AJKULA SNIMLJENA U VELŠKOM LETOVALIŠTU: DŽinovski morski pas plivao u plitkoj vodi

Novosti online

08. 07. 2022. u 14:21

ČLAN lokalnog jedriličarskog kluba u Tenbiju u Velsu Aleks Brejs snimio je ajkulu u plitkoj vodi u blizini popularnog letovališta Tenbi u Pembrokširu.

АЈКУЛА СНИМЉЕНА У ВЕЛШКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Џиновски морски пас пливао у плиткој води

Foto: Printscreen

- Bili smo u vodi do gležnja kada smo je primetili. Moj prijatelj je stajao iza mene i samo smo mogli da vidimo peraja u vodi, a nekoliko sekundi kasnije shvatili smo da je to ajkula. Bila je blizu nas dobra dva ili tri minuta, a onda je krenula prema Saundersfutu. Razmak između njenih peraja mora da je bio oko pet ili šest stopa dužine, tako da je morala biti velika oko 12 stopa (3,5 metara). Razgovarao sam sa nekoliko ljudi i pokazao im video, a oni su rekli da je najverovatnije u pitanju ajkula, s obzirom na način na koji se kretala, rekao je Aleks za Vels onlajn.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10994379/Moment-12ft-SHARK-swims-waist-deep-water-just-yards-popular-Welsh-beach.html#v-579813738120720951

U priobalnim vodama širom Velike Britanije tokom leta mogu se uočiti ajkule.

Aleks, koji redovno boravi u vodama oko Tenbija, dodao je: „Vidimo morske pliskavice i foke, ali uglavnom ne ajkule. Razgovarao sam sa nekim drugim ljudima koji ovde plove čamcima i rekli su da je retkost videti ajkulu".

Dejli mejl navodi da se najverovatnije radi o morskom psu, koji se smatra ugroženom vrstom, i koji se može naći u svim svetskim okeanima, uključujući obalne vode Velike Britanije tokom leta.

Češća viđenja prijavljena su oko jugozapadne Engleske, Velsa i zapadne obale Škotske. 

Reč je o vrsti relativno bezopasnoj po ljude, jer se hrane planktonom. Ove ajkule su druga po veličini morska stvorenja na svetu posle kitova. 

Imaju duge škrge koje im skoro potpuno idu oko glave. Uglavnom se hrane zooplanktonom i polako plivaju odmah ispod površine sa otvorenim ustima kako bi filtrirali sićušne organizme iz morske vode. Više vole da žive u hladnijim vodama

Prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu Sjedinjenih Država, ove ajkule se smatraju pasivnim i nisu opasne za ljude osim njihove veličine i grube kože.

BONUS VIDEO: SVINjA KAO KUĆNI LjUBIMAC: Posebno prijateljstvo Argentinke Brende i domaće životinje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna