ISPRAVKA Boris DŽonson počasni građanin, a ne budući gradonačelnik Odese

Srna

12. 07. 2022. u 18:57

Vest da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponudio britanskom premijeru u ostavci Borisu Džonsonu da preuzme mesto gradonačelnika Odese nije tačna.

ИСПРАВКА Борис Џонсон почасни грађанин, а не будући градоначелник Одесе

Foto: Profimedia

Više svetskih medija prenelo je dezinformaciju, koju je navodno objavila "Ukrajinska pravda", da je Zelenski je tokom telefonskog razgovora predložio Džonsonu da bude prva osoba Odese, nakon što je bivši britanski premijer objavio da podnosi ostavku.

Dalje se tvrdilo da je Džonson sa "zahvalnošću prihvatio ovu ponudu".

Međutim, Evropska pravda, partnerski portal Ukrajinske pravde, zapravo je izvestila kako se Zelenski zahvalio Džonsonu na odlučnim akcijama po pitanju rata u Ukrajini i preneo mu zahvalnost ukrajinskog naroda, te da je Džonson Zelenskom poručio da je "heroj kog svi vole". Boris Džonson je, inače, proglašen za počasnog građanina Odese početkom jula, kada se o njemu pohvalno izrazio aktuelni gradonačelnik tog grada Genadij Truhanov.

Pretragom ostalih vesti Ukrajinske pravde koje se tiču Borisa Džonsona, FakeNews Tragač je utvrdio da informacije o tome da Džonson postaje gardonačelnik Odese nigde nema.

Ovakva vest došla je na naše prostore od ruskih portala koji su je objavili bez dokaza, uz skrinšot na kome se vidi fotošopirani logo Ukrajinske pravde, što je primetio FakeNews Tragač u svojoj analizi.

BONUS VIDEO: "PONOSIM SE VAMA!" Zelenski deli odlikovanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!