UKRAJINA UVELA VIZE DRŽAVLJANIMA RUSIJE: Moskva će doneti odluku o odgovoru na uvođenje viza polazeći od nacionalnih interesa

Novosti online

01. 07. 2022. u 09:43

KIJEV je od danas uveo vizni režim sa Rusijom. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, posedovanje vize ne garantuje Rusima ulazak na teritoriju Ukrajine, jer konačnu odluku donose graničari.

УКРАЈИНА УВЕЛА ВИЗЕ ДРЖАВЉАНИМА РУСИЈЕ: Москва ће донети одлуку о одговору на увођење виза полазећи од националних интереса

Foto: EPA

Prema rečima direktora odeljenja zemalja ZND pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Alekseja Poliščuka, Moskva će doneti odluku o odgovoru na uvođenje viza, polazeći od nacionalnih interesa.

- Zaista smo nedavno dobili elektronsku kopiju ukrajinske note sa odgovarajućim obaveštenjima. U njoj se navodi da se od 1. jula faktički raskidaju dva sporazuma istovremeno: prvi iz 1997. godine o bezviznom putovanju građana i drugi iz 2011. godine o prekograničnom kretanju stanovnika pograničnih rejona - rekao je Poliščuk.

Prema njegovim rečima, u poslednjih osam godina Ukrajina je sistematski pooštravala uslove za ulazak Rusa u zemlju – tako su se 2014. godine uslovi odnosili na muškarce sa prebivalištem na Krimu, a od 2018. godine traže otiske prstiju, turistički vaučer, pozivnicu, povratnu kartu.

- Uprkos tome, Rusija je uvek poštovala sporazume o bezviznim i prekograničnim putovanjima i nastaviće to da čini - rekao je diplomata.

Senator sa Krima Sergej Cekov smatra da Moskva ne treba da preduzima uzvratne mere na uvođenje viza, jer je ukrajinski narod – bratski za Ruse.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SKRIVENO U PELENAMA: Carinici zatečeni - zaplena teška 2,2 miliona dinara (FOTO)