RAT U UKRAJINI: Eksplozije u Hmeljnickoj oblasti; Kadirov se obratio Zelenskom (FOTO/VIDEO)

Novosti online

05. 07. 2022. u 07:34 >> 22:56

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 132. dan. U Švajcarskom gradu Luganu juče je održana dvodnevna međunarodna Konferencija o obnovi Ukrajine, gde je predsednik te zemlje Vladimir Zelenski pozvao učesnike da se pridruže nacionalnom planu za obnovu zemlje. Za to vreme ruske snage su nastavile napredovanje, i prema rečima gradonačelnika Slavjanska Vadima Ljaha oni se nalaze na 7-10 kilometara od tog grada.

РАТ У УКРАЈИНИ: Експлозије у Хмељницкој области; Кадиров се обратио Зеленском (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Depositphotos/Printscreen

Turski predsednik namerava da reši pitanje izvoza žita iz Ukrajine

Ankara će pokušati da u roku od sedam ili deset dana reši sa Moskvom i Kijevom pitanje organizovanja koridora za izvoz žita preko ukrajinskih luka, saopštio je turski lider Redžep Tajip Erdogan na pres-konferenciji sa italijanskim premijerom, prenosi „Dejli sabah“.

Ruska vojska stvorila uslove da se otvore dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru

Ruska vojska je stvorila uslove da se otvore dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- U Crnom moru (svakodnevno od 08.00 do 19.00 po moskovskom vremenu) – za isplovljavanje iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni, jugozapadno od teritorijalnih voda Ukrajine u dužini od 139 milje i širine 3 milje; u Azovskom moru (danonoćno) – za isplovljavanje iz luke Marijupolj u dužini od 115 milja i širini od 2 milje u pravcu Crnog mora - rekao je Mizincev.

Saopštenje Ministarstva odbrane Rusije
 

U Slavjanskoj termoelektrani u Nikolajevki neonacisti su doneli kontejnere sa tečnim hlorom koje su minirali i planiraju da dignu u vazduh kada se budu približavale ruske jedinice, navodi Sputnjik.

- Ukrajinske snage su smestile artiljeriju i višecevne raketne bacače na teritoriju preduzeća „UkrHimTransAmmiak“ u Nikolajevu;

- Teritorijalna odbrana i teško naoružanje smešteni su u preduzeću „Harkov Himprom“;

- Oklopna vozila i jedinice artiljerije velikog kalibra Oružanih snaga Ukrajine nalaze se u neposrednoj blizini luke u Odesi, tvrdi ovaj medij. 

 

Ruska vojska oslobodila je Novolugansk 

Ruska vojska oslobodila je Novolugansk u Donjeckoj Narodnoj Republici, zapadno od Svetlodarska i južno od Bahmuta, potvrdio je savetnik u kancelariji predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

 

Eksplozije u Hmeljnickoj oblasti

Prema preliminarnim informacijama, eksplozije u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine.

Otvoreni krivični slučajevi o ranjavanju ruskih novinara

Istražni komitet Rusije otvorio je krivične slučajeve o ranjavanju novinara ruskih TV kanala usled granatiranja ukrajinskih snaga bezbednosti.

Prema navodima Istražnog komiteta, tokom granatiranja Donjecka jedna od granata je eksplodirala u blizini filmske ekipe TV kanala TV Centar, a pomoćnik snimatelja je povređen.

Takođe 4. jula, kao posledica granatiranja Slavjanska od strane Oružanih snaga Ukrajine, povređen je operater filmske ekipe NTV.

Kadirov se obratio Zelenskom

Šef Čečenije Ramzan Kadirov savetovao je Vladimiru Zelenskom da beži nakon njegove najave da će se Lisičansk uskoro vratiti pod kontrolu ukrajinskih trupa.

- Zelenski kaže da će zauzeti Lisičansk, a njegova vojska kaže suprotno. Moj savet vam je da bežite! Vi ste dobri u tome - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

 

Poginula desetogodišnja devojčica

Desetogodišnja devojčica poginula je od posledica granatiranja ukrajinskih nacista u Vorošilovskom okrugu u Donjecku, rekao je gradonačelnik grada.

 

Skulptura dečaka Aljoše u Kirovskoj oblasti

U Kirovskoj oblasti pojavila se skulptura dečaka Aljoše, koji je dočekao vojsku na putu u specijalnu operaciju.

Figurina deteta postavljena je pored spomenika borbenom vozilu pešadije u gradu Omutninsku.

Ranije je u njegovu čast proizvedena čokolada "Aljoška".

 

15 granata kalibra 155 milimetara palo na Donjeck

DNR: Ukrajinske snage su ispalile na Donjeck 15 granata kalibra 155 milimetara (kalibra NATO-a).

Tokom dana ukrajinska vojska je ispalila više od stotinu takvih granata na grad. Poginula je desetogodišnja devojčica.

 

Ukrajina zabranila Komunističku partiju

U Ukrajini je zabranjena Komunistička partija, koja je postojala od 1993. godine.

Sud je udovoljio tužbi Ministarstva pravde zemlje. Sada će imovina i imovina komunista postati vlasništvo države.

Ranije je u Ukrajini već zabranjeno delovanje niza političkih snaga, uključujući partije Opoziciona platforma – Za život, pravdu i razvoj i Šarijanska partija.

Stanovnici Mariupolja dobijaju besplatne stanove


Stanovnici Marijupolja će dobiti besplatne stanove, saopštilo je Ministarstvo finansija DNR.
 

Ukrajinci ponovo granatirali Donjeck

Ukrajinci gađali Dolomitno

Ukrajinske trupe su u 14.02 gađali Dolomitno u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 12 granata kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

Snage DNR prebacuju se na donjecki pravac

Snage republika Donbasa prebacuju se na donjecki pravac nakon oslobođenja Luganske Narodne Republike, izjavio je lider DNR Denis Pušilin, piše Sputnjik.

Volodin: Ukrajina čini sve da se ruska vojska ne zaustavi na granicama DNR i LNR

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio je da Kijev čini sve da se ruska vojska ne zaustavi na granicama Donjecke i Luganske Narodne Republike.

- Ukrajina se pretvorila u terorističku državu... Činimo sve da se reše pitanja u vezi sa zaštitom bezbednosti naših građana - rekao je Volodin na sednici parlamenta, piše Sputnjik.

Vjačeslav Volodin/Foto: Printskrin Youtube / Novosti na Pervom Kanale

Prema njegovim rečima, prioritet je da se vojnicima i oficirima obezbedi sve što im je potrebno i da se reše pitanja u vezi s jačanjem vojno-industrijskog kompleksa Rusije.

- Što se tiče njihovih dejstava, naravno, ona imaju zločinački karakter. I odgovor će biti veoma žestok. Zbog toga oni sami čine sve da se naša vojska ne zaustavi kod granica LNR i DNR. Zbog toga izvode napade s teritorije Harkovske oblasti i drugih regiona - rekao je Volodin.

Šojgu: Uspostavljeni humanitarni koridori u Azovskom i Crnom moru

 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je ta zemlja uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.

- Preduzima se niz mera kako bi se obezbedila bezbednost plovidbe u vodama Crnog i Azovskog mora. Potpuno je eliminisana opasnost od mina u vodama luke Marijupolj - poručio je Šojgu na konferenciji za novinare, prenosi agencija RIA Novosti.

Potpisana Deklaracija iz Lugana za pomoć i podršku Ukrajini

Međunarodna konferencija o podršci Ukrajini, održana u švajcarskom Luganu, završena je danas nizom zaključaka o oporavku Ukrajine, ali i osudom akcija Rusije.

Predstavnici više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, kao što je Evropska investiciona banka i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), potpisali su Deklaraciju iz Lugana posle dvodnevne konferencije, preneo je Rojters.

Potpisnici deklaracije, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan, apelovali su na Moskvu "u najoštrijem tonu" da povuče vojsku bez odlaganja.

Postignut sporazum o izvozu žita iz regiona Zaporožje

Ruske vlasti u jugoistočnom ukrajinskom regionu Zaporožje, koji je delimično pod ruskom kontrolom, saopštile su danas da je postignut sporazum o prodaji žita u inostranstvu, uglavnom na Bliskom istoku, javila je agencija Tass.

Jevgenij Balicki, šef ruske uprave regiona Zaporožje, naveo je da planirani poslovi uključuju prodaju žita Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji, prenosi Rojters pozivajući se na rusku agenciju.

On je rekao da je postignut sporazum o isporuci 150.000 tona žita Iranu, dodajući da ruski poljoprivredni trgovci i državne kompanije kupuju žito od ratara iz tog regiona.

Zatvaranje obruča oko Lisičanska

Na snimku ruske agencije RIA Novosti prikazano je zatvaranje obruča oko Lisičanska, koji je oslobođen u nedelju.

Zelenski: Postoje provokacije iz Pridnjestrovlja

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da postoje "manje provokacije" od strane Pridnjestrovske Moldavske Republike.

- Postoje provokacije iz Pridnjestrovlja, male su, ali postoje - rekao je Zelenski tokom onlajn konferencije na vladinom okruglom stolu.

Šojgu: Zapad do sada isporučio Kijevu više od 28.000 tona naoružanja

Zapad je do sada Ukrajini isporučio više od 28.000 tona vojnog tereta, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na savetovanju u resornom ministarstvu.

Prema njegovim rečima, Zapad nastavlja masovno da isporučuje naoružanje kijevskom režimu, u nadi da će tako produžiti trajanje sukoba u Ukrajini.

- Deo tog naoružanja koje Zapad isporučuje Ukrajini odlazi na Bliski istok, a delimično dospeva i na crno tržište - upozorio je ruski ministar.

On je, takođe, istakao da je u proteklih deset dana likvidirano 170 stranih plaćenika, a da je 99 njih odbilo da i dalje učestvuje u borbenim dejstvima i napustilo teritoriju Ukrajine.

Oboren još jedan ukrajinski "suhoj"

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je lovac Vazdušno kosmičkih sila oborio ukrajinski jurišni avion Su-25.

PVO je takođe oborila tri drona, tri balističke rakete "Točka U" i osam raketa iz višecevnih raketnih bacača.

Podsećamo, rusko Ministarstvo odbrane je i juče saopštilo da je oboren jedan Su-25.

Narodna milicija uništila ukrajinsku artiljeriju

Narodna milicija DNR saopštila je da su savezničke snage tokom proteklog dana uništile dva višecevna bacača raketa "Uragan", tri "Grada" i više od 60 pripadnika ukrajinskih snaga

Počinje da radi nova vlada Hersonske oblasti

Od 5. jula počinje da radi nova vlada Hersonske oblasti, saopštila je regionalna vojno-civilna administracija na svom Telegramu i dodala da će se Hersonska oblast rukovoditi ruskim modelom

Porošenko kupuje vozila za vojsku

Bivši predsednik Ukrajine biznismen Petro Porošenko objavio je snimak na kom stoji ispred vozila italijanske proizvodnje "Šild".

On je kupio 11 vozila koja će donirati ukrajinskoj armiji.

Ukrajini potrebno do 65 mlrd dolara finansiranja za 2022. godinu

Ukrajinska vlada je naznačila danas da joj je potrebno do 65 milijardi dolara ove godine za pokriće njenih potreba za finansiranjem, jer se suočava sa kontinuiranim ekonomskim i budžetskim poremećajima zbog ruske invazije.

Ovaj iznos je za više milijardi dolara veći nego što su saveznici Kijeva do sada mogli da obećaju, izveštava "Blumberg".

Navedena cifra, koja ne obuhvata potrošnju na odbranu i bezbednost, deo je šireg plana za dugoročnu obnovu zemlje, za koju se procenjuje da će premašiiti 750 milijardi dolara, napominje se u informaciji.

Iz Ukrajine granatirana Kurska oblast

Ukrajinska vojska granatirala je danas pogranična naselja u Kurskoj oblasti, u Gluškovskom rejonu, izjavio je gubernator Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da su na udaru ponovo bila sela Markovo i Tjotkino, prenosi Interfaks.

Kurska oblast graniči se sa Ukrajinom i više puta od početka sukoba Rusije i Ukrajine bila je izložena granatiranju.

Japan proširio sankcije protiv Rusije i Belorusije

Japan je uveo zabranu izvoza za 90 organizacija iz Rusije i Belorusije zbog situacije u Ukrajini, navodi se u biltenu japanskog Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija.

Novi sankcioni spisak uključuje 57 fizičkih lica i šest organizacija iz Rusije, a među njima su, između ostalih, šef vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo i njegov zamenik, vice-premijer Dmitrij Grigorenko, porodica vlasnika "Severstalja", violočelista Sergej Roldugin i njegova supruga, kompanija "Almaz-Antej", fabrika za proizvodnju aviona "Iljušin" i drugi.

(Sputnjik)

Eksplozija u Nikolajevu

Snažne eksplozije odjeknule su rano jutros u Nikolajevu.

Kako se vidi na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, gust dim se nadvio iznad grada.

Za sada nije poznato šta je uzrok.

Ruske snage napadaju u pravcu Bahmuta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage granatiraju ukrajinske položaje duž cele linije fronta, a da u pravcu Bahmuta, u Donjeckoj oblasti, napadaju naselja Novoluganskoje i Spornoje.

U pravcu Harkova ruske snage koncentrišu napore na držanje zauzetih linija i sprečavanje napredovanja ukrajinskih trupa, prenosi Interfaks Ukrajina.

U pravcu Slavjanska i Kramatorska ruske snage su granatirale pojedina naselja, dodaje ukrajinski generalštab.

Slovački helikopteri stižu u Ukrajinu

Isporuke starog oružja sovjetske proizvodnje Ukrajini se nastavljaju.

Kako se vidi na snimku objavljenom na Tviteru, helikopteri Mi-8 stižu kao pojačanje ukrajinskoj vojsci.

"Bacili smo zastavu na Zmijsko ostrvo, još nije podignuta"

Portparol operativne komande Jug ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk izjavila je da je zastava Ukrajine bačena na Zmijsko ostrvo iz helikoptera, ali da još nije podignuta.

Ona je za CNN rekla da će se sačekati dolazak ukrajinskih trupa na ostrvo koje su ruske trupe napustile prošle sedmice, a da će zastava zatim biti podignuta.

Gumenjuk je dodala da njenu prethodnu jučerašnju izjavu da je na Zmijskom ostrvu podidgnuta ukrajinska zastava treba „shvatiti metaforički“.

Švedska i Finska završile pregovore o pristupanju NATO

Švedska i Finska završile su pregovore o pristupanju NATO u sedištu Alijanse u Briselu, kao što je i bilo dogovoreno prošle nedelje na samitu lidera NATO u Madridu.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu NATO, danas bi u sedištu Alijanse trebalo da budu potpisani protokoli o pristupanju Finske i Švedske vojnom savezu, a koji bi zatim trebalo da ratifikuju sve članice.

Obe zemlje su zvanično potvrdile spremnost i mogućnost da ispune političke, pravne i vojne obaveze, koje proizlaze iz članstva u NATO.

Patrušev: Ciljevi specijalne operacije biće ostvareni

Ciljevi ruske specijalne operacije biće ostvareni uprkos činjenici da SAD i druge zapadne zemlje pružaju vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je danas sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

On je na sastanku o pitanjima nacionalne bezbednosti u Habarovsku rekao da su ciljevi specijalne operacije da se obezbedi zaštita ljudi od, kako je naveo, genocida ukrajinskog neonacističkog režima i demilitarizacija i denacifikacija teritorije Ukrajine, odnosno njen neutralan status, što je navedeno u ukrajinskom ustavu, prenosi RIA Novosti.

Patrušev je ponovio da je Rusija morala da pokrene specijalnu vojnu operaciju zbog toga što su širenje neonacizma u Ukrajini, biološke laboratorije uključene u vojno-biološki program SAD na njenoj teritoriji, kao i planovi koje su iznele vlasti u Kijevu za stvaranje nuklearnog oružja i pridruživanje NATO-u stvarali značajne pretnje za bezbednost ne samo Rusije, već i celog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!