ON JE UPUCAO ŠINZO ABEA: Veteran japanske mornarice oružjem kućne radinosti pucao u leđa bivšem premijeru (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 07. 2022. u 08:15

BIVŠI japanski premijer Šinzo Abe upucan je danas tokom predizbornog skupa u gradu Nara na zapadu zemlje. Njega je upucao Tecuja Jamagami, veteran Japanskih odbrambenih snaga.

ОН ЈЕ УПУЦАО ШИНЗО АБЕА: Ветеран јапанске морнарице оружјем кућне радиности пуцао у леђа бившем премијеру (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Kyodo News via AP/Tviter/@maike809588

Jamagami (41) je živeo u Nari, i služio je u Japanskim odbrambenim snagama. Prema prvim informacijama, on je Abea upucao oružjem kućne izrade.

Nekoliko zvaničnika Ministarstva odbrane potvrdilo je da je Jamagami radio za Pomorske snage samoodbrane, japansku mornaricu, oko tri godine, do 2005. godine.

Saopšteno je da je Abe imao obezbeđenje oko sebe tokom govora, ali je napadač uspeo da izvuče pištolj i puca u njega sa razdaljine od samo nekoliko metara.

Sama činjenica da je Jamagami pucao u premijera u zemlji koja je poznata po izuzetno niskom nivou ubistava vatrenim oružjem je šokirala Japan.

Abe je više puta upucan u leđa sa razdaljine od samo nekoliko metara.

Nakon što je drugi put pogođen, Abe se srušio na zemlju držeći se za grudi. Očevici tvrde da je obilno krvario.

On je u svesnom stanju helikopterom prebačen u bolnicu, ali mu je otkazalo srce i trenutno ne pokazuje znake života, pišu Asahi Šinbun i NHK.

Bivši guverner Tokija Joiči Masuzoe saopštio je da je Abe u stanju kardiopulmonarnog zastoja. Taj termin se u Japanu koristi pre nego što smrt osobe bude zvanično potvrđena, piše Bi-Bi-Si.

Abe je u Nari držao predizborni govor uoči nedeljnih izbora za japanski gornji dom.

Japanski premijer Fumio Kišida je otkazao sve predizborne skupove i hitno se vratio u sedište Liberalno-demokratske partije Japana u Tokiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića