"RAZVIJAJU SE PLANOVI ZA NAPAD NA RUSIJU": Lukašenko pričao sa Putinom, tvrdi da se udar sprema preko Ukrajine i Belorusije

Novosti online

12. 07. 2022. u 17:59

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarao je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o navodnim strateškim planovima Zapada da napadne Rusiju preko Ukrajine i Belorusije.

РАЗВИЈАЈУ СЕ ПЛАНОВИ ЗА НАПАД НА РУСИЈУ: Лукашенко причао са Путином, тврди да се удар спрема преко Украјине и Белорусије

Foto: Profimedia

- O tome smo juče telefonom detaljno razgovarali sa predsednikom Ruske Federacije. razvijaju se strateški planovi za napad na Rusiju. A glavni pravac udara je preko Ukrajine i preko Belorusije - tvrdi Lukašenko.

Beloruski predsednik je to izjavio u utorak u Minsku, na ceremoniji odavanja počasti diplomcima vojnih univerziteta i visokim oficirima.

Lukašenko je 3. jula rekao da je njegova zemlja uvek podržavala i da će uvek podržavati Rusiju, i da je ta zemlja za Belorusiju bratska i najbliža država u svetu.

- Danas nam se zamera što smo jedina zemlja u svetu koja podržava Rusiju u njenoj borbi protiv nacizma. Podržavali smo i podržavaćemo Rusiju - rekao je Lukašenko nakon polaganja venaca u memorijalnom kompleksu povodom proslave Dana nezavisnosti Belorusije.

Lukašenko je tada istakao da su optužbe protiv Minska tužne i smešne, prenose ruski mediji.

- Tragedija Belorusa je u tome što su se danas sukobila dva bratska naroda - Rusi i Ukrajinci. Ali mi uvek kažemo da je istina jača, a istina je danas na strani bratske Rusije - smatra Lukašenko.

On je dodao da je davno odredio ulogu Belorusije u ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.

- Prvog dana početka ove operacije rekao sam - nećemo nikome dozvoliti da puca u leđa Rusima. I mi smo zauzeli odbranu od Brestske tvrđave duž južne granice kako bismo sprečili taj udar u leđa Rusima od NATO trupa. Oni to ne mogu da nam oproste - rekao je Lukašenko.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: KAKO DELUJE TOS-1A - Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VELIKE DRAGOCENOSTI: Šta je kraljica Elizabeta II ponela sa sobom u GROB