BRITANCIMA PREKIPELO: Kada su saznali kolika je inflacija u zemlji

P. Z. S. / ria.ru

21. 07. 2022. u 00:30

VEST o rekordnom rastu troškova života u Velikoj Britaniji podstiče rastuće nezadovoljstvo stanovništva, piše list Fajnenšel tajms.

БРИТАНЦИМА ПРЕКИПЕЛО: Када су сазнали колика је инфлација у земљи

Foto AP


Kako se navodi u članku, inflacija u junu bila je mnogo veća od prognoze - 9,4 odsto. Ovo je najgori pokazatelj među državama G7. Njen glavni pokretač u junu bio je rast cena hrane (9,8 odsto) i benzina (skok od 18,1 penija po litru).

Očekuje se da će se situacija značajno pogoršati u oktobru, kada rastu veleprodajne cene energenata. U međuvremenu, nezadovoljstvo među članovima radničke klase raste.

Zaposleni u Kraljevskoj mejli već su spremni da stupe u štrajk u možda najvećim letnjim demonstracijama u zemlji. Radnici u javnom sektoru takođe su zabrinuti jer je vlada ponudila povećanje plata za samo pet odsto, ispod nivoa inflacije, navodi se u publikaciji.

Nakon što je Moskva pokrenula specijalnu operaciju zaštite Donbasa od ukrajinskih nacionalista, SAD, Evropska unija i Velika Britanija su joj uvele sankcije. Mnoge države su najavile zamrzavanje ruske imovine, sve su glasniji pozivi da se napusti energetska energija iz Rusije. Ove mere su zadale ozbiljan udarac Zapadu – podstakle su inflaciju, izazvale krizu goriva i dovele do rasta cena hrane.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024