BOTOVI "OHLADILI" MASKA: Najbogatiji čovek na svetu odustajanjem od sklopljenog dila kupovine "Tvitera" ušao u pravnu bitku

I. STANOJEVIĆ

14. 07. 2022. u 11:23

NAJBOGATIJI čovek na svetu Ilon Mask, izvršni direktor svetskog lidera u proizvodnji električnih vozila, kompanije "Tesla", mislio je da će, kao i svako drugi, moći da se predomisli po pitanju kupovine "Tvitera", ali je prouzrokovao žestoku pravnu bitku.

БОТОВИ ОХЛАДИЛИ МАСКА: Најбогатији човек на свету одустајањем од склопљеног дила куповине Твитера ушао у правну битку

Foto AP

Čelnici društvene mreže koja je trebalo da za vlasnika dobije ovog multimilijardera ne odustaju i najavljuju tužbu koja će, smatraju, za posledicu imati kupoprodaju "tešku" 44 milijarde dolara.

Mask se sada suočava sa bizarnom perspektivom da će možda morati da kupi firmu koju više ne želi. Promenu stava, on objašnjava time da "Tviter" nije dao dovoljno informacija o broju lažnih i neželjenih, botovskih naloga na svojoj platformi, kojih, kako sumnja, ima više od pet odsto. Druga strana u tužbi, međutim, ističe da "je Mask odustao od sporazuma, jer više ne služi njegovim ličnim interesima".

- Pošto je sam predložio i potom potpisao sporazum o spajanju, pogodan za prodavce, Mask očigledno veruje da on, za razliku od svake druge strane koja podleže ugovornom zakonu Delavera, može slobodno da promeni mišljenje, uništi kompaniju, poremeti njeno poslovanje, uništi vrednost akcionara i ode - navodi se u tužbi.

U dokumentaciji je i "dugačka lista" kršenja sporazuma o spajanju koja je "bacila mrlju na 'Tviter' i njegovo poslovanje". Predsedavajući mreže Bret Tejlor tvrdi da "Maska smatraju odgovornim za ugovorne obaveze".

Foto AP

Pošto je Mask pristao na dil, akcije "Tvitera" na berzi su pale, zajedno sa akcijama "Tesle". "Vrednost Maskovog udela u 'Tesli', opao je za više od 100 milijardi dolara u odnosu na novembar 2021. Zato Mask i želi da izađe iz ovog dogovora", navodi se. "Umesto da snosi cenu pada na tržištu, kako to zahteva sporazum o spajanju, Mask želi da prebaci gubitak na akcionare 'Tvitera'", konstatuje se u žalbi.

Cena akcija "Tvitera", pala je za više od osam odsto u poslednjih mesec dana, a u maju se sunovratila sa maksimuma od više od 50 dolara po akciji, pošto je Mask izjavio da je dogovor "privremeno na čekanju". Mask uz komentar "Oh, ironije", odgovara emodžijem koji opisuje smejanje naglas.

Akcije "Tvitera" porasle su, u međuvremenu, u Njujorku za više od četiri odsto, ali je to kap u moru jer su oko 20 dolara niže od Maskove ponuđene cene koja iznosi 54,20 dolara.

"BRAK" BEZ LjUBAVI

REPORTER Bi-Bi-Sija, koji je ekspert za tehnologiju, Džejms Klejton, ističe da "Tviter" ne odustaje od "braka" sa Ilonom Maskom, koji, međutim, pokušava da se izvuče. U tužbi "Tviterovih" čelnika, reč "konzumacija" koristi se 55 puta, napominje Klejton i dodaje da Mask više ne želi da kupi kompaniju, ali da je sklopio pravno obavezujući sporazum koji će biti teško raskinuti. Cena koju je Mask pristao da plati za kompaniju znatno je veća od njene trenutne procene. Sada je na Masku da dokaže da "Tviter" krši ugovor, a to je težak zadatak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića