BUGARSKI EKSPERT UPOZORAVA: Rusija može obustaviti isporuke nuklearnog goriva, očekuje nas teška kriza

Novosti online

04. 07. 2022. u 18:30

POGORŠANjE odnosa sa Rusijom preti Bugarskoj najozbiljnijim problemima u nuklearnoj energetici, upozorava predsednik saveta direktora Bugarskog energetskog foruma Ivan Hinovski.

БУГАРСКИ ЕКСПЕРТ УПОЗОРАВА: Русија може обуставити испоруке нуклеарног горива, очекује нас тешка криза

Foto: EPA/MIKHAIL METZEL

U svom pisanom obraćanju predsedniku Bugarske, političkim partijama i budućem rukovodstvu Ministarstva energetike ekspert je izjavio da oseća potrebu da podeli sa njima svoju zabrinutost i prognoze zbog pogoršanja diplomatskih odnosa sa Rusijom.

On je podsetio da 100 odsto isporuka nuklearnog goriva, komponente i inženjerijske usluge za bugarsku atomsku centralu "Kozloduj" obezbeđuju ruske kompanije.

- Bugarska će se suočiti sa veoma teškom krizom zbog prinudnog prekida rada atomske centrale "Kozloduj", kada se potroše zalihe nuklearnog goriva - navodi se u saopštenju.

Ako se realizuje najgori scenario i Rusija prestane da isporučuje nuklearno gorivo za elektranu, treba zaustaviti samo jedan blok "Kozloduja" i opet pustiti u rad termoelektrane.

- Ne verujem da će sve političke partije u zemlji prihvatiti konsenzusom ovaj program, ali sam duboko uveren da je to jedini izlaz iz ćorsokaka potencijalne krize koja može nastati posle 2023. godine zbog mogućeg obustava isporuka nuklearnog goriva i rezervnih delova za atomsku centralu "Kozloduj". Ali baš sada je vreme da se razmisli i planiraju koraci kako bi se izbegli probleme - zaključio je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE - Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024