom koja zahteva posebnu obuku, održavanje i logistiku.” Neki od njih su bili zasnovani na podacima ukrajinskih vojnih i obaveštajnih zvaničnika.

Foto: Printscreen



Različiti artiljerijski sistemi imaju različite domete, pogonska punjenja, mehanizme za punjenje, rezervne delove i zahteve za održavanjem, između ostalog. Jedan od navedenih primera bio je PzH 2000, koji ima „specifične zahteve za punjenje tereta“ i za koji je potrebno 40 dana obuke Ukrajinaca kako da upravljaju i održavaju desetak koje su do sada primili.

Skot Boston, viši analitičar odbrane u američkoj kompaniji RAND korporejšn (RAND Corporation), ukazao je na druge izazove u radu sa sistemima zapadne proizvodnje.

- Mnogo ukrajinskih stvari je nasleđeno – 40 godina stara vozila koja popravljate čekićem i ključem, grubom silom, mazivima i molitvom. Ako razmislite o tome kako mehaničar popravlja moderan potrošački automobil - sa ručnim računarom koji povezujete da čitate senzore u vozilu - biće drugačije, rekao je on za VSDž, dodajući da nedostatak rezervnih delova, osim onoga što dolazi sa Zapada, dodatno komplikuje stvari.


Ukrajina zapravo pati od prevelike raznolikosti oružja, a Votling iz RUSI-ja sugeriše da bi Zapad trebalo da pokuša da ograniči broj različitih sistema koje šalje Kijevu.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je nedavno priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila ničim izazvana.

BONUS VIDEO - KAKO DELUJE TOS-1A: Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SKREĆEMO VAM PAŽNJU: Poljska podigla avijaciju zbog „intenzivne aktivnosti“ Rusije