RUSKI GAS ZA EU: Samo preko stanice Sudža u Ukrajini

Tanjug

17. 07. 2022. u 23:47

GASPROM isporučuje gas u zapadno-evropske zemlje preko pumpne stanice Sudža u Ukrajini u količinama od 41,6 miliona kubnih metara dnevno, rekao je danas portparol ruskog energetskog giganta.

РУСКИ ГАС ЗА ЕУ: Само преко станице Суџа у Украјини

Foto AP

-Gasprom isporučuje ruski gas tranzitom preko ukrajinske teritorije u obimu koji je potvrdila ukrajinska strana za pumpnu stanicu Sudža u količinama od 41,6 miliona kubnih metara. Zahtev za pumpnu stanicu Sohranovka je odbijen, zbog, kako je saopštila ukrajinska strana, više sile, rekao je portparol Gasproma, prenosi TASS.

Iz Gasproma poručuju da ne vide osnov za obustava pumpanja "usled više sile" jer ukrajinska strana nije pružila objašnjenje o kakvoj višoj sili je reč.

Portparol ruskog energetskog giganta ukazao je da je bilo tehnički nemoguće prebaciti sve tranzitne količine sa pumpne stanice Suddza na druge interkonekcije i distributivne stanice.

Isporuka gasa gasovodom Severni tok, koji je glavna trasa za izvoz ruskog gasa u Evropu, obustavljen je 11. jula na period od deset dana zbog planiranog godišnjeg održavanja i zbog toga je tranzitna linija preko Ukrajine jedini put za isporuke gasa evropskim zemaljama.

Isporuke gasa Turskim tokom i Plavim tokom namenjene su Turskoj i državama južne i jugoistočne Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)