ITALIJANSKI MEDIJI: Dragi sutra objavljuje ostavku, sednica parlamenta zakazana za 9 ujutru

Tanjug

20. 07. 2022. u 23:27

ITALIJANSKI premijer Mario Dragi objaviće sutra u parlamentu svoju ostavku, prenose večeras italijanski mediji, a agencija Ansa saznaje da je sednica parlamenta zakazana za 9 sati.

ИТАЛИЈАНСКИ МЕДИЈИ: Драги сутра објављује оставку, седница парламента заказана за 9 ујутру

Foto: EPA

Dragi se na taj korak odlučio nakon što su današnje glasanje o poverenju njegovoj vladi bojkotovali senatori tri stranke iz njegove koalicije Forza Italija, stranke desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berlusconi, zatim krajnje desničarske Lige, koju vodi populista Mateo Salvini i populističkog Pokreta 5 zvezda (M5S).

Na dana ašnjem glasanju o poverenju premijeru italijanski Senat je glasao sa 95 glasova za i 38 protiv, ali su tri glavna koaliciona partnera premijera odbila da učestvuju u glasanju o poverenju na koje je on pozvao kako bi pokušao da okonča podele i obnovi savez.

Kako su desetine senatora bojkotovale glasanje Dragijeva koalicija je ostala okrnjena,bez belike većine koju je nastojao pridobije i sa izvesnošću prevremenih izbora u septembru ili oktobru.

Nakon današnjeg bojkota glasanja tri vodeća koaliciona partnera Dragi će, kako prenose mediji, sutra najaviti povlačenje.

On je prošle nedelje podneo ostavku, ali ga je predsednik Serđo Matarela odbio i uputio ga na parlament kako bi video može li da oživi široku koaliciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)