SNIMCI I FOTOGRAFIJE TRENUTKA KADA JE UPUCAN ŠINZO ABE: Dim prekrio binu, oživljavali ga dok je ležao na zemlji (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 07. 2022. u 07:09

BIVŠI premijer Japana Šinzo Abe upucan je u leđa danas tokom predizbornog skupa u gradu Nara na zapadu zemlje.

СНИМЦИ И ФОТОГРАФИЈЕ ТРЕНУТКА КАДА ЈЕ УПУЦАН ШИНЗО АБЕ: Дим прекрио бину, оживљавали га док је лежао на земљи (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Kyodo News via AP

Na Tviteru su se pojavili prvi snimci pucnjave. Na jednom se vidi dim iz cevi pumparice kojom je upucan, dok njegovi savetnici trče da mu pomognu.

Takođe su objavljene fotografije nastale odmah nakon napada, gde se vidi Abe koji leži na zemlji u krvavoj košulji.

Foto: Kyodo News via AP

 

Agencija NHK je javila da je Abe više puta upucan u leđa pumparicom, sa razdaljine od samo nekoliko metara.

Nakon što je drugi put pogođen, Abe se srušio na zemlju držeći se za grudi. Očevici tvrde da je obilno krvario.

On je u svesnom stanju helikopterom prebačen u bolnicu, ali mu je otkazalo srce i trenutno ne pokazuje znake života, pišu Asahi Šinbun i NHK.

Foto: Kyodo News via AP

Bivši guverner Tokija Joiči Masuzoe saopštio je da je Abe u stanju kardiopulmonarnog zastoja. Taj termin se u Japanu koristi pre nego što smrt osobe bude zvanično potvrđena, piše Bi-Bi-Si.

Foto: Kyodo News via AP

Japanska policija je saopštila da je uhapšen osumnjičeni Tecuja Jamagami, četrdesetjednogodišnji stanovnik Nare. On nije pokušao da beži posle napada.

Abe je u Nari držao predizborni govor uoči nedeljnih izbora za japanski gornji dom.

Foto: Kyodo News via AP

Japanski premijer Fumio Kišida je otkazao sve predizborne skupove i hitno se vratio u sedište Liberalno-demokratske partije Japana u Tokiju.

Šinzo Abe je premijer sa najdužim stažom u istoriji Japana.

Foto: Kyodo News via AP

Bio je predsednik vlade Zemlje izlazećeg sunca u dva navrata - od 2006. do 2007. godine i od 2012. do 2020, kada se povukao zbog zdravstvenih problema.

Abe je konzervativac i često je nazivan ekstremnim desničarem. Član je nacionalističkog društva Nipon Kaigi, i zalagao se za ukidanje člana 9 japanskog ustava, čime bi se omogućila militarizacija i naoružavanje zemlje.

Ekonomska politika koju je vodio je na Zapadu poznata kao "Abenomika", i uključuje fiskalne stimulacije i strukturne reforme koje su Japan održale među najrazvijenijim svetskim ekonomijama.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: "URAGAN" PONOVO U AKCIJI - Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)