LAVROV: Cilj zapadnih sankcija je kažnjavanje neistomišljenika

Novosti onlajn

03. 07. 2022. u 15:07

SANKCIJE Zapada imaju za cilj kažnjavanje svih neistomišljenika i potčinjavanje njihovoj volji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ: Циљ западних санкција је кажњавање неистомишљеника

Foto AP

- Liberalizam? Sada govore – neoliberalna doktrina i politika. Dovoljno je da se pogleda na probleme koji sada besne na Zapadu. Pri čemu su povezani ne samo sa prirodnim tokom stvari u sferi ekonomije i trgovine – bilo je uspona i padova, a veštački ih stvara za sebe sam Zapad. O tome je detaljno govorio predsednik Vladimir Putin kada je objašnjavao epistemologiju aktuelne prehrambene i energetske krize izazvane nepromišljenom, ishitrenom i jasno sebičnom politikom zapadnih država - rekao je Lavrov za televiziju „Rusija 1“.

- To se odnosi i na sankcije koje se nisu pojavile juče i imaju za cilj kažnjavanje svakog ko se ne slaže, potčinjavanje svojoj volji i interesima, zanemarujući potrebe svih ostalih - dodao je on.

O britanskoj floti na Crnom moru

London pokušava da pronađe izgovore da se britanska kraljevska mornarica uvuče u Crno more i postane gotovo zadužena za sve procese oslobađanja žita iz onih luka koje je minirala Ukrajina, smatra ministar.

- Ova prehrambena kriza se koristi u najrazličitije svrhe – ne samo u oblasti propagande – da bi se opravdala Ukrajina i još jednom neosnovano optužila Moskva. Ali i ako poslušate, na primer, izjavu Borisa Džonsona i njegovog ministra spoljnih poslova – oni očigledno pokušavaju da stvore uslove, da pronađu izgovore da se kraljevska mornarica infiltrira u Crno more i zapravo počne da upravlja svim procesima oslobađanja žita iz onih luka koje su minirali Ukrajinci i koje su Ukrajinci dužni da očiste - objasnio je Lavrov.

Prema njegovim rečima svako treba da izvuče zaključke na osnovu stvarnih činjenica: „ko se i kako izborio sa epidemijom virusa korona, sada se bavi energetskom krizom, ko na najgrublji način pokušava da spekuliše sa prehrambenom bezbednosti, optužujući Rusiju za ono za šta naša zemlja apsolutno nije kriva i u šta nikako nije uključena“, rekao je ministar.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, u postupcima zapadnih političara trenutno se mogu uočiti „grčevi“.

- Sve se to dešava u svetlu naglog pogoršanja situacije ‘kod kuće’ (u zapadnim zemljama), i prema takvim principima neoliberalne demokratije, zahteva skretanje pažnje stanovništva, posebno ako se uzme u obzir da na svake 2, 3, 4 godine treba izaći na izbore, odgovarati za ispunjavanje svojih obećanja, a nemate ničeg posebnog da iznenadite - dodao je Lavrov.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Ujedinjene nacije su više puta izjavljivale o pretnji prehrambene krize zbog nestašice žitarica, Zapad je optuživao Rusiju da se suprotstavlja isporukama ukrajinskog žita na svetska tržišta, dok je Moskva kategorički negirala takve optužbe. Istovremeno, vlasti u Kijevu su same stvorile mnoge prepreke za izvoz žita: osim otkrivenog paljenja žita u luci u Marijupolju, ukrajinske trupe su minirale Crno more, što ne dozvoljava da se žito izveze brodovima na svetska tržišta.

Ruski lider Vladimir Putin rekao je da Rusija ne sprečava izvoz žita iz Ukrajine i da će, ako Kijev očisti luke od mina, brodovi sa žitom moći da izađu iz luka bez problema.

BONUS VIDEO:

ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU": Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba