EVROPA AMERIKANCIMA NIKAD JEFTINIJA: Turisti iz SAD sa jakim dolarom preplavili Stari kontinent

D. D. S.

14. 07. 2022. u 12:39

Amerikancima u Italiji, Grčkoj ili Španiji obroci, hoteli i obilasci nisu bili pristupačniji u poslednje dve decenije.

ЕВРОПА АМЕРИКАНЦИМА НИКАД ЈЕФТИНИЈА: Туристи из САД са јаким доларом преплавили Стари континент

Foto arhiva

Evro je pao za više od osam procenata u odnosu na američki dolar od početka godine, funta je takođe oslabila znatno u odnosu na dolar, pa putnici koji su ostali blizu kuće zbog kovida sada žure preko "bare" kako bi iskoristili prednost dominantne valute, produžavajući svoja putovanja i trošeći više nego što bi inače. Sa otvorenim granicama, putovanja državljana SAD u Evropu su ove godine porasla za čak 390 odsto u odnosu na 2021. godinu, prema podacima Carine i granične zaštite i Nacionalne kancelarije za putovanja i turizam.

No, ono što je dobro za američke turiste istovremeno je teško za evropska preduzeća koja moraju da kupuju energiju, sirovine i komponente po ceni u dolarima. Rastuća cena uvoza podstiče cene u 19 zemalja koje koriste evro, gde je godišnja inflacija skočila na rekordnih 8,6 odsto u junu, a cene prirodnog gasa u Evropi su na najvišem nivou od marta. 

I cene avionskih karata i hotela u Evropi rastu, ali američki putnici ovog leta imaju keca u rukavu - jaku valutu. U aprilu su troškovi avionskih karata porasli za 33 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a cene hotela za 23 procenta, ali to ne smeta Amerikancima putnicima koji su svesni jake valute. Ona pomaže da se neutrališe inflacija i čini putovanja u inostranstvo pristupačnijim.

Istraživanje Tripadvajzora je pokazalo da 86 odsto Amerikanaca planira da putuje ove godine, a čak 92 procenta da potroši najmanje isto, ili više, na putovanja ovog leta u odnosu na prošlu godinu, pri čemu su London i Pariz među najpopularnijim međunarodnim destinacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)